Tort cu ovăz și ciocolată (vegan, fără gluten, lactoză, zahăr, ulei)
Acest tort cu ovăz și ciocolată va deveni cu siguranță un desert preferat pentru mulți din cei care îl vor încerca.
Îl recomandăm persoanelor cu diferite sensibilități alimentare, precum intoleranță la lactoză, intoleranță la gluten sau dietă fără zahăr.

Imagine cu titlu sugestiv: Tort de ciocolata: Christoffer Undisclosed
Nu conține niciun fel de produs lactat, nici un tip de făină de cereale și nici zahăr rafinat. Un alt ingredient dăunător în dieta noastră, care lipsește din acest tort, este uleiul rafinat.
Tortul se face doar din ingrediente vegetale. Îl pot servi adulții și copiii deopotrivă.
Tort cu ovăz și ciocolată – rețetă
Nr. de porții: 12
Dimensiune tavă: 23 cm.
Ingrediente pentru bază:
- 135 g de semințe de floarea-soarelui
- 135 g de migdale (nuci sau alune)
- 2-3 linguri de pastă de curmale
- 80 g de fulgi de cocos
- 1 linguriță de pudră de cacao
- 1 linguriță de scorțișoară
Ingrediente pentru cremă:
- 160 g de fulgi de ovăz
- 450 g de lapte vegetal
- 100 g de ciocolată neagră
- 100 g de lapte de cocos la conservă (partea cremoasă de deasupra)
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 vârf de cuțit de sare
Ingrediente pentru glazură:
- 40 g de ciocolată neagră
- 60 g de lapte vegetal
Mod de preparare
Pregătiți mai întâi baza tortului. Puneți semințele de floarea-soarelui, migdalele și fulgii de cocos în vasul robotului de bucătărie cu lama S.
Mixați până se mărunțesc complet. Adăugați apoi pudra de cacao și scorțișoară și pulsați de câteva ori pentru omogenizare.
Transferați compoziția obținută într-un bol. Adăugați pasta de curmale și amestecați bine. Trebuie să obțineți o masă lipicioasă. Dacă este prea uscată, mai adăugați pastă de curmale.
Tapetați tava/inelul culinar cu hârtie de copt. Transferați compoziția pentru bază în tavă și presați bine într-un strat uniform și compact. Îmbrăcați și pereții pe jumătate cu blat. Dați tava în frigider până pregătiți crema.
Puneți laptele într-un ibric. Adăugați fulgii de ovăz, scorțișoara și sarea. Amestecați și lăsați-i la înmuiat pentru un sfert de oră. Între timp, rupeți ciocolata bucăți și topiți-o la bain-marie până se face lichidă.
Puneți ibricul pe foc și fierbeți terciul timp de 5 minute la foc mic, cu capacul pus. Stingeți apoi aragazul și adăugați ciocolata topită și laptele de cocos. Introduceți blenderul manual pentru a pasa compoziția și a o transforma într-o cremă.
Turnați crema peste baza tortului și nivelați la suprafață. Dați din nou tava în frigider. Ar trebui să stea la rece câteva ore sau peste noapte.
Când tortul s-a întărit, îl puteți finisa cu glazura de ciocolată. Topiți ciocolata cu laptele la bain-marie până rezultă un amestec lichid și fin. Turnați glazură peste tort și distribuiți-o uniform.
Tava merge din nou la frigider pentru câteva ore sau până se întărește glazura.
Tortul este cremos, consistent și sățios. Poate fi servit și în locul micului-dejun, alături de o ceașcă de cafea, ceai sau iaurt vegan și câteva fructe.
Valori nutriționale
Aceste informații nutriționale sunt estimative și se aplică la o porție (o felie din cele 12 ale tortului):
- 12,4 g de proteine
- 24,4 g de grăsimi
- 13,3 g de carbohidrați
- 343 de calorii
Note și sugestii
Pasta de curmale poate fi înlocuită cu miere sau alt îndulcitor lichid, precum sirop de arțar/agave, banane pasate sau mere coapte/fierte și făcute piure/sos.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort fără lactoză, fără gluten și fără zahăr:
Tort fără lactoză, gluten și zahăr (vegan)
Tort de ciocolată fără gluten și lactoză (pentru grupele sangvine 0, A, AB)
Tort de banane și ovăz – doar 3 ingrediente, fără zahăr!
Tort de ciocolată de post, preparat la rece
Sursă articol: Mrfit trener: https://www.instagram.com/p/CSUt8-IjaSk/