Pască vegană, cu tofu – la fel de reușită ca pasca din brânză
Acest articol nu se adresează numaidecât veganilor, ci și celor care au nevoie la un moment dat de o rețetă de pască vegană, sau dietetică.
În perioada dintre Paște și Înălțare, pomenirile pentru cei adormiți se fac cu preparate pascale, adică ouă roșii, pască și cozonac.
Se poate întâmpla ca unele sărbători din acest interval să pice în zile de post (ex. anul acesta Sfinții Împărați Constantin și Elena a picat vineri).
În astfel de situații este bine să știm o rețetă de cozonac sau pască de post.
Pasca poate fi pregătită cu tofu (brânză de soia). după varianta de mai jos iese o nebunie de pască! Va fi cu siguranță apreciată de toți, și nici nu vor ghici că este de post.
Nici nu se simte gustul de tofu!
Are gust de brânză, este aromată, fragedă și totodată conține mai puține calorii decât pasca autentică.
Trebuie neapărat să o încercați!
Cuprins
Pască vegană, cu brânză tofu – rețetă
Ingrediente aluat
- 500 g de făină
- 150 g de zahăr
- 130 ml de lapte de soia cald
- 175 ml de apă minerală
- 60 ml de ulei
- 24 g de drojdie proaspătă
- 1 lingură de esență de vanilie
- 1 linguriță de esență de portocale
- 1 linguriță de esență de lămâie
- ½ linguriță de sare
- 1 vârf de cuțit de pulbere de turmeric
Ingrediente pentru umplutura de brânză
- 200 g de caju
- 150 ml de lapte de soia
- 180 g de iaurt de cocos
- 120 g de tofu nesărat
- 3-4 linguri de suc de lămâie
- 5-6 linguri de zahăr
- 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactivă
- 2-3 linguri de amidon
- 1 linguriță de esență de portocale
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 linguriță de esență de rom
- 1 praf de sare
- 200 g de stafide
Mod de preparare
Începeți rețeta de cu seară, punând nucile caju la hidratat într-un bol cu apă (cu două degete peste nivel).
Este foarte important să înmoaie bine, pentru a le putea transforma într-o pastă cremoasă când le mixați în blender.
Prepararea alutului
Aluatul se face foarte ușor. Este un aluat fraged și dulce, care poate fi folosit la prepararea de colaci, plăcinte sau cozonaci de post.
Puneți drojdia la hidratat într-un bolișor cu puțin lapte cald. Adăugați puțin zahăr și puțină făină și amestecați. Lăsați la dospit un sfert de oră.
Turnați făina într-un bol mare. Adăugați turmericul și amestecați. Faceți o adâncitură în mijloc și puneți drojdia umflată.
Adăugați restul de lapte, zahărul, apa minerală și esențele.
Amestecați ușor, incorporând făina de pe margini.
Începeți să frământați cu mâinile. Spre final adăugați uleiul și frământați bine, până când aluatul este elastic și nelipicios.
Acoperiți vasul cu un prosop sau cu folie de plastic și lăsați aluatul la crescut o oră.
Între timp puteți pregăti umplutura de brânză. Totul se face la blender, așa că nu aveți mult de lucru.
Prepararea umpluturii de tofu
Scurgeți tofu de apă. Tăiați-l bucăți și puneți-l în vasul blenderului. Adăugați nucile caju hidratate și scurse.
Puneți apoi iaurtul de cocos, laptele de soia, fulgii de drojdie, zahărul, amidonul, esențele și sarea.
În loc de amidon se poate folosi făină simplă, sau praf de budincă de vanilie.
Dacă vreți să dați și umpluturii de brânză o culoare ușor gălbuie, ca de ou, puneți puțin turmeric.
Mixați la viteză mare, până când ingredientele se macină complet și rezultă o compoziție fină.
Consistența trebuie să fie ca cea a smântânii, adică grosuță.
Gustați să vedeți dacă este suficient de dulce și aromată și completați după nevoie.
Modelarea păștii
Când aluatul a crescut, puneți-l pe masa de lucru.
Modelați-l într-o bilă. Tăiați un sfert din el și dați-l deoparte.
Bucata mare de aluat se întinde într-o foaie rotundă și se pune într-o formă de tort cu pereții detașabili, sau într-o tavă de tartă (pe care ați uns-o cu ulei și ați tapetat-o cu făină).
Aluatul este suficient pentru o formă de 28 cm. sau chiar mai largă.
Acoperiți fundul tăvii cu foaia de aluat.
Restul de aluat rezervat (un sfert) se taie în trei bucăți egale, care se fac șnur lung și se împletesc în trei.
Veți obține o cunună care se pune peste foaia din tavă, de jur împrejur.
Cununa poate fi împletită și doar din două șnururi.
Dacă vreți, puteți lăsa aluatul la dospit încă 30-40 de minute, dar nu este neapărat nevoie.
Turnați o parte din umplutura de tofu în tavă. Presărați stafide, apoi turnați restul de umplutură. Nivelați și deasupra mai așezați câteva stafide în formă de cruce.
Coacerea păștii
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Lăsați pasca la copt pentru 40-60 de minute, sau până când colacul se rumenește ușor. În primele 10 minute lăsați focul mla 180 de grade, apoi reduceți-l la 160 de grade.
Umplutura de tofu se încheagă datorită amidonului, iar după ce se răcește se va întări mai mult și va deveni fermă.
După ce ați scos colacul din cuptor, ungeți-l cu un amestec de miere și ulei. Îi veți da un luciu frumos, persistent.
Rețeta personalizată
Noi am dublat cantitățile ingredientelor și am făcut două tăvi de păscuțe mici și o pască mare.
Pentru păscuțele mici am format baza din foi rotunde, pe care le-am așezat în tavă mare a cuptorului. În funcție de tavă, încap 6 sau 8-9 păscuțe.
Deasupra foii de bază am așezat o cunună, ca un colăcel. În mijloc am pus umplutură de tofu și stafide.
Umplutura nu curge deloc, așa că nu aveți nevoie de forme mici pentru a face păscuțe.
Păscuțele pot fi coapte și în forme mici speciale, cu margine ondulată de tartă. În acest caz nu mai trebuie să împletiți cunună pe margini.
Puteți ajusta rețeta după preferință. Iaurtul de cocos poate fi înlocuit cu iaurt de soia, însă cel de cocos este mai gras și mai potrivit.
Puteți omite de asemenea iaurtul, pasca va ieși bună și doar din tofu cu caju.
Esențele sunt obligatorii, deoarece ele dau crèmei de brânză o aromă deosebită, mai ales cea de portocale și de rom.
Citește și – „Pască” dietetică, fără coacere – fără zahăr, ouă și brânză
Sursă articol: Vera’s Kitchen, Vegan Brioche With Cream Cheese/Cea mai bună pască vegană (de post): https://www.youtube.com/watch?v=SoBwSHwi_RQ