Prăjitură la cană din banană și ovăz în 5 minute! – fără ouă, lactate sau zahăr
O prăjitură foarte simplă și rapidă este cea făcută într-o cană, la microunde. Dacă aveți o problemă cu microundele, se poate coace foarte bine și într-o friteuză sau în cuptorul clasic al aragazului.
Are o textură pufoasă, deși nu conține făină de grâu, zahăr, ouă sau lactate. Este potrivită ca desert sau gustare pentru persoanele care se confruntă cu diverse intoleranțe alimentare (gluten, lactoză, ouă).

Prăjitura la cana din banana si ovaz – fara oua, lactate sau zahar
Prăjitură la cană din banană și ovăz – rețetă
Ingrediente
• 1 banană medie coaptă bine
• 1 lingură de miere sau sirop de arațar / agave
• 30 g de făină de ovăz (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 2 linguri de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia, fără gluten)
• 1 lingură de picături de ciocolată
• ¼ linguriță de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• ¼ linguriță de scorțișoară
• îndulcitor după gust: stevia, eritritol, green sugar sau xylitol
Mod de preparare
Pregătiți cana în care veți coace prăjitura. Trebuie să fie o cană suficient de înaltă, deoarece aluatul va crește considerabi.
Dacă nu aveți o cană termorezistentă, puteți utiliza un bol de ceramică sau de sticlă termorezistentă (ex. bol Ramekin).
Ungeți recipientul cu puțin ulei. Decojiți banana și rupeți-o bucăți. Puneți-o într-un bol și pasați-o bine cu furculița, până se face piure.
Cumpără pure de mere si banane fără zahăr:
Adăugați îndulcitorul dorit și omogenizați. Incorporați apoi bucățile de ciocolată, făina de ovăz, praful de copt, scorțișoara și îndulcitorul. Amestecați bine și transferați compoziția în cană sau bolul pregătit.
Introduceți recipientul în cuptorul cu microunde la temperatura maximă, pentru 60-90 de secunde. Verificați după 1 minut. Dacă geamul de la cuptor este transparent, puteți urmări evoluția prăjiturii.
Este gata când s-a umflat și a devenit fermă la atingere. Dacă o lăsați prea mult se va usca foarte tare și va avea gust de cauciuc, sau chiar riscați să o ardeți.
Se lasă la răcorit câteva minute, apoi o puteți servi. Se mănâncă direct cu lingura din cană.
Cumpără cartea Dulciuri fără zahăr:
Note și sugestii
Dacă nu aveți picături de ciocolată sau ciocolată pe care să o tăiați mărunt și să o adăugați în aluat, puteți folosi stafide, merișoare sau nuci. Dar acestea sunt opționale.
Dacă nu vă încântă ideea de a folosi microundele, puteți coace această prăjitură în friteuza cu aer cald sau în cuptorul aragazului.
Dacă alegeți ultima variantă, măriți cantitatea ingredientelor și faceți o prăjitură mai mare, pentru care să merite să aprindeți cuptorul.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Sursă articol: Jim Mee Sha, Banana oat mug cake (no eggs), My plantiful cooking: https://www.myplantifulcooking.com/banana-oat-mug-cake/#recipe