TORT fără coacere cu NUCI, BANANE și tinctură de PROPOLIS – rețetă de post
Acest tort deosebit, preparat la rece, din ingredientele vegetale, a fost conceput de doamna Elena Niță Ibrian, autoarea a numeroase rețete de hrană vie. Nu este un tort festiv, sofisticat și cremos, ci un desert simplu, sănătos și ingenios.
Sub semnătura doamnei Elena Niță Ibrian au apărut 25 de cărți în care ne sunt prezentate diverse rețete creative, care ne ajută să ne alimentăm sănătos și să ne hrănim cu adevărat.
Tort fără coacere cu nuci și banane – rețetă
Din cantitățile listate pentru această rețetă veți putea obține un tort de circa 12-14 de porții.
Ingrediente
• 400 g de nuci măcinate
• 3 banane
• 1 ceașcă de lapte vegetal
• 2 linguri de cafeluță de cicoare (pulbere)
• 3 linguri de rom
• 1 linguriță de tinctură de propolis
• ½ linguriță de pudră de scorțișoară
• 2 linguri de semințe de susan
• miere după gust
• câteva tărâțe de ovăz sau de grâu
• 1 lămâie
Preparare
Amestecați într-un bol încăpător miezul de nucă măcinat cu laptele vegetal, pulberea de cicoare, romul, tinctura de propolis, scorțișoara, coaja rasă de la lămâie și miere după gust.
Dacă aluatul este prea moale, adăugați tărâțe cât cuprinde, pentru a obține o cocă mai tare.
Împărțiți aluatul în două bucăți. O parte din ea așezați-o în forma de tort și presați-o bine cu lama umezită a cuțitului pentru a obține un strat uniform.
Curățați bananele de coajă și tăiați-le felii rotunde sau în două pe lungime. Dați-le prin tărâțe și apoi așezați-le pe acest prim strat de blat. Așezați apoi al doilea strat de aluat și tipăriți pentru a-l nivela. Tasați tortul și aranjați-l pentru a avea un aspect cât mai rotund.
Presărați semințele de susan pe toată suprafața tortului. Decorați la final cu miez de nucă întreg și rondele de banane, după imaginație.
Dați tortul la rece câteva ore, sau peste noapte, apoi tăiați-l felii, ca orice tort obișnuit.