Tort de morcov – fără zahăr, fără făină, fără ulei, fără foc

Acest tort de morcov fără zahăr constituie un desert minunat pentru oricine vrea să mănânce sănătos.

Se prepară la rece, adică nu necesită coacere în cuptor. Ingredientele sunt folosite în stare crudă.

Tort de morcov fara zahar si faina

Tort de morcov fara zahar si faina

Tortul este unul atipic, față de rețetele tradiționale. Nu conține zahăr, făină sau ulei. Nu are nici măcar ouă sau lactate, fiind un desert vegan (raw-vegan).

Îl recomandăm adulților și copiilor deopotrivă. Chiar dacă nu are zahăr, fructele îi conferă o dulceață naturală, suficientă.

Tort vegan morcov

Tort vegan morcov

Tort cu morcov și ovăz fără zahăr – rețetă

Ingrediente blat:

  • 1 ½ pahare de morcov ras
  • 1 pahar de măr ras
  • 1 pahar de fulgi de cocos
  • 1 pahar de alune rumenite
  • 1 pahar de stafide
  • 2-3 linguri de fulgi de ovăz măcinați
  • 1 linguriță de scorțișoară

Ingrediente cremă:

  • 300 g de iaurt sau lapte de cocos (partea cremoasă de deasupra)
  • 3 lingurițe de făină de cocos

Mod de preparare

Începeți cu prepararea bazei, care nu este realmente un blat. Curățați morcovul și mărul de coajă și dați-le prin răzătoarea cu găuri mici. Puneți-le într-un bol încăpător.

Măcinați alunele sau miezul de nucă într-un robot. Adăugați și stafidele și mixați până când acestea se mărunțesc complet.

Tort raw vegan de morcov

Tort raw vegan de morcov

Transferați amestecul peste ingredientele din bol. Adăugați fulgii de cocos și pudra de scorțișoară. Amestecați bine compoziția cu o lingură. Introduceți apoi blenderul vertical și pasați totul cât mai bine.

Trebuie să rezulte o pastă care „se ține” când o strângeți între degete. Dacă este prea zemoasă, adăugați câteva linguri de făină de ovăz (fulgi măcinați prin râșniță). Depinde de cât de zemoși sunt morcovii și mărul.

Pentru cremă, puneți iaurtul sau laptele de cocos într-un bol. Eu am folosit partea cremoasă de deasupra cutiei metalice de lapte de cocos de 90%. Arată ca o smântână groasă.

Adăugați făina de cocos și amestecați bine. Se poate pune și puțin îndulcitor, precum stevia sau eritritol și esență de vanilie. Crema este gata. Dați-o la rece până modelați blaturile.

Împărțiți compoziția de blat în 3 părți egale. Întrucât se lipește de mâini și nu poate fi modelată manual, întindeți fiecare bucată cu degetele, pe o hârtie de copt.

Blat tort vegan

Blat tort vegan

Dați-o formă cât mai rotundă, ajutându-vă de o lingură. Aplatizați-o frumos deasupra și pe margini. Procedați așa cu toate bucățile, până formați 3 blaturi.

Puneți primul blat pe o farfurie. Întindeți un strat de cremă și nivelați. Așezați deasupra al doilea blat. Puneți din nou cremă și acoperiți cu al treilea blat. Îmbrăcați tortul la final cu restul de cremă. Dacă nu vă ajunge, mai puteți face puțină cremă.

Tort de post

Tort de post

Nivelați și decorați cu nuci, alune, fructe proaspete, după preferință. Tortul este gata.

Trebuie să stea la rece câteva ore înainte de a-l tăia.  În orice caz, este mai bun a doua zi. Aromele s-au îmbinat frumos și tortul are un gust mai bogat.

Tort cu morcov

Tort cu morcov

Fiind un desert natural, fără zahăr, fără conservanți, fără coacere, vă recomand să îl serviți în maxim 3 zile.

Tort cu morcov fara zahar

Tort cu morcov fara zahar

Note și sugestii

Pentru acest tort se poate folosi doar morcov sau doar măr, nu neapărat o combinație.

Stafidele pot fi înlocuite cu curmale sau caise uscate. Dacă acestea sunt prea uscate și nu se macină bine în blender, înmuiați-le în apă caldă câteva minute.

Alunele pot fi înlocuite cu miez de nucă. Am avut alune crude pe care le-am rumenit puțin în tigaie.

Tort crud de morcov

Tort crud de morcov

Crema poate fi făcută din iaurt adevărat. Cel grecesc merge foarte bine deoarece este cremos și nu are zer.

La fel de bine puteți folosi smântână, brânză de vaci pasată sau cremă de brânză.

Rețete similare

Vă recomand și alte rețete de tort vegan fără zahăr:

Tort vegan, fără zahăr, fără făină, fără coacere – rețetă simplă
Tort de banane și ovăz – doar 3 ingrediente, fără zahăr!
Tort raw-vegan, din fructe uscate și semințe

Sursă articol: Gătit Acasă: Tort cu morcovi fără coacere: https://www.youtube.com/watch?v=rgiraz6roOs&ab_channel=KochenzuHause

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.