Blat de post ciocolătos și fraged, din făină integrală – rețetă fără zahăr
Dacă intenționați să preparați în casă un tort de post, încercați rețeta de blat prezentată mai jos. Este foarte reușit, chiar dacă nu conține zahăr rafinat.
Are o textură fragedă, ușor aerată, datorată apei minerale carbogazoase și a amidonului pe care le-am folosit.
M-am inspirat dintr-o rețetă prezentată de Chef Alina Alexandrov, însă am făcut unele modificări, pe care le veți găsi la finalul articolului.
Blatul este unul de cacao, cu un gust intens de ciocolată. Merge cu diverse creme.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de blat sau tort de post, pe care vă recomand să le încercați:
Blat de tort cu vanilie – fără gluten, ouă, lactoză sau ulei
Cum să faci un blat de post fraged și super-pufos pentru torturi – un secret pe care puțini îl știu
Tort de post sănătos – rețetă fără zahăr și gluten
Tort de post cu ciocolată și vișine (fără margarină sau alte ingrediente nesănătoase)
Tort de ciocolată fără coacere (vegan – fără lapte sau ouă)
Blat de post din făină integrală, fără zahăr
Ingrediente
- 350 g de făină integrală
- 100 g de amidon (sau tot făină)
- 3 banane
- 135 ml de ulei
- 60 g de cacao
- 230 g de eritritol
- 30 picături de stevia (sau alt îndulcitor)
- 3 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 1 1/2 linguri de suc de lămâie sau oțet
- esență de rom, vanilie, portocală etc.
- 300 ml de apă minerală (sau plată)
Mod preparare rețetă
- Decojiți bananele, rupeți-le bucăți și puneți-le într-un bol. Pasați-le bine cu un blender vertical, până se fac pastă.
- Adăugați uleiul și amestecați bine cu o lingură de lemn, până când acesta se incorporează complet. Pasta trebuie să fie omogenă (nu uleioasă).
- Adăugați apa și omogenizați.
- Cerneți apoi făina, amidonul și pudra de cacao în bol. Puneți și îndulcitorul și aromele preferate și amestecați bine cu telul până dispar toate cocoloașele.
- La final se pune bicarbonatul stins cu suc de lămâie sau oțet.
- Compoziția bine omogenizată se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei, inclusiv pe margini. Dacă folosiți un inel culinar, îmbrăcați pereții tăvii cu staniol ca să nu se ardă blatul pe margini.
- Nivelați compoziția deasupra. Bateți tava masă și dați-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 25-40 de minute, depinde de cuptorul fiecăruia. Nu scoateți blatul din cuptor până nu trece testul scobitorii, chiar dacă acesta pare copt deasupra (în interior poate să fie încă moale).
- Lăsați-l să se răcorească puțin, apoi va trebui să îl scoateți din formă. Treceți cu cuțitul pe marginii pereții. Desprindeți și foaia de copt de pe fund și lăsați blatul la răcit complet,
- Se taie în 2 sau 3 straturi, în funcție de cât mare a fost tava în care l-ați făcut și cât de înalt a ieșit.