20 de moduri de a folosi AVOCADO în rețete

Avocado este un fruct aparte, foarte hrănitor, sățios și versatil. Este bogat în grăsimi bune, vitamine și minerale. Poate fi folosit la prepararea de sosuri, maioneze și paste vegetale, creme pentru prăjituri și deserturi. Poate înlocui uleiul în salate sau untul.

Acest fruct poate fi adăugat în numeroase rețete pentru a spori conținutul lor nutrițional. 28 de grame de avocado oferă cantități generoase de grăsimi mononesaturate, fibre și proteine

20 de retete cu avocado

20 de rețete cu avocado

Consumul de avocado susține sănătatea inimii, controlul greutății corporale și o îmbătrânire sănătoasă.

1. Avocado cu suc de lămâie și condimente

Tăiați avocado felii sau cubulețe și stropiți-le cu suc de lămâie. Presărați-le cu sare, piper și alte condimente, precum paprika.

2. Avocado umplut

Pentru un mic-dejun super-hrănitor, alegeți avocado. Tăiați fructul în jumătate și spargeți câte un ou în fiecare scobitură. Coaceți jumătățile de avocado umplute cu ouă circa 15-20 de minute în cuptor la 220 de grade Celsius. Se pot adăuga și alte ingrediente, precum bacon sau șuncă, brânză, roșii, ardeii sau pătrunjel.

De asemenea, puteți înlocui ouăle cu somon, ton, carne de pui, legume sau chiar fructe.

3. În omletă

Bateți ouăle pentru omletă, turnați-le în tigaie, și când sunt pe jumătate preparate, adăugați un avocado tocat cubulețe. Avocado nu trebuie să se prăjească, ci numai să se încălzească puțin. Finalizați omleta cu brânză rasă și mirodenii.

4. Sandviș cu avocado

Avocado poate înlocui untul sau margarina și alte paste tartinabile. Pasați pulpa de avocado cu o furculiță sau cu blenderul, până se face pastă. Întindeți pasta pe felii de pâine prăjită și completați sandvișul cu orice doriți (felii de somon, felii de brânză topită, roșii, ou fiert etc).

5. Guacamole

Este cea mai populară rețetă în bucătăria mexicană. Se poate prepara doar din avocado și mirodenii, sau se pot adăuga și alte ingrediente, precum boabe de porumb fiert, bucăți de ananas, broccoli, roșii, ardei sau quinoa.

Jamie Oliver ne oferă un mod simplu de a prepara guacamole. Tăiați ½ ceapă roșie mică și 1-2 ardei iuți mărunt. Tocați 3 avocado cât mai fin și amestecați ingredientele într-un bol. Adăugați 1 legătură de pătrunjel (coriandru) și 6 roșii cherry tocate mărunt. Adăugați sucul de la 1 lămâie verde și 1 lingură de ulei de măsline. asezonați cu sare și piper și amestecați până la omogenizare.

6. Maioneză din avocado

Întrucât are o textură untoasă și cremoasă, avocado se pretează bine la sosuri, creme și poate fi folosit inclusiv ca înlocuitor pentru maioneza din ou. Se pasează pulpa cu un blender împreună cu puțină zeamă de lămâie și se omogenizează.

Maioneza din avocado se poate folosi la diverse salate: din ton, piept de pui, cartofi, ouă, legume sau verdețuri.

7. Adăugat în salate

Salatele sunt de regulă sărace în calorii, de aceea adăugarea unui avocado le poate face mai hrănitoare și satisfăcătoare. Studiile au arătat că aportul generos de grăsimi și fibre (calorii) din avocado ajută la menținerea sațietății pe durate mai mari de timp și reduce aportul de calorii la mesele următoare.

8. Adăugat în supe

Avocado poate fi pasat și adăugat în supele-cremă sau tocat și adăugat în supe de legume.

9. Înlocuitor pentru smântână

Cartofii copți se pot servi cu un sos de avocado și brânză rasă în loc de smântână. Iată și o rețetă de „smântână” din avocado: 2 avocado, sucul de la 2 lămâi verzi, 2 linguri de apă, 2 linguri de ulei de măsline, 1 praf de sare, 1 praf de piper. Se mixează cu blenderul.

10. Sushi cu avocado

Dacă știți să faceți sushi în casă (un preparat japonez din orez, alge marine și pește sau crustacee), puteți folosi avocado fie în umplutură, fie ca topping.

11. Avocado pe grătar

Avocado poate fi copt pe gril sau pe grătar și servit ca garnitură la fripturi. Tăiați avocado în jumătăți și înlăturați sâmburii. Stropiți-le cu suc de lămâie și ungeți-le cu ulei de măsline. Așezați-le pe gril cu tăietura în jos și coaceți-le 2-3 minute. Asezonați cu sare și piper.

12. Avocado murat

Puneți 240 ml de oțet alb, 240 ml de apă și 1 lingură de sare într-o cratiță la fiert. Turnați soluția obținută într-un borcan și adăugați 3 avocado crude, tocate cubulețe. Se pot adăuga și bucăți de usturoi, semințe de muștar și plante aromatice. Închideți borcanul ermetic și lăsați avocado la marinat câteva zile. Avocado murat poate fi folosit ca atare, sau la sandvișuri, lipii umplute, hamburgeri etc.

13. Ca topping

Feliile de avocado se pot folosi la sandvișuri, burgeri sau pizza.

14. În smoothieuri

Smoothieurile pot înlocui o masă sau pot fi consumate ca gustare. Amestecați avocado cu verdețuri (spanac), iaurt sau alte fructe (banane, ananas, fructe de pădure).

15. Înghețată din avocado

Poate fi o alternativă mai hrănitoare și sănătoasă la înghețata tradițională din lactate și ouă. Amestecați în blender avocado, lapte vegetal, smântână sau frișcă, suc de lămâie și miere. Turnați compoziția în forme de înghețată și congelați.

16. Sos pentru salate

Sosurile pentru salate din comerț conțin mult zahăr și grăsimi nesănătoase. Mixați în blender ½ avocado, 120 ml de apă (sau mai mult dacă este nevoie), 12 g de pătrunjel, sucul de la 1 lămâie verde, 1 cățel de usturoi, 60 g de iaurt grecesc, ½ linguriță de sare, ½ linguriță de piper negru.

17. Deserturi cu avocado

Avocado poate înlocui untul, ouăle și uleiul la deserturile gătite. 2 linguri de avocado au doar 48 de calorii, comparativ cu 200 de calorii cât are aceeași cantitate de unt.

230 g de ulei sau unt echivalează 230 g de avocado pasat. Un ou echivalează 2-4 linguri de avocado pasat.

Poate fi folosit la prepararea de creme de ciocolată, negrese, mousse sau budincă.

18. Hummus cu avocado

Adăugați avocado în hummusul clasic de năut pentru un aport mai mare de fibre și grăsimi sănătoase. Avocado face totodată preparatul mult mai cremos.

19. Sos pentru paste

Din avocado pasat putem obține un sos cremos pentru paste. Se pot adăuga și bucățele de roșii și alte legume.

20. În clătite

Clătitele sunt bogate în carbohidrați, iar avocado poate adăuga mai mulți nutrienți, vitamine și minerale. În plus, clătitele vor căpăta o culoare verzuie și o consistență mai cremoasă.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘8547’ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Arlene Semeco, 23 Delicious Ways to Eat an Avocado, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/23-ways-to-eat-avocados#section14
2. Jamie Oliver, Classic guacamole: https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/classic-guacamole/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.