Tort cu ananas – răcoritor, fără coacere, fără zahăr, gluten, lactoză sau ulei

Acest tort răcoritor poate fi desetul ideal pentru zilele călduroase de vară. Nu va trebui să aprindeți cuptorul pentru a-l prepara.

Se face la rece, din fructe și alte câteva ingrediente vegetale.

Tort cu ananas – racoritor, fara coacere, fara zahar, gluten, lactoza sau ulei

Tort cu ananas – racoritor, fara coacere, fara zahar, gluten, lactoza sau ulei: Freepik.com

Autoarea rețetei îl recomandă persoanelor care au intoleranță la gluten sau intoleranță la lactoză. Este un desert potrivit pentru orice dietă sănătoasă. Poate fi oferit și copiilor. 

Tort cu ananas fără coacere – rețetă

Ingrediente bază:

  • 130 g de migdale sau nuci
  • 250 g de curmale (fără sâmburi)
  • 2 linguri de apă

Ingrediente pentru cremă:

  • 250 g de ananas
  • 250 g de iaurt de cocos (sau soia)
  • ½ linguriță de turmeric (pentru culoare)
  • 6 g de agar-agar
  • 1 linguriță de miere

Mod de preparare

Trebuie să pregătiți mai întâi baza tortului. Este foarte simplu. Trebuie doar să puneți fructele și apa în vasul robotului de bucătărie și mixați până se macină complet. Trebuie să rezulte o pastă lipicioasă, care se ține când o strângeți între degete.

Tapetați o tavă rotundă cu hârtie de copt. Autoarea rețetei a folosit un inel culinar de 18 cm. Presați compoziția în tavă într-un strat compact și uniform. Vă puteți ajuta de o lingură. Dați-o deoparte până faceți crema.

Decojiți și tăiați ananasul cubulețe. Cântăriți 250 de grame (fără partea dură din mijloc) și puneți-le în vasul blenderului/robotului. Adăugați iaurtul, turmericul și gelatina vegetală. Se poate pune și puțină miere dacă ananasul nu este suficient de copt și dulce.

Mixați câteva secunde, până când ananasul se macină complet și rezultă o compoziție fină, ca o cremă. Turnați-o într-o crăticioară și puneți-o pe foc. Agar este o gelatină care trebuie să fiarbă puțin pentru a se activa.

Lăsați crema să dea în clocot, apoi stingeți focul. Turnați-o peste baza din tavă. Înclinați vasul pentru a distribui crema uniform.

După ce crema s-a răcorit puțin, tortul se dă la frigider și se lasă câteva ore la rece. Gelatina agar se încheagă chiar și la temperatura camerei.

Când doriți să serviți tortul, desfaceți inelul și scoateți-l din formă. Dacă aveți musafiri, îl puteți decora cu ciocolată topită sau frunze proaspete de mentă ori busuioc.

Acest tort cu ananas se păstrează la frigider. Rezistă până la 4 zile.

Note și sugestii

Dacă nu aveți ananas proaspăt puteți folosi ananas la conservă, însă acesta are de obicei mult zahăr.

Ananasul poate fi înlocuit cu mango sau alte fructe. În funcție de cât de zemoase sunt fructele va trebui să ajustați cantitatea de gelatină agar. Orientativ, la 500 g de lichid se folosesc 5-6 g de agar-agar.

Acest tip de gelatină se găsește la magazinele cu profil naturist sau pe internet. Este extrasă din alge marine roșii și este considerată un produs sănătos.

Iaurtul de cocos poate fi înlocuit cu iaurt de soia, cu condiția să fie natural, fără aditivi și zahăr sau arome artificiale.

Dacă nu aveți curmale, puteți folosi alte fructe uscate lipicioase, precum stafide sau merișoare. În loc de migdale/nuci se pot utiliza semințe. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort fără gluten, zahăr, lactoză:

Tort cu ovăz și ciocolată (vegan, fără gluten, lactoză, zahăr, ulei)
Tort fără lactoză, gluten și zahăr (vegan)
Tort de morcov – fără zahăr, fără făină, fără ulei, fără foc

Sursă articol: D&A, Videoricette Per Gruppi Sanguingni, Torte fredde senza zucchero: https://www.videoricettepergruppisanguigni.com/blogs/le-videoricette/torte-fredde-senza-zucchero-dolci-senza-cottura-torta-allo-yogurt-e-cacao-torta-all-ananas

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.