Scordalia din pâine veche, usturoi și nuci – rețetă grecească economică
Dacă ai câteva bucăți de pâine întărită rătăcite prin dulap, nu le arunca! Poți face din ele un preparat delicios, care merge excelent cu preparate din pește.
Această rețetă se numește la noi „Scordolea”, sau „Skordalia” în bucătăria elenă. Grecii folosesc cartofi fierți sau pesmet la prepararea ei.
Se poate face și din pâine învechită, care s-a uscat și nu mai poate fi mâncată. Dacă ești o persoană economă, acest preparat te va încânta!
În rețetă se pot adăuga nuci și chiar este indicat să faci asta. Este indicat să asociezi întotdeauna carbohidrații cu o sursă de fibre, proteine și grăsimi. Nu-i consuma singuri sau „goi”, pentru a nu avea vârfuri glicemice foarte mari.
Cuprins
Scordalia din pâine, usturoi și nuci – rețetă
Ingrediente
- 350 g de pâine veche (fără coajă)
- 150 g de miez de nucă
- 4 linguri de ulei
- 4 căței de usturoi
- 1 lingură de oțet
- 500 ml de apă
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Tăiați și îndepărtați coaja de la pâine. Cântăriți-o și puneți-o într-un bol. Turnați apa peste ea și lăsați-o la înmuiat câteva secunde. Dacă este foarte tare, poate dura mai mult.
După ce s-a înmuiat, stoarceți miezul și puneți-l în vasul blenderului/robotului de bucătărie. Mixați până când pâinea se transformă într-un piure fin.
Transferați-l într-un castron încăpător. Adăugați usturoiul trecut prin presă și miezul de nucă măcinat. La final, incorporați uleiul în fir, amestecând continuu. Dacă pasta este prea vârtoasă, se mai poate pune puțină apă.
Scordalia este gata! Arată și miroase foarte bine. Este fină și aromată. Acum, vă întrebați probabil cum se mănâncă!
Dat fiind că este un preparat din pâine, nu se pune pe pâine, evident. Îl puteți servi în schimb cu pește, fructe de mare sau cu fripturi.
Dacă vreți ca Scordalia să fie mai sănătoasă, folosiți o pâine integrală.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare pe care le puteți încerca:
• Skordalia – piure grecesc cu usturoi
• Supă-cremă de usturoi – fină precum catifeaua!
• Pastă de nucicu usturoi (rețetă + beneficii)
• Pastă de avocado cu miez de nucă – rețetă tartinabilă de post
• Pastă de roșii și ardei cu miez de nucă – rețetă turcească
Sursă articol: Rețete Grecești, Scordalia: https://www.instagram.com/p/CklodlmDBm4/