Tort de post cu ciocolată și vișine (fără margarină sau alte ingrediente nesănătoase)

Dacă sunteți vegan sau vegetarian, sau aveți un eveniment în familie care pică în perioada posturilor, încercați acest tort de post cu ciocolată și vișine. Se face foarte repede și este sănătos.

Nu conține margarină sau alte ingrediente nesănătoase. Blatul este pufos și fraged. Crema are un gust bogat de ciocolată. Este potrivit de dulce și foarte aromat. Merită să îl încercați.

 

Tort de post cu ciocolata si visine - fara margarina sau alte ingrediente nesanatoase

Tort de post cu ciocolata si visine – fara margarina sau alte ingrediente nesanatoase

Tort de post cu ciocolată – rețetă

Ingrediente blat:

  • 350 ml de apă minerală carbogazoasă
  • 80 ml de ulei
  • 200 g de zahăr
  • 230 g de făină
  • 27 g de amidon de porumb
  • 1 ½ lingurițe de praf de copt
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 ½ linguri de suc de lămâie
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • opțional: merișoare uscate sau stafide

Ingrediente cremă:

  • 300 g de lapte de cocos (la conservă)
  • 300 g de ciocolată neagră (50-60% cacao)
  • 1 linguriță de esență de rom
  • 1 linguriță de esență de portocale
  • vișine din vișinată sau compot

Mod de preparare

Pregătiți mai întâi crema de ciocolată. Rupeți ciocolata bucăți mici și puneți-le într-un bol cu pereții groși.

Puneți laptele de cocos într-un ibric pe foc. Când s-a înfierbântat bine, se toară peste ciocolata din bol. Amestecați mai mult timp, până când bucățile de ciocolată se topesc complet. Ciocolata trebuie să fie fină și lichidă.

Acoperiți ciocolata deasupra cu folie de plastic (lipită de ea), pentru a nu forma crustă. După ce ciocolata s-a răcorit se dă la frigider. Trebuie să stea 1-2 ore, sau până când se întărește.

Pregătiți acum blatul. Cerneți făina într-un bol. Treceți apoi prin sită amidonul, praful de copt, sarea și bicarbonatul de sodiu. Adăugați peste bicarbonat sucul de lămâie.

Turnați apa minerală și uleiul. Amestecați ușor cu telul. Incorporați la final esența de vanilie.

Ungeți o tavă/formă rotundă cu ulei și tapetați-o cu hârtie de copt. Noi am folosit o formă rotundă de 20 cm. Dacă tava voastră are 28-30 de cm, creșteți pe jumătate cantitatea ingredientelor.

Turnați jumătate din aluat în tavă. Puneți câteva merișoare (dacă vreți). Turnați restul de aluat și presărați din nou câteva merișoare. Bateți tava de masă și dați-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Coaceți blatul până devine maro la suprafață și scobitoarea iese curată. La noi a durat 50 de minute până s-a copt complet.

Lăsați blatul să se răcească complet. Între timp, scoateți bolul cu ciocolată din frigider dacă aceasta s-a întărit. Mixați ciocolata cu mixerul până devine cremoasă. Cu cât o mixați mai mult timp, cu atât mai mult se îngroașă. Dacă este prea tare, se mai poate pune puțin lapte.

Adăugați esența de rom și de portocale și mai mixați o dată. Crema de ciocolată este gata.

Tăiați blatul. Decupați mai întâi partea bombată de deasupra, pentru a-l nivela. Tăiați apoi blatul în trei foi.

Puneți prima foaie pe o farfurie întinsă. Blatul este destul de fraged și nu necesită însiropare, dar dacă vă plac torturile mai zemoase, puteți să îl însiropați. Noi l-am însiropat cu sirop de păpădie amestecat cu apă caldă.

Adăugați o treime din crema de ciocolată. Distribuiți-o uniform. Presărați deasupra vișine.

Adăugați cealaltă foaie de blat. Puneți din nou cremă și vișine. Puneți ultima foaie de blat și îmbrăcați tortul complet cu restul de cremă de ciocolată.

Acest tort de post cu ciocolată poate fi decorat cu fructe proaspete sau cu ciocolată topită. Noi am pus 50 g de ciocolată ruptă în colțul unei pungi. Am înfășurat-o și am pus-o într-un ibric cu apă fierbinte să se topească.

Am decorat apoi tortul cu ciocolata topită în formă de grilaj.

Acoperiți tortul cu folie de plastic și dați-l în frigider. Dacă se lasă să stea o noapte la rece va fi mult mai gustos și aromat. Dar se poate servi și imediat după ce s-a întărit glazura de ciocolată.

Rețeta blatului este luată de aici: Prăjitură pufoasă cu vișine.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.