Spanakopita – plăcintă grecească cu spanac, ușor de făcut acasă

Spanakopita este denumirea unei plăcinte cu spanac care se prepară la greci. Conține straturi subțiri de aluat și umplutură delicioasă din spanac și brânză.

Este rețetă clasică pentru bucătăria grecească, putând fi servită ca fel principal sau garnitură.

Placinta greceasca cu spanac si branza feta

Imagine cu titlu de prezentar: Placinta greceasca cu spanac si branza feta: Vecstock

Spanakopita se face cu unt, aluat subțire, spanac și brânză feta. Se coace în cuptor și se servește de regulă la evenimente speciale, precum Crăciun.

Poate fi pregătită în orice perioadă a anului, dat fiind că spanacul se găsește acum în orice anotimp. Haideți să vedem cum se face spanokita (plăcinta cu spanac) și de ce ingrediente aveți nevoie.

Spanakopita (plăcintă cu spanac) – rețetă

Ingrediente

  • 1 kg de spanac proaspăt
  • 1 ceapă medie
  • 280 g de brânză feta
  • 6 ouă
  • 350 g de aluat filo
  • 4 linguri de unt topit
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de mărar uscat
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Aluatul se lasă la dezghețat pe masă, să se înmoaie și să devină maleabil.

Curățați ceapa de coajă și tăiați-o mărunt. Spanacul se spală, se stoarce și se toacă mărunt, înlăturând cozile mari.

Pătrunjelul verde se spală și el bine, apoi se toacă mărunt. Lămâia se spală și se rade coaja.

Puneți uleiul într-o tigaie adâncă, pe aragaz la foc mediu. Când s-a încins, adăugați ceapa și căliți-o timp de 5 minute. Adăugați spanacul și gătiți-l până se înmoaie.

Transferați amestecul de ceapă și spanac într-o sită și presați bine pentru a înlătura excesul de lichid.

Puneți din nou compoziția în tigaie. Adăugați pătrunjelul, coaja rasă de lămâie, sarea, piperul și mărarul. Gătiți mâncarea până când scade bine și nu mai are lichid aproape deloc.

Puneți brânza feta fărâmițată și ouăle bătute înainte. Amestecați totul foarte bine. Trageți tigaia de pe foc și lăsați compoziția să se răcorească.

Topiți untul. Ungeți tava (9 x 13 cm) cu un strat de unt. Așezați o foaie de aluat și ungeți-o cu pensulă înmuiată în unt. Repetați procesul cu fiecare foaie de aluat, până ați pus ¾ din cantitatea de foi în tavă.

Turnați umplutura și nivelați cu paleta. Puneți deasupra restul foilor de aluat, ungându-le pe fiecare cu unt.

Împachetați marginile foii care sunt exces. Ungeți la suprafață cu unt. Faceți „șlițuri” deasupra pentru a permite aburului să iasă afară în timpul coacerii.

Preîncălziți cuptorul la 160 de grade Celsius. Dați tava în cuptor pentru o oră. Plăcinta trebuie să capete o culoare ușor rumenă.

Tăiați spanakopita în 14 pătrate. Se poate servi caldă sau rece. Se păstrează la frigider, într-o caserolă și se servește în 2-3 zile.

Spanakopita poate fi congelată înainte de gătire timp de 1-2 luni.

Note și sugestii

Dacă nu găsiți aluat filo, puteți folosi foietaj sau foi de plăcintă.

O porție generoasă de spanakopita are în jur de 293 de calorii, 17 g de grăsimi, 11 g de proteine, 22 g de carbohidrați și 3 g de fibre.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu spanac pe care le puteți încerca:

Ați gătit vreodată spanacul așa? Spanac cremos cu smântână și brânză, slab în carbohidrați – dieta keto, diabet
Tartă la tigaie din ouă, spanac și legume – diabet, keto, cură de slăbire
Lipii keto cu spanac – fără făină (1 g de carbohidrați)
Plăcintă cu spanac și brânză – cu aluat simplu făcut în casă
Curry de linte cu spanac – mâncare de post în stil indian

Sursă rețetă: Lauren, Spankopita (savory greek spinach pie), Delicious Little Bites: https://deliciouslittlebites.com/spanakopita/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.