Un avocado pe zi, mai ales la micul-dejun!

Un studiu publicat în 2019 în Journal of Nutrition a arătat că o dietă cu un conținut moderat de grăsimi și un avocado pe zi crește concentrația de antioxidanți și reduce oxidarea colesterolului LDL. Cercetarea a fost realizată pe adulți supraponderali și obezi.

Fără îndoială, dieta are un rol deosebit de important în ceea ce privește apariția bolilor și protecția împotriva lor. Atenția oamenilor de știință a fost îndreptată în ultima vreme înspre calitatea grăsimilor și a carbohidraților.

Potrivit studiilor epidemiologice, consumul ridicat de grăsimi saturate și carbohidrați rafinați poate crește riscul de boli coronariene și diabet de tip 2.

Grăsimile trans sunt de asemenea răspunzătoare pentru ridicarea valorilor colesterolului total și al colesterolului LDL.

În momentul în care o persoană mănâncă multe alimente bogate în grăsimi saturate, riscul de tulburări cardio-metabolice este semnificativ mai mare.

Un efect opus îl au grăsimile mononesaturate. Acestea protejează împotriva tulburărilor metabolice prin faptul că îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și nivelurile colesterolului.

Citește și: Avocado poate reduce riscul de diabet de tip 2

Acizii grași mononesaturați sunt de altfel o parte importantă a dietelor cu cele mai bune rezultate la pacienții cu hipertensiunii arterială: dieta DASH sau dieta Mediteraneană.

Ambele regimuri alimentare implică un consum mai mare de fructe, legume, nuci, cereale integrale, pește și înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi și uleiuri sănătoase.

O sursă foarte bună de grăsimi mononesaturate este avocado. Acest fruct are de altfel un profil nutrițional impresionant. Conține fibre, acid folic, potasiu, vitamine și compuși fitochimici.

Un studiu recent a arătat că includerea unui avocado pe zi în dietă, a redus nivelul colesterolului total și al colesterolului LDL după 5 zile.

La persoanele care mănâncă în stil occidental (adică multe alimente grase și procesate), avocado poate îmbunătățit homeostaza și răspunsurile la insulină.

Un avocado pe zi într-o dietă cu un conținut moderat de grăsimi a redus semnificativ colesterolul LDL oxidat din sânge și a mărit concentrația de luteină.

Colesterolul oxidat este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Citește și: 20 de moduri de a folosi AVOCADO în rețete

Într-un alt studiu, publicat in anul 2018 în jurnalul „Nutrients”, înlocuirea unui mic-dejun bogat în carbohidrați cu un mic-dejun care conține avocado, a redus glicemia postprandială și a crescut relaxarea vaselor de sânge.

Participanții au consumat fie jumătate de avocado, fie un fruct întreg la masa de dimineață.

Surse:

1. Wang L, Tao L, Hao L, Stanley TH, Huang KH, Lambert JD, Kris-Etherton PM., A Moderate-Fat Diet with One Avocado per Day Increases Plasma Antioxidants and Decreases the Oxidation of Small, Dense LDL in Adults with Overweight and Obesity: A Randomized Controlled Trial, Journal of Nutrition. 2019 Oct 14. pii: nxz231. doi: 10.1093/jn/nxz231. [Epub ahead of print]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31616932

2. Eunyoung ParkOrc, Indika Edirisinghe and Britt Burton-Freeman, Avocado Fruit on Postprandial Markers of Cardio-Metabolic Risk: A Randomized Controlled Dose Response Trial in Overweight and Obese Men and Women, Nutrients 2018, 10(9), 1287; https://doi.org/10.3390/nu10091287: https://www.mdpi.com/2072-6643/10/9/1287/htm#B17-nutrients-10-01287

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.