Dulceață de gutui cu mere pentru iarnă (+4 variante fără zahăr)

Dulceața de gutui se remarcă între alte gemuri și dulcețuri prin aroma ei deosebită. Dacă puneți și câteva mere, veți obține o adevărată delicatesă!

Vă dau o rețetă simplă, cu puțin zahăr, care funcționează bine, precum și câteva variante de dulceață fără zahăr. Încercați-o pe care doriți.

Gem de gutui cu mere

Gem de gutui cu mere

Dulceață de gutui cu mere – rețetă

Ingrediente

• 2 kg de gutui
• 2 kg de mere
• 1 kg de zahăr (sau variantele fără zahăr de mai jos)
mirodenii

Mod de preparare

Spălați bine fructele și lăsați-le la înmuiat în apă cu bicarbonat de sodiu (fără aluminiu!). Acesta ajută la eliminarea semnificativă a pesticidelor din coajă.

Dulceata gutui mere

Dulceata gutui mere

După 10 minute, clătiți-le și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari. Eu am avut gutui zemoase, cu coaja subțire și s-au dat ușor. În caz contrar, va trebui să le decojiți.

  Cumpără bicarbonat fără aluminiu la ofertă  

Bicarbonat de sodiu fara aluminiu oferta

Bicarbonat de sodiu fara aluminiu oferta

Fructele rase se pun într-o cratiță largă cu pereții groși. Se adaugă zahărul și se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se lasă la fiert circa 2 ore, sau până când zeama scade și se îngroașă suficient de bine.

Gem gutui cu mere

Gem gutui cu mere

 

Se toarnă fierbinte în borcane, se înfiletează bine capacele și se dau în cuptor pentru sterilizare suplimentară.

Acest gem este foarte aromat ca atare, dar se pot adăuga suplimentar batoane de scorțișoară în timpul fierberii, lămâie tăiată cuburi sau alte mirodenii.

  Cumpără dulceață fără zahăr  

Dulceata fara zahar

Variante de gem de gutui fără zahăr

Întrucât gutuile și merele (mai ales coaja lor) conțin multă pectină, se poate face gem sau marmeladă din ele fără zahăr deloc. Se fierb mai multe ore, până se leagă.

Dulceata din gutui si mere

Dulceata din gutui si mere

Dacă totuși vreți să obțineți un gem gros dar fără zahăr și multă fierbere, se poate folosi un gelifiant cu pectină de la Green Sugar. Acesta conține îndulcitorul Green Sugar care este pe bază de pectină din citrice, extract de stevia și eritritol.

 Cumpără gelifiant cu green sugar 

Gelifiant cu pectina pentru gemuri si dulceata fara zahar

Gelifiant cu pectina pentru gemuri si dulceata fara zahar

La 1 kg de fructe se folosesc 170 g de gelifiant Green Sugar, 500 ml de apă (sau mai puțin în cazul fructelor fără multă zeamă) și 1 lingură de suc de lămâie. Gelifiantul se dizolvă cu puțin din sucul rezultat de la fierberea fructelor și se adaugă la sfârșit. Se mai fierbe 2 minute, apoi gemul este gata.

Dulceata gutui si mere

Dulceata gutui si mere

Un alt gelifiant cu îndulcitor este gelifiantul cu zahăr de mesteacăn. La 1,5 kg de fructe se folosesc 500 g de gelifiant cu zahăr de mesteacăn. Se amestecă ingredientele într-o cratiță și când începe să clocotească, fierbeți 3 minute și gata.

 Cumpără gelifiant cu green sugar 

Gelifiant cu zahar de mesteacan

Gelifiant cu zahar de mesteacan

O altă variantă este să folosiți xylitol fără pectină. La 1 kg de fructe se folosesc 170-200 g de xylitol. Cu 15 minute înainte ca gemul să fie gata, se adaugă îndulcitorul și se amestecă. Se gustă dacă este suficient de dulce și se completează dacă este nevoie.

Vezi și:

Prăjitură de post cu foi fragede și gem (+ variantă fără zahăr)

 

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.