Tartă fragedă de post, din mere și ovăz – fără zahăr, făină, ulei
Dacă aveți câteva mere în casă și un pachet cu fulgi de ovăz, nu ezitați să probați această rețetă. Este o tartă gustoasă, hrănitoare și sănătoasă.
Nu conține făină de grâu, ouă, lapte sau alți alergeni. Este fără zahăr și fără ulei. Poate fi inclusă în diferite tipuri de diete. Rețeta este foarte simplă și se prepară destul de repede.
Vă recomand acești fulgi de ovăz, fără gluten și aceste tărâțe de psyllium, la un preț mai bun.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete dulci din mere și ovăz pe care vă recomand să le încercați:
Tartă cu dovleac și mere, cu fulgi de ovăz – fără zahăr și făină
Prăjitură din fulgi de ovăz și mere – fără zahăr, fără făină sau ulei (de post)
Tort de mere cu ovăz, nuci și stafide (fără zahăr)
Budincă de mere și fulgi de ovăz
Tartă fragedă din mere și ovăz – rețetă
Ingrediente
- 600 g de mere
- 300 g de fulgi de ovăz
- 2 linguri de tărâțe de psyllium
- 1 lingură de semințe de in
- 10 linguri de apă
- 2 lingurițe de praf de copt
- 2 linguri de miere
- 1/2 lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 praf de sare
- opțional: 2 linguri de amidon
- esență de rom, vanilie etc.
Mod preparare rețetă
- Măcinați fulgii de ovăz într-o pulbere fină, ca o făină. Puteți folosi în acest scop blenderul sau râșnița electrică de cafea. Puneți făina de ovăz într-un bol.
- Măcinați apoi tărâțele de psyllium și semințele de in prin râșnița de cafea și puneți-le într-un bol. Turnați peste ele cele 10 linguri de apă caldă și amestecați repede, cu un tel mic, deoarece se îngroșă repede.
- Curățați merele de coajă, înlăturați cotoarele cu semințe și tăiați-le bucăți. Puneți-le în vasul blenderului împreună cu gelul format din psyllium și semințele de in. Adăugați sucul de lămâie proaspăt stors, mierea și esența. Mixați totul foarte bine, până când merele se macină și rezultă o compoziție omogenă.
- Transferați compoziția peste făina de ovăz. Adăugați amidonul (dacă folosiți), praful de copt, scorțișoara și sarea. Amestecați bine cu o lingură.
- Dacă aluatul este prea gros, mai puneți puțină apă. Eu am mai folosit puțină apă minerală. Depinde de cât de suculente sunt merele.
- Transferați compoziția într-o tavă rotundă mică, tapetată cu hârtie de copt. Eu am folosit un inel culinar. Însă voi puteți folosi chiar și o tavă/formă pătrată, sau o tavă de chec, dacă vreți să-i dați forma asta.
- Dați tarta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30-50 de minute. Durata de coacere depinde de cât de subțire este compoziția în tavă. Este gata când se rumenește pe deasupra și scobitoarea iese curată.
- Vă recomand să lăsați tarta să se răcească de tot înainte de a o tăia. În caz contrar, se va râncezi, din cauza tărâțelor de psyllium, care au nevoie de repaos.
- Este de preferat ca preparatele fără gluten făcute cu tărâțe de psyllium să stea o noapte în repaos și apoi să fie tăiate.