Tort de iaurt și mango – fără zahăr, gluten, ulei

Torturile pot fi sănătoase și gustoase în același timp, dacă le preparăm în casă. Un bun exemplu în acest sens este acest tort de mango cu iaur, fără zahăr, gluten sau ulei. 

Vă recomand să îl încercați. Este un desert ușor, delicat și cu o aromă dulce blândă. Conține ingrediente ușor digerabile, nu încarcă stomacul. 

Tort cu mango si iaurt grecesc

Tort cu mango si iaurt grecesc

Tort cu mango și iaurt grecesc – rețetă

Ingrediente pentru blat:

  • 3 ouă
  • 40 ml de iaurt sau kefir
  • 50 g de făină de orez
  • ½ linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 linguriță de stevia granule (sau alt îndulcitor)

Ingrediente pentru cremă:

  • 2 mango mari, coapte bine (ale mele au avut 470 de grame după curațarea cojilor și îndepărtarea sâmburilor)
  • 500 g de iaurt grecesc
  • 300 g de smântână
  • 3-4 linguri de miere
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 22 g de gelatină

Ingrediente pentru décor

  • 500 ml de smântână grasă pentru frișcă
  • 2-3 linguri de zahăr de curmale (sau alt îndulcitor)
  • flori comestibile, mango sau alte fructe
Tort cu iaurt si mango

Tort cu iaurt si mango

Tort cu mango si iaurt grecesc reteta

Tort cu mango si iaurt grecesc reteta

Mod de preparare

Ouăle și iaurtul trebuie să fie la temperatura camerei. Smântâna pentru frișcă trebuie să fie rece (minim o noapte la frigider).

Pasul 1

Pregătiți mai întâi blatul. Cantitățile date sunt pentru o tavă de 20×20 cm. Dacă folosiți o tavă mai mare, creșteți cantitatea ingredientelor, păstrând proporțiile fiecărui ingredient.

Separați albușurile de gălbenușuri și puneți-le în vase diferite.

Bateți gălbenușurile cu mixerul până se fac spumoase. Adăgați iaurtul, stevia și omogenizați. Incorporați făina și praful de copt, cernute prin sită. Amestecați bine cu telul.

Bateți albușurile spumă cu un praf de zahăr, până se întăresc. Incorporați spuma de albușuri în compoziția de gălbenușuri, treptat, amestecând cu un tel.

Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelați. Dați-o în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 15-18 minute, dar depinde de cuptorul fiecăruia. Dacă blatul se rumenește prea repede, dați focul mai mic.

Verificați mijlocul să fie făcut înainte să scoateți tava din cuptor. Lăsați blatul la răcit complet, până pregătiți crema. Dacă a făcut „burtă”, se taie capacul pentru a obține un blat drept, uniform. 

Pasul 2

Dizolva gelatina în 250 ml de apă, apoi topiți-o pe bain marie până devine lichidă.

Pasul 3

Curățați fructele mango de coajă și scoateți pulpa. Puneți-le în vasul blenderului. Adăugați iaurtul și smântâna, vanilia, mierea sau îndulcitorul pe care îl folosiți.

Mixați până când fructele se pasează complet și rezultă o compoziție lichidă fină. Adăugați gelatina topită și mixați câteva secunde, pentru omogenizare.

Gustați dacă este suficient de dulce, dacă nu, ajustați, după preferință.

Turnați compoziția cremei peste blat. Bateți tava de masă pentru a înlătura golurile de aer. Dați tava în frigider pentru câteva ore, să se închege crema.

Pasul 5

Treceți cu lama cuțitului pe marginile tortului pentru a-l desprinde de pereții tăvii. Desfaceți inelul cu grijă și scoateți tortul din formă.

Pasul 6

Bateți smântâna pentru frișcă 3-4 minute, sau până când se întărește. Adăugați îndulcitorul și puțină vanilie.

Puneți frișca obținută într-un poș. Decorați tortul cu frișcă înainte de servire. Eu am folosit flori comestibile (se găsesc la Selgros, unde au salate, germeni, verdețuri).

Dacă nu aveți flori comestibile, puteți utiliza tot mango sau alte fructe pentru decor. Dați tortul în frigider până în momentul servirii.

Tort de iaurt si mango

Tort de iaurt si mango

Tort de iaurt cu mango

Tort de iaurt cu mango

Note și sugestii

Mango poate fi înlocuit cu alte fructe. Iaurtul grecesc poate fi înlocuit cu smântână sau cu brânză de vaci / cremă de brânză.

Ajustați cantitatea de gelatină în funcție de cantitatea de cremă pe care ați obținut-o după mixarea fructelor și produselor lactate alese. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort fără zahăr și făină pe care vă recomand să le încercați:

Tort de post sănătos – rețetă fără zahăr și gluten
Tort fără lactoză, gluten și zahăr (vegan)
Tort cu ananas – răcoritor, fără coacere, fără zahăr, gluten, lactoză sau ulei
Tort vegan, fără zahăr, fără făină, fără coacere – rețetă simplă

Sursă articol: Kochen Zu Hause, Tort dietetic cu merișoare și brânză de vaci: https://www.youtube.com/watch?v=JWhxZ0YECYY&t=128s&ab_channel=KochenzuHause

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.