Tartă cu dovleac și mere, cu fulgi de ovăz – fără zahăr și făină

Această tartă cu dovleac și mere este cât se poate de sănătoasă. Nu conține făină de grâu, nici zahăr rafinat.

Nu trebuie să faceți blat, pentru că se prepară doar o singură compoziție care se pune la copt. Este un desert de sezon pe care merită să îl încercați în această toamnă!

Tarta cu dovleac si mere, cu fulgi de ovaz – fara zahar si faina

Tarta cu dovleac si mere, cu fulgi de ovaz – fara zahar si faina

Tartă cu dovleac și mere – rețetă

Ingrediente

  • 300 g de mere gătite (fierte sau coapte)
  • 500 g de miez de dovleac gătit (fiert sau copt)
  • 300 g de fulgi de ovăz
  • 2 lingurițe de tărâțe de psyllium
  • 1 lingură de miere sau alt îndulcitor
  • 1 lingură de ulei de cocos
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • ½ linguriță de turmeric (pentru mai multă culoare)
  • stafide și nuci pentru decor

Mod de preparare

Curățați merele și dovleacul de coajă. Tăiați-le bucăți și gătiți-le după cum doriți. Le puteți fierbe în apă sau la aburi, sau le puteți coace în cuptor.

Fierberea în apă nu este tocmai indicată, deoarece diluează aroma naturală a fructelor și în plus reduce conținutul de vitamine hidrosolubile, precum vitamina C.

Fructele gătite se pun într-un bol încăpător. Se mixează cu blenderul vertical până se fac pastă. Se adaugă apoi uleiul, mierea, tărâțele de psyllium și scorțișoara.

Amestecați bine cu lingura, până rezultă o compoziție omogenă. Incorporați acum fulgii de ovăz. Dacă compoziția mai necesită lichid, puteți pune puțină apă, compot sau lapte vegetal.

Gustați compoziția și dacă nu este suficient de dulce, mai adăugați miere. Sau puteți pune o banană. Ungeți o tavă rotundă cu ulei și puneți hârtie de copt pe fund. Eu am folosit un vas de sticlă pentru tartă de 26 cm.

Turnați compoziția în tavă și distribuiți-o uniform. Nivelați la suprafață și decorați cu stafide și miez de nucă sau alte fructe.

Tarta cu dovleac fara zahar si faina

Tarta cu dovleac fara zahar si faina

Dați tava în cuptor și coaceți prăjitura până devine fermă la suprafață și ușor maronie. Durează circa 20-30 de minute să se coacă. După ce o scoateți din cuptor lăsați-o să se răcorească, apoi o puteți tăia.

Este dulce, aromată, fragedă și delicată. Vă recomand să o încercați și să distribuiți și prietenilor.

Tarta cu dovleac si mar fara zahar si faina

Tarta cu dovleac si mar fara zahar si faina

Note și sugestii

Uleiul și tărâțele de psyllium sunt opționale, însă acestea dau tartei o consistență mai fragedă și moale.

Dacă nu vă place dovleacull, îl puteți înlocui cu mere.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovleac:

Tartă cu dovleac și semințe de in – fără zahăr, făină sau ulei
Tartă cu dovleac și ciocolată – doar 2 ingrediente
Tartăde post cu dovleac, fără coacere în cuptor
Plăcintă cu dovleac și ovăz – cea mai simplă și sănătoasă rețetă
Tartă de dovleac, fără foc – rețetă de post

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.