Dulceață de gutui cu mere pentru iarnă (+4 variante fără zahăr)
Dulceața de gutui se remarcă între alte gemuri și dulcețuri prin aroma ei deosebită. Dacă puneți și câteva mere, veți obține o adevărată delicatesă!
Vă dau o rețetă simplă, cu puțin zahăr, care funcționează bine, precum și câteva variante de dulceață fără zahăr. Încercați-o pe care doriți.

Gem de gutui cu mere
Dulceață de gutui cu mere – rețetă
Ingrediente
• 2 kg de gutui
• 2 kg de mere
• 1 kg de zahăr (sau variantele fără zahăr de mai jos)
• mirodenii
Mod de preparare
Spălați bine fructele și lăsați-le la înmuiat în apă cu bicarbonat de sodiu (fără aluminiu!). Acesta ajută la eliminarea semnificativă a pesticidelor din coajă.

Dulceata gutui mere
După 10 minute, clătiți-le și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari. Eu am avut gutui zemoase, cu coaja subțire și s-au dat ușor. În caz contrar, va trebui să le decojiți.
Cumpără bicarbonat fără aluminiu la ofertă
Fructele rase se pun într-o cratiță largă cu pereții groși. Se adaugă zahărul și se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se lasă la fiert circa 2 ore, sau până când zeama scade și se îngroașă suficient de bine.

Gem gutui cu mere
Se toarnă fierbinte în borcane, se înfiletează bine capacele și se dau în cuptor pentru sterilizare suplimentară.
Acest gem este foarte aromat ca atare, dar se pot adăuga suplimentar batoane de scorțișoară în timpul fierberii, lămâie tăiată cuburi sau alte mirodenii.
Variante de gem de gutui fără zahăr
Întrucât gutuile și merele (mai ales coaja lor) conțin multă pectină, se poate face gem sau marmeladă din ele fără zahăr deloc. Se fierb mai multe ore, până se leagă.

Dulceata din gutui si mere
Dacă totuși vreți să obțineți un gem gros dar fără zahăr și multă fierbere, se poate folosi un gelifiant cu pectină de la Green Sugar. Acesta conține îndulcitorul Green Sugar care este pe bază de pectină din citrice, extract de stevia și eritritol.
Cumpără gelifiant cu green sugar
La 1 kg de fructe se folosesc 170 g de gelifiant Green Sugar, 500 ml de apă (sau mai puțin în cazul fructelor fără multă zeamă) și 1 lingură de suc de lămâie. Gelifiantul se dizolvă cu puțin din sucul rezultat de la fierberea fructelor și se adaugă la sfârșit. Se mai fierbe 2 minute, apoi gemul este gata.

Dulceata gutui si mere
Un alt gelifiant cu îndulcitor este gelifiantul cu zahăr de mesteacăn. La 1,5 kg de fructe se folosesc 500 g de gelifiant cu zahăr de mesteacăn. Se amestecă ingredientele într-o cratiță și când începe să clocotească, fierbeți 3 minute și gata.
Cumpără gelifiant cu green sugar
O altă variantă este să folosiți xylitol fără pectină. La 1 kg de fructe se folosesc 170-200 g de xylitol. Cu 15 minute înainte ca gemul să fie gata, se adaugă îndulcitorul și se amestecă. Se gustă dacă este suficient de dulce și se completează dacă este nevoie.
Vezi și:
Prăjitură de post cu foi fragede și gem (+ variantă fără zahăr)