Pastă de avocado pentru micul-dejun
Ce poate fi mai bun decât o pastă de avocado pentru micul-dejun? După rețeta de mai jos, recomandată de Naturolog.ro, veți obține un preparat extrem de hrănitor și satisfăcător.
Pe lângă avocado, pasta conține frunze verzi, roșii, ridichi, ceapă și mirodenii. Întrucât nu are deloc ingrediente de origine animală, îl puteți servi în zilele de post.
Cuprins
Avocado – conținut nutrițional
Avocado se pretează foarte bine la paste și sosuri, datorită texturii sale untoase și consistente.
Din el se poate face maioneză vegetală sau chiar creme dulci pentru prăjituri.
Avocado întrece alte fructe prin conținutul său nutrițional bogat. Este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina C, Vitamina E, acid folic și alte vitamine din grupul B.
Conține minerale importante, precum cupru, magneziu, potasiu și mangan.
Citește și – Un avocado pe zi, mai ales la micul-dejun!
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), în jumătate de avocado sau 100 de grame de pulpă de avocado se găsesc:
- 2 g de proteine
- 14,7 g de grăsimi
- 160 de calorii
- 8,5 g de carbohidrați
- 0,7 g de fibre
- 0,7 g de zaharuri
Beneficiile consumului de avocado
Studiile au arătat că persoanele care mănâncă în mod regulat avocado au o dietă mai sănătoasă și un aport mai bun de nutrienți.
Consumul de avocado este în mod deosebit benefic pentru diabetici. Acest fruct are destui carbohidrați, dar indexul său glicemic este scăzut (sub 15 pe o scală de la 1 la 100), ceea ce înseamnă că nu afectează semnificativ nivelul zahărului din sânge.
Asociația Americană a Diabetului recomandă persoanelor cu diabet să consume avocado dimineața. Îl pot servi pe pâine prăjită, îl pot pune în salate de legume sau îl pot folosi în locul lactatelor la prepararea smoothie-urilor.
Poate fi consumat și seara, sub formă de sosuri.
Un alt beneficiu important este îmbunătățirea nivelului colesterolului HDL – care spre deosebire de colesterolul LDL, poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Citește și – Avocado ajută la reglarea colesterolului la persoanele cu hipertensiune, obezitate sau diabet
În ciuda faptului că este bogat în calorii, avocado poate fi util în curele de slăbire deoarece crește și prelungește senzația de sațietate.
Acest efect se datorează grăsimilor bune și a fibrelor.
Studiile au corelat consumul de avocado cu o scădere a greutății corporale, a indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei.
În plus, poate preveni supraponderalitatea. Poate fi folosit în locul maionezei din oi, a untului și a altor alimente care conțin grăsimi saturate.
Pastă de avocado pentru micul-dejun – rețetă
Ingrediente
- 1 avocado
- 3 frunze de salată verde sau spanac
- 1 ceapă verde (sau ¼ ceapă uscată)
- ½ roșie
- 3 ridichi roșii
- 1 lingură de ulei
- sare și piper, după gust
- oregano sau busuioc uscat, după gust
Mod de preparare
Scoateți pulpa de la avocado și puneți-o în vasul blenderului sau robotului de bucătărie. Adăugați uleiul, roșia, ceapa și ridichile tăiate bucăți mici.
Spălați frunzele de salată sau de spanac și rupeți-le mărunt. Puneți-le și pe ele în blender. La final presărați sare, piper și alte mirodenii, după gust.
Mixați până când ingredientele se mărunțesc complet și se transformă într-o pastă fină.
Gustați de sare și dacă mai simțiți nevoie de ulei, puteți să mai puneți.
Dacă nu urmează să aveți interacțiuni sociale în următoarele ore, puteți adăuga și 1 cățel de usturoi. Avocado cu roșiile și usturoiul fac o pereche excelentă. În acest caz puteți renunța la ceapă.
Pasta de avocado astfel pregătită trebuie consumată cât mai rapid, preferabil în aceeași zi.
Ținând cont de faptul că este un preparat crud, nu va rezista foarte mult la frigider. în plus, își va schimba gustul și culoarea (se va oxida).
Citește și – 20 de moduri de a folosi avocado în rețete
Precauții și contraindicații
Inclusiv alimentele pot avea contraindicații sau efecte adverse la anumite persoane. Avocado poate reduce eficiența medicamentelor anticoagulante, precum Warfarină.
De asemenea, persoanele cu sindromul de alergie orală pot dezvolta reacții alergice la acest fruct. Mâncărimile în jurul buzelor și a gurii sunt principalele simptome.
Surse articol:
1. Malia Frey, Mia Syn, Avocado Nutrition Facts and Health Benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/calories-in-an-avocado-3495640
2. Naturolog.ro, Mic-dejun rapid cu avocado: https://www.naturolog.ro/mic-dejun-rapid-cu-avocado.html