Avocado ajută la reglarea colesterolului la persoanele cu hipertensiune, obezitate sau diabet

Articol documentat

Avocado este extrem de apreciat în rândul nutriționiștilor datorită conținutului bogat în grăsimi mononesaturate. Da, nu toate grăsimile sunt nocive. Unele sunt chiar esențiale pentru organism.

Consumul acestui fruct a fost asociat cu numeroase beneficii, îndeosebi pentru sistemul cardiovascular.

Avocado ajuta la reglarea colesterolului

Avocado ajuta la reglarea colesterolului: Freepik – www.freepik.com

1 avocado pe zi scade colesterolul

Un studiu recent, publicat în februarie 2020 în „Journal of Nutrition” a arătat că 1 avocado pe zi, administrat în cadrul unei diete cu un conținut moderat de grăsimi, scade colesterolul la persoanele supraponderale sau obeze.

Avocado este o sursă excelentă de acizi grași mononesaturați și antioxidanți. În plus, acest aliment a demonstrat un efect de scădere a colesterolului LDL atunci când grăsimile din dietă

Cercetătorii chinezi au investigat efectele consumului a unui avocado pe zi în cadrul unei diete sănătoase asupra colesterolului LDL oxidat circulant și a markerilor de stres oxidativ asociați.

La studiu au participat 45 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 21 și 70 de ani. Participanții erau fie supraponderali, fie obezi, cu un nivel crescut de colesterol LDL.

Aceștia au fost puși pe 3 diete diferite:

  • 1 dietă săracă în grăsimi
  • 1 dietă cu un conținut moderat de grăsimi
  • 1 dietă cu un conținut moderat de grăsimi + 1 avocado pe zi

Fiecare dietă a fost urmată timp de 5 săptămâni.

Rezultatele au arătat că dieta cu avocado a scăzut semnificativ nivelul colesterolului LDL oxidat din sânge și a mărit concentrația de luteină.

Acest studiu demonstrează că adăugarea unui avocado la dieta zilnică poate reduce riscul de oxidare a colesterolului LDL și implicit riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu exces ponderal.

Trebuie menționat că avocado a fost inclus într-un regim alimentar benefic pentru inimă.

Avocado combate sindromul metabolic

O recenzie realizată în 2018 de Universitatea Mashhad din Iran a arătat că avocado poate preveni sau chiar trata sindromul metabolic.

Simptomele sau problemele asociate sindromului metabolic sunt: colesterolul mărit, glicemia crescută, hipertensiunea arterială și indicele de masă crescut.

Autorii au revizuit 129 de studii. Scopul lor a fost acela de a evalua beneficiile consumului de avocado în relație cu anumite boli, precum diabetul de tip 2, hiperlipidemie, obezitate și hipertensiune arterială.

Cercetătorii au analizat toate părțile constituente ale fructului de avocado: miezul, sâmburele, frunzele, coaja.

Cel mai mare impact l-a avut consumul de avocado asupra nivelului colesterolului. Avocado a scăzut colesterolul rău (LDL)  și l-a crescut pe cel bun (HDL.

A îmbunătățit nivelul trigliceridelor și a colesterolului total. Totodată, a redus riscul formării de cheaguri de sânge.

Aceste rezultate susțin faptul că avocado este un aliment funcțional. Adică un aliment care poate proteja organismul de diverse boli asociate cu tensiunea crescută, hipercolesterolemia sau obezitatea.

Autorii acestui studiu au concluzionat că avocado, consumat zilnic, poate îmbunătăți notabil sănătatea persoanelor cu risc de sindrom metabolic.

Are proprietăți antihipertensive, antidiabetice, antitrombotice, antiaterosclerotice, antiobezitate și cardioprotectoare evidente.

Alte beneficii ale consumului de avocado

Beneficiile acestui fruct sunt atribuite conținutului de acizi grași nesaturați, carotenoide, acizi fenolici, vitamine și minerale.

  • protejează ochii de razele ultraviolete (datorită conținutului de luteină și zeaxantină)
  • scade riscul de degenerescență maculară asociată cu vârsta
  • previne osteoporoza (datorită conținutului de vitamina K)
  • combate cancerul (datorită conținutului de compuși fitochmici)

Surse articol:

1. Li Wang, Ling Tao, Lei Hao, Todd H Stanley, Kuan-Hsun Huang, Joshua D Lambert, Penny M Kris-Etherton, A Moderate-Fat Diet with One Avocado per Day Increases Plasma Antioxidants and Decreases the Oxidation of Small, Dense LDL in Adults with Overweight and Obesity: A Randomized Controlled Trial, Journal of Nutrition. 2020 Feb 1;150(2):276-284: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31616932/
2. Michelle Simmons, Avocados protect you from diabetes by regulating your cholesterol levels, Heart News: https://heart.news/2018-08-20-avocados-protect-you-from-diabetes-by-regulating-your-cholesterol-levels.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.