Tort vegan, fără zahăr, fără făină, fără coacere – rețetă simplă
Nu de puține ori se întâmplă să avem nevoie de un tort vegan (tort de post), pentru un eveniment special.
Acum se găsesc de cumpărat tot felul de deserturi vegane. Însă lista ingredientelor lasă uneori de dorit.
Nu este greu să faceți un tort de post în casă. Este mai costisitor decât un tort tradițională, însă este mult mai sănătos.
Tortul de mai jos nu conține deloc făină, nici zahăr sau alți adiviti nocivi. Se prepară la rece, fără coacere în cuptor.
Am folosit gelatină vegetală, din alge marine. Se numește „agar-agar” și se poate procura de la magazinele naturiste.
Tort vegan, fără zahăr – rețetă
Ingrediente blat
- curmale (vi le recomand pe acestea la preț bun)
- stafide
- fulgi de ovăz sau alte cereale
Ingrediente cremă
- 400 g de iaurt de cocos
- 400 g de cremă de cocos (v-o recomand pe aceasta)
- 200 g de caju
- eritritol, după gust
- sucul de la ½ lămâie
- 2 căni de apă rece
- 7-8 lingurițe de agar-agar (v-o recomand pe aceasta)
- 2-3 piersici din compot
- 2 kiwi
Ingrediente jeleu
- 250 ml de nectar de piersici (vi-l recomand pe acesta fără zahăr la ofertă)
- 1 pliculeț de tort gelee (sau 1/2 linguriță de agar)
Mod de preparare
Puneți apoi nucile caju la înmuiat în apă cu o seară înainte de a prepara tortul. Se vor înmuia și se vor transforma într-o pastă fină când le măcinați în blender.
Începeți prin a puneți gelatina agar la hidratat. Turnați cele 2 căni de apă rece într-un ibric. Adăugați agar-ul și amestecați. Lăsați-o să stea un sfert de oră la înmuiat.
Cumpără nectar de caise fără zahăr
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Pregătirea blatului
Pentru acest tort am folosit un inel culinar cu dimensiunea de 28 cm.
Fiindcă nu am pus curmalele și stafidele la înmuiat în apă înainte, le-am dat prin mașina de carne. S-au transformat într-o pastă lipicioasă. Vă recomandăm să măcinați întâi cerealele, apoi fructele uscate.
Le-am amestecat într-un bol. Trebuie să rezulte o pastă fermă, dar lipicioasă. Ajustați cantitățile ingredientelor. Dacă pasta este prea moale, mai puneți cereale. Dacă este prea tare, mai puneți fructe uscate.
Transferați compoziția în tavă și presați-o cu degetele sau cu dosul unei linguri. Nu trebuie să rămână deloc goluri de aer.
Tăiați piersicile felii, iar kiwi cubulețe. Așezați-le pe blat într-un strat. Dați tava deoparte cât faceți crema.
Pregătirea cremei
Puneți ibricul cu agar la pe aragaz. Când începe să clocotească, dați focul la mic și lăsați-o să fiarbă 5-10 minute. Dacă nu o fierbeți suficient, nu se va închega.
Scurgeți nucile caju de apă și puneți-le în vasul unui blender cu putere mare. Adăugați sucul de lămâie, iaurtul de cocos și crema de cocos (fără partea lichidă de pe fundul conservei) în vasului blenderului.
Adăugați îndulcitorul și mixați câteva minute, până se zdrobesc complet nucile și rezultă o cremă fină. Gustați și ajustați cantitatea de îndulcitor sau de suc de lămâie. Puteți adăuga și esență sau extract de vanilie, portocală, lămâie etc.
Crema trebuie să fie mai dulce decât este necesar, deoarece după ce adăugați gelatina, gustul de dulce se va estompa.
După ce gelatina agar a fiert, lăsați-o la răcorit puțin, apoi turnați-o în blender în timp ce acesta este pornit.
Închegă rapid compozițiile reci. Trebuie să vă mișcați foarte repede.
Mixați puțin să se amestece agar-ul cu crema din blender, apoi turnați jumătate din ea peste blatul din tavă.
Adăugați din nou fructe tăiate mărunt și turnați restul de cremă. Nivelați cu dosul unei linguri. Mișcați-vă repede, pentru că se încheagă repede.
Pregătirea jeleului
Turnați nectarul/sucul de piersici într-un ibric. Amestecați conținutul plicului Tort Gelee cu puțin eritritol și adăugați-le în ibric.
Amestecați și puneți vasul pe foc. Fierbeți 5 minute, apoi turnați compoziția peste tort, în centru. Răspândiți-l repede, înclinând ușor tava.
Decorați repede tortul la suprafață cu câteva felii de fructe, după imaginație.
Nu este obligatoriu să dați tortul în frigider, deoarece gelatina agar se încheagă și la temperatura camerei. Dar cel mai bine este să îl țineți în frigider o noapte înainte de a-l servi.
Tortul este chiar mai gustos după 2-3 zile de la preparare.
Note și sugestii
Am folosit inele cu miere de la Crownfield (Lidl). Cerealele pot fi înlocuite cu biscuiți fără zahăr. Am ales aceste inelușe pentru că nu conțin zahăr, sirop de porumb bogat în fructoză sau alți conservanți, decât miere.
Sucul de piersici și fructele folosite la acest tort pot fi înlocuite cu alte fructe, precum mango, ananas, vișine, căpșuni, afine. Ajustați cantitățile ingredientelor în funcție de dimensiunea tăvii/formei pe care o aveți.
Puteți folosi alt îndulcitor natural în loc de eritritol, precum stevia sau xylitol. Dacă nu vă preocupă numărul de calorii, puteți folosi pur și simplu miere.
Când folosiți agar, urmați instrucțiunile de pe pachet. Cantitatea poate să difere în funcție de producător.
Țineți minte că agar se încheagă instant la contactul cu ingredientele reci. De aceea trebuie să vă mișcați repede, pentru a nu rămâne cocoloașe în compoziția în care o turnați.
Încă un aspect important. Nu puneți niciodată pudra de agar în apă sau alt lichid fierbinte, deoarece se va face cocoloașe tari.
Dizolvați-o în apă rece, apoi fierbeți-o 10 minute.
Rețete similare
Tort raw-vegan, din fructe uscate și semințe
Rețetă de tort sănătos, fără coacere, din ingrediente vegetale
Pască vegană, cu tofu – la fel de reușită ca pasca din brânză
Tort de ciocolată din avocado – desert „la rece” (fără zahăr, fără făină, fără ouă, fără lactate)