Tort de post de afine și ciocolată – fără zahăr, făină, ulei, fără coacere
Dacă aveți nevoie de o rețetă de tort de post sănătos, încercați rețeta mea de tort cu afine. Nu conține zahăr rafinat, nici făină, nici ulei.
Nu necesită coacere în cuptor. Aveți nevoie doar de un blender cu viteză mare.
Eu am făcut două tipuri de cremă, inspirându-mă din rețeta unui tort preparat de Dolce Far Verde.
Ca și agent de închegare am folosit gelatina vegetală agar-agar. Este obținută din alge marine și are multe proteine. Se găsește la magazinele naturiste. Cremele pentru tort au ieșit fine, spumoase, delicioase!
Spre deosebire de gelatina animală, agar trebuie fiartă pentru a deveni activă. Când folosiți agar, trebuie să vă mișcați repede, deoarece încheagă repede.
Rețineți de asemenea că 1 linguriță de pudră de agar încheagă 250 ml de lichid sau compoziție.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort de post, pe care vă recomand să le încercați:
Tort de post fără zahăr – cu cremă de pepene galben
Tort de post sănătos – rețetă fără zahăr și gluten
Tort de post, fără foc – rețetă inedită
Tort fără coacere cu nuci, banane și tinctură de propolis – rețetă de post
Tort de post din fără zahăr, făină, ulei - fără coacere
Ingredients
Ingrediente pentru blat
- 350 g de semințe, nuci, alune
- 70 g de fulgi de cocos
- 2 linguri de lapte vegetal
- 120 g de miere
Ingrediente pentru stratul de afine
- 200 g de nuci caju înmuiate
- 200 g de afine (congelate)
- 180 g de lapte de cocos gras (90%)
- 70 g de miere
- 3 lingurițe de pudră de agar-agar + 100 ml de apă
- 1 linguriță de esență de vanilie, lămâie etc.
Ingrediente pentru stratul de ciocolată
- 360 g de caju hidratat
- 300 ml de lapte de cocos gras
- 100 g de miere
- 2 linguri de pudră de cacao
- 4 lingurițe de pudră de agar-agar + 120 ml de apă
- 1 praf de sare
- 1 linguriță esență de rom
Ingrediente pentru stratul de deasupra
- 150 ml de suc de afine
- 100 ml de lapte de cocos
- 2 lingurițe de xilitol (sau alt îndulcitor, după gust)
- 1/2 linguriță de agar-agar
Instructions
- Primul pas este hidratarea nucilor caju. Puneți-le cu o seară înainte la înmuiat în apă.
- Pentru blat, eu am folosit un amestec de alune, semințe de floarea-soarelui și făină de migdale. Nu contează proporțiile, important este să aveți 350 g în total. Eu am rumenit puțin alunele, semințele și fulgii de cocos (fiecare separat) într-o tigaie pe foc.
- Le-am pus apoi în robot și am mixat până s-au măcinat complet. Am transferat făina obținută într-un bol. Am adăugat făina de migdale, laptele, mierea și am amestecat foarte bine, cu o paltă.
- Am pus apoi compoziția într-o formă rotundă. Eu am folosit un inel culinar de 26 cm. Presați bine compoziția cu degetele pentru a obține un strat compact și uniform. La final nivelați cu dosul unei linguri.
- Pentru stratul de afine, puneți afinele în vasul blenderului (rezervați câteva afine pentru decor). Adăugați laptele de cocos, nucile caju hidratate și scurse de apă, mierea și esența. Mixați până când nucile caju se macină complet și obțineți o cremă fină.
- Puneți apa într-un ibric împreună cu pudra agar (aceasta se adaugă în apa rece) și amestecați bine cu un tel. Puneți ibricul pe foc și amestecați constant, până se îngroașă. Durează circa 1-2 minute.
- Turnați gelatina agar în blender peste crema de afine și mixați la viteză mare câteva secunde, pentru omogenizare.
- Turnați crema peste blatul din tavă. Trebuie să vă mișcați repede, deoarece agar-ul încheagă repede orice compoziție. Mișcați tava stânga-dreapta de câteva ori pentru ca crema să se așeze bine în tavă. Dați tava în frigider pentru circa 30-60 de minute, cât să se închege crema.
- Pentru stratul de ciocolată, puneți toate ingredientele în blender și adăugați gelatina agar fiartă cu apă (ca la pasul anterior). Mixați pentru omogenizare și turnați crema rezultată peste stratul de afine din tavă. Mișcați tava pentru a se așeza bine crema. Dați tava din nou în frigider pentru a se închega și stratul de ciocolată.
- Pregătiți apoi ultimul strat. Amestecați sucul de afine, laptele și îndulcitorul într-un ibric. Adăugați pudra de agar și amestecați bine cu telul. Fierbeți la foc mic circa 1-2 minute, sau până se îngroașă. Turnați compoziția peste stratul de ciocolată din tavă.
- Decorați repede tortul, cât ultimul strat este încă moale. Eu am decorat cu afine, caju, fulgi de cocos și de ciocolată.
- Dați tortul în frigider și lăsați-l peste noapte, sau câteva ore, până când toate cremele s-au solidificat. Puteți verifica cu o scobitoare dacă este închegat.