Pastă de avocado cu miez de nucă – rețetă tartinabilă de post
Un aperitiv simplu și hrănitor pe care îl putem pregăti și consuma în zilele de post este pasta de avocado cu miez de nucă.
Cuprins
Pastă de avocado cu miez de nucă – rețetă
Ingrediente
- 2 avocado
- ½ ceașcă de miez de nucă
- ½ ceașcă de apă
- ¼ ceapă tocată
- ½ lingură de suc de lămâie
Mod de preparare
Tăiați avocado în două și îndepărtați sâmburele din mijloc. Scoateți pulpa cu o linguriță și puneți-o în vasul robotului cu lama S. Ideal ar fi să folosiți un mini-tocător sau mini-robot.
Adăugați miezul de nucă, ceapa tocată, apa și sucul de lămâie. Mixați totul până rezultă o pastă fină.
Dacă vreți să simțiți textura și gustul cepei, adăugați-o la final, după ce ați pasați toate ingredientele.
Note și sugestii
Ceapa poate fi înlocuită cu puțin usturoi. În pasta de avocado și nuci se poate adăuga și unele legume, precum roșii sau ardei gras.
Se servește pe felii de pâine prăjită, pe biscuiți uscați, rondele de orez sau pe felii de legume crude.
Această pastă poate fi pregătită și în varianta dulce. Excludeți ceapa. Adăugați în schimb puțină miere și eventual unele mirodenii, precum scorțișoară, rom sau vanilie. Puneți puțină coajă rasă de lămâie sau portocală pentru mai multă prospețime.
Dacă adăugați puțină pudră de cacao sau roșcove veți obține o budincă de ciocolată.
Beneficiile oferite de avocado și nuci
Pasta de avocado cu miez de nucă are o densitate calorică ridicată. De aceea nu trebuie consumată în cantități mari.
Un avocado mediu are în jur de 240 de calorii. Miezul de nucă este și mai bogat în calorii. 100 de grame au în jur de 654 de kilocalorii.
Avocado conține grăsimi sănătoase (mononesaturate), vitamina E, vitamine din grupul B, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, magneziu, carotenoide (luteină și zeaxantină).
Consumul de avocado are beneficii în bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. Acest fruct este bun pentru sănătatea ochilor și pentru microbiomul intestinal.
Miezul de nucă este la rândul ei o sursă bună de grăsimi sănătoase, inclusiv Omega-3. Conține antioxidanți, vitamine, minerale și proteine de calitate.
Nucile susțin sănătatea intestinului. Reduc inflamația și riscul de cancere. Ajută la scăderea tensiunii arteriale, la controlul greutății corporale și gestionarea diabetului de tip 2.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de paste de post:
Pastă de avocado pentru micul-dejun
Pastă de avocado cu mazăre
Pastă de măsline cu avocado
Pastă de roșii și ardei cu miez de nucă – rețetă turcească
Surse articol:
1. Rețete Vegetariene, Pastă de avocado cu miez de nucă: https://dokumen.tips/documents/retete-vegetariene-multe.html
2. Harvard T.H. CHAN, Avocados: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/avocados/
3. Amy Richter, Marsha McCulloch, 13 proven health benefits of walnuts, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-walnuts