Tort de post fără zahăr – cu cremă de pepene galben

Am pregătit acest tort pentru o zi onomastică în familie care pică aproape în fiecare an în perioada Postului Paștelui. A ieșit foarte bun la gust, chiar dacă nu conține zahăr deloc! 

Am încercat să fac acest desert cât mai sănătos. Am folosit făină integrală la prepararea blatului, iar pentru cremă am ales un adaos de pepene galben. Acest fruct este însă opțional. Dacă nu-l aveți, îl puteți înlocui cu o cantitate egală de lapte. 

Tort de post fara zahar - reteta

Tort de post fara zahar – reteta

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort de post pe care le puteți încerca:

Tort de post sănătos – rețetă fără zahăr și gluten
Tort de mere și banane de post, fără coacere – fără zahăr, gluten, ulei
Tort de morcov – fără zahăr, fără făină, fără ulei, fără foc

Blat de post

Blat de post

Tort cu pepene

Tort cu pepene

Crema pepene

Crema pepene

Tort de post

Tort de post

Tort de post fara zahar

Tort de post fara zahar

Tort de post cu crema din pepene

Tort de post cu crema din pepene

Tort de post cu pepene, fara zahar

Tort de post cu pepene, fara zahar

Tort de post cu pepene, fara zahar - reteta

Tort de post cu pepene, fara zahar – reteta

Tort cu pepene fara zahar si de post

Tort cu pepene fara zahar si de post

Tort de post - reteta fara zahar

Tort de post – reteta fara zahar

Tort de post cu crema din pepene

Tort de post fără zahăr - cu cremă de pepene galben

Categorie Dessert

Ingrediente
  

Ingrediente pentru blat

  • 350 g de făină integrală
  • 100 g de amidon
  • 3 banane
  • 135 ml de ulei
  • 300 ml de apă minerală carbogazoasă
  • 230 g de eritritol
  • 30 de picături de stevia lichidă
  • 60 g de cacao
  • 3 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 1 1/2 linguri de oțet (sau suc de lămâie)
  • esență de portocală, vanilie, rom

Ingrediente pentru cremă

  • 800 ml de lapte de cocos (2 conserve metalice de 400 g)
  • 100 ml de apă
  • 330 g de pulpă de pepene galben
  • 80 g de amidon
  • 30-40 de picături de stevia
  • 1/2 lămâie
  • esență de vanilie

Mod preparare rețetă
 

  • Pasați bananele cu blenderul manual până se fac piure. Adăugați uleiul și amestecați bine, până la deplina incorporare.
  • Puneți apa și amestecați. Incorporați făina, amidonul și pudra de cacao trecute prin sită.
  • Adăugați îndulcitorul și esențele și omogenizați cu telul, până când compoziția nu mai are cocoloașe.
  • Puneți și bicarbonatul stins cu oțet și amestecați ușor.
  • Turnați compoziția într-un inel culinar de 26 cm, tapetat cu hârtie. Dați-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsiu pentru 30-40 de minute. Verificați cu scobitoarea dacă este copt î centru.
  • După ce s-a răcorit, se scoate din tavă și se lasă la răcit complet, după care se taie în două sau în trei felii egale.
  • Între timp puteți pregăti crema. Curățați pepele și extrageți pulpa. Tăiați-o bucăți și puneți-o în vasul blenderului. Mixați până devine pastă.
  • Turnați pasta de pepene într-o crăticioară împreună cu 400 ml de lapte. Așezați vasul pe foc și aduceți la punctul de fierbere.
  • Într-un vas separat, dizolvați amidonul cu apa și turnați amestecul în crăticioară amestecând rapid și energic cu un tel, pentru a evita formarea cocoloașelor.
  • Adăugați îndulcitorul și fierbeți crema la foc mic până se îngroașă. Turnați-o într-un bol și acoperiți-o cu folie (în contact cu crema). Lăsați la răcit complet.
  • Crema răcită și întărită se mixează cu mixerul, adăugând treptat partea solidă de la a doua conservă de cocos (acea cremă de deasupra).
  • Adăugați apoi sucul de lămâie și esență. Gustați dacă este suficient de dulce.

Asamblarea tortului

  • Puneți primul blat în inelul culinar în care ați copt blatul întreg. Puneți un strat generos de cremă și apoi acoperiți cu al doilea blat. Puneți și restul de cremă și acoperiți cu ultimul blat.
  • Dați tortul în frigider pentru 2-3 ore.
  • Scoateți tortul din frigider și din formă. Îmbrăcați-l complet în cremă și decorați-l cu felii / cubulețe de pepene galben sau alte fructe, ciocolată rasă, fulgi de migdale etc. Decorați-l după cum doriți!
  • Dați-l din nou la rece pentru minim 4 ore, dar cel mai bine peste noapte. Este bine să tăiați tortul cât e rece. Dacă stă mult la temperatura camerei, crema se va înmuia puțin. Dar chiar și așa, este delicios!

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.