Tort de post cu cremă de ciocolată
Tortul de post cu cremă de ciocolată prezentat mai jos se numește „Poveste” și este foarte reușit. Dat fiind că nu conține nici ouă, nici lactate, rezultatul este peste așteptări.
Îl puteți prepara la ocazii speciale care pică în zile de post, sau când nu aveți multe ingrediente în casă.
Blatul se face din suc de fructe, zahăr, ulei și făină. Pentru cremă, veți avea nevoie de asemenea de puțin suc, de câteva banane și ciocolată neagră.
Este imposibil să nu aveți succes cu acest tort! Îl puteți face și sub formă de prăjitură, folosind o tavă dreptunghiulară. În acest caz, poate fi nevoie să măriți cantitățile ingredientelor.
Ajustați rețeta păstrând proporțiile indicate pentru fiecare ingredient în parte.
Tort de post cu cremă de ciocolată – rețetă
Ingrediente pentru blat:
- 300 ml de suc natural
- 150 g de zahăr pudră
- 90 ml de ulei
- 370 g de făină
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe de oțet de mere
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru cremă:
- 3 banane mari
- 60 ml de suc natural
- 100 g de zahăr pudră
- 150 g de ciocolată neagră (fără lapte)
Mod de preparare
Începeți cu blatul. Puneți sucul într-un bol încăpător. Puteți folosi suc de portocale, de mere, sau orice suc vă place.
Important este să fie natural, preferabil preparat în casă la robot sau la storcător.
Puneți zahărul pudră și amestecați cu telul până dispar toate cocoloașele.
Adăugați apoi uleiul și amestecați din nou. Incorporați treptat făina, amestecând cu telul.
La final puneți sarea, bicarbonatul de sodiu și peste el oțetul. Amestecați din nou, până la omogenizare.
Compoziția obținută trebuie să fie groasă ca la chec. Va avea culoarea sucului folosit.
Turnați compoziția într-o tavă rotundă (inel culinar) tapetată cu hârtie de copt la bază și unsă cu ulei pe pereți.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lăsați blatul să se coacă. În circa 40 de minute ar trebui să fie gata. Faceți testul cu scobitoarea înainte să îl scoateți din cuptor.
Citește și – Tort de post „Muguri de salcie”
Cât timp se coace blatul, pregătiți crema.
Decojiți cele trei banane, tăiați-le bucăți mici și puneți-le într-o cratiță. Adăugați sucul și zahărul.
Introduceți blenderul vertical și pasați până când obțineți un piure fin.
Puneți apoi cratița pe aragaz la foc mic. Amestecați continuu cu telul. Lăsați piureul să fiarbă 2 minute după ce a început să clocotească.
Stingeți focul și incorporați ciocolata neagră pe care ați tocat-o mărunt în prealabil.
Amestecați cu telul până se topește complet. Veți obține o cremă groasă, de ciocolată.
Crema obținută va fi grosuță și va avea gust de ciocolată. Trebuie să o lăsați să se răcească.
Când blatul s-a răcit, decupați vârful bombat cu un cuțit.
Tăiați apoi blatul în jumătate.
Ungeți platoul pe care veți așeza tortul cu puțin cremă, pe mijloc. Așezați prima foaie de blat și întindeți peste el jumătate din crema de ciocolată.
Nivelați și puneți deasupra cealaltă felie de blat.
Acoperiți tot tortul cu restul de cremă, inclusiv pe margini. Tortul trebuie să fie complet îmbrăcat în crema de ciocolată.
Pentru decor, puteți folosi vârful de blat pe care l-ați tăiat mai înainte.
Rupeți-l bucăți și puneți-l într-un mini-robot. Pulsați de câteva ori, până se mărunțește.
Luați apoi blatul mărunțit cu mâna și tapetați marginea tortului de jur împrejur.
Deasupra puteți pune ce vreți, pentru a-i da un aspect mai festiv, dacă acesta este scopul pentru care l-ați preparat.
Citește și – Tort de ciocolată de post! Din 3 ingrediente și fără coacere
Sursă articol: Reghina Cebotari, Tort „Poveste” (de post): https://www.youtube.com/watch?v=nPhh3yBKV7w