„Doamne, facă-se voia Ta” – un leac antistres extraordinar
„Doamne, facă-se voia Ta!” Ce bine ar facă am rosti mai des aceste cuvinte. Ele au un efect terapeutic, nu doar la nivel spiritual, ci acționează concret, pe plan fiziologic.
Părintele Sorin Mihalache spune că atunci când rostim aceste cuvinte cu toată convingerea, nivelul de stres coboară foarte mult.
În cazul multora, stresul înseamnă o dorință arzătoare ca lucrurile să meargă într-un anume fel. Îți dorești atât de mult să fie după cum vrei tu, încât această dorință te mistuie și ajunge să te macine psihic.
Apare apoi o îngrijorare că lucrurile ar putea lua altă întorsătură. Iar peste toate acestea mai vine și gândul că va trebui să faci tot ce îți stă în putere ca totul să meargă conform planului tău. Când ne rugăm cu credință, toate aceste griji și îngrijorări iau sfârșit.
„Când spun: „Doamne, facă-se voia Ta!”, „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne (din nevoi) s-a încheiat capitolul”.
Trebuie să învățăm să ne lăsăm în voia și în grija lui Dumnezeu. Trebuie de asemenea să Îl lăsăm pe Dumnezeu să lucreze în viața noastră.
„Dumnezeu rânduiește cum știe. Și stresul scade și cortizolul sangvin revine la nivelul optim. Fiziologia funcționează astfel”.
Unii încearcă să fugă de stres prin închiderea tuturor surselor de informare și de comunicare.
Închid toți stimulii vizuali, gustativi, auditivi. Atunci când reduci la minim experiența senzorială, apare o stare de liniștire, de odihnă.
Sunt cercetări care arată că doar trei minute de pauză produc un impact extraordinar asupra randamentului.
„Dacă cineva face 3 minute de pauză, închide ochii și se roagă, în următoarele 30 de minute calitatea muncii lui va fi semnificativ îmbunătățită”.
Pentru a ne putea scăpa de stres nu este suficient să ne oprim din anumite gesturi și acțiuni. Nu este suficient să ne ducem într-un loc ferit, lipsit de zgomot.
Trebuie să ne liniștim și dinspre tot ce înseamnă gânduri și dorințe.
„Această liniștire presupune nu doar pauza de simțuri, ci și pauza de gânduri, de dorințe aprinse legate de lume. Avem nevoie de a încredința toate aceste griji lui Dumnezeu”.
Grijile sunt opusul nădejdii, spune Părintele Sorin.
„Doamne, facă-se voia Ta” – este un antistres extraordinar, pentru că nu te mai lupți cu lucrurile. Faci cât poți să faci și când ai terminat ce puteai să faci, lași totul în grija lui Dumnezeu”.
Cine este măcinat de grijile acestei lumi ajunge în acea situație care este opusă nădejdii. Iar lipsa de nădejde trădează lipsa de credință.
Mulți ne aflăm în această stare. Chiar dacă „nu suntem în deznădejde, dar suntem plini de griji. Un om care are nădejde nu e măcinat de griji”.
Citește și: Nădejdea – medicamentul care te scoate din orice suferință
Sursă articol: Adrian Sorin Mihalache, Valențele fortificatoare ale răstignirii: https://www.youtube.com/watch?v=VRYk-4fyMjI&t=3631s&ab_channel=AdrianSorinMIHALACHE