Tort de post sănătos – rețetă fără zahăr și gluten
Recomandăm acest tort de post celor care vor să prepare în casă un tort sănătos pentru o onomastică sau zi de naștere.
Este un desert adecvat pentru persoanele care au intoleranță la gluten, lactoză sau ouă.
Cuprins
Tort de post fără zahăr și gluten – rețetă
Ingrediente blat:
- 300 g de făină de migdale
- 195 g de amidon de porumb
- 150 g de zahăr de cocos (sau alt îndulcitor)
- 2 linguri de semințe de in
- 2 linguri de tărâțe de psyllium
- 3 lingurițe de praf de copt
- 360 ml de lapte de cocos gras
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- ½ linguriță de sare
Ingrediente cremă:
- 400 g de caju crud
- ½ conservă de lapte de cocos gras (90%)
- 50 g de miere
- 60 ml de ulei de cocos
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
Ingrediente strat fructe
- 3 fructe kaki coapte bine
Cum se prepară blatul
Modul de preparare al blatului îl puteți găsi în acest articol.
Cum se prepară crema
Puneți nucile caju la înmuiat în apă pentru minim 4 ore sau peste noapte. Dacă vă grăbiți, puneți-le în apă fierbinte și se vor hidrata mai repede.
Este important să nu săriți acest pas. Dacă nu hidratați nucile caju, acestea nu vor fi suficiente de moi încât să se transforme în cremă.
Scurgeți nucile de apă și puneți-le în vasul blenderului. Adăugați laptele de cocos (partea solidă, cremoasă), uleiul de cocos, mierea și vanilia.
Mixați până când nucile se macină complet și rezultă o cremă fină. Dacă blenderul nu merge, mai adăugați puțin lapte.
Crema de caju se transferă într-un bol și se lasă la rece până a doua zi sau câteva ore. După ce stă la frigider va deveni mai fermă și o veți putea folosi mai ușor.
Cum se prepară stratul de kaki
Fructele kaki se curăță de coajă, se taie bucăți și se dau în blender până se fac pastă. Se transferă într-un bol și se lasă la frigider câteva ore (sau peste noapte) ca să se întărească. Se vor face ca o budincă.
Asamblarea tortului
Blatul răcit se taie în două sau trei. Se pune prima foaie în inelul culinar. Se întinde un strat de kaki, apoi un strat de cremă.
Se acoperă cu următorul blat, apoi se pun din nou un strat de kaki și unul de cremă de caju. Se continuă astfel până la ultimul blat. Pe acesta se pune doar cremă de caju, fără kaki.
Cum se decorează tortul
Se nivelează și se decorează după plac. Eu am turnat o glazură de ciocolată neagră (topită cu puțin ulei de cocos). Am ornat cu flori de portocale și kiwi și bobițe de rodie.
Am făcut de asemenea câteva modele de glazură de ciocolată, după ce pot vedea pe tort. Le-am înfipt bine în glazura de ciocolată.
Acestea se fac din ciocolată topită, modelată după anumite forme, pe hârtie de copt. Hârtia se dă la frigider și se lasă până când figurinele se întăresc, apoi se desprind.
Tortul se dă la rece și se lasă până a doua zi, apoi se poate desface inelul și scoate din formă.
Note și sugestii
Întrucât blatul nu are ulei, puteți renunța la el și în cremă. Aceasta se poate face doar cu lapte de cocos.
Stratul de kaki poate fi înlocuit cu un gem gros de alte fructe. Sau puteți renunța complet la fructe.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort de post:
Tort de post cu ciocolată și vișine (fără margarină sau alte ingrediente nesănătoase)
Tort de post cu cremă de ciocolată
Tort de post, fără foc – rețetă inedită
Tort de ciocolată de post – fără zahăr, fără făină, fără lactate
Sursă articol: Cashew frosting by Jason Pabst: https://www.youtube.com/watch?v=JOJzSVzW83Q&ab_channel=BeastHealth