Tartă cu dovleac și semințe de in – fără zahăr, făină sau ulei
Dacă aveți dovleac în frigider, nu ezitați să încercați această tartă cu nuci, semințe de in și pudră de roșcove.
Este un desert cât se poate de natural și sănătos. Nu conține făină, nici zahăr, nici ulei.
Rețeta este vegană și adecvată pentru cei cu intoleranță la lactoză sau la gluten. Dulceața ei este dată de dovleac și de curmale.
Tartă cu dovleac și roșcove – rețetă
Ingrediente
- 600 g de dovleac gătit
- 130 g de curmale (vi le recomand pe acestea)
- 150 g de lapte sau cremă de cocos (v-o recomand pe aceasta)
- 70 g de semințe de in măcinate (vi le recomand pe acestea aurii)
- opțional: 8-10 linguri de fulgi de ovăz măcinați (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
- 3-4 linguri de nuci mărunțite grosier
- 1 lingură de pudră de roșcove (v-o recomand pe aceasta la ofertă)
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 praf de sare
- esență de portocale
- esență de vanilie (v-o recomand pe aceasta naturală)
Mod de preparare
Primul pas este gătirea dovleacului. Pentru această rețetă este indicat să optați pentru coacerea în cuptor, pentru ca dovleacul să nu aibă apă.
Al doilea pas este hidratarea curmalelor. Acestea se pun într-un bol cu apă fierbinte și se lasă 10 minute.
Dovleacul copt se taie cuburi și se pune într-un bol. Se adaugă apoi curmalele scurse bine de apă și laptele sau crema de cocos. Introduceți blenderul vertical și pasați bine compoziția până devine fină.
Adăugați apoi semințele de in măcinate prin râșnița electrică de cafea. Puneți tot acum scorțișoara, sarea și esențele preferate.
Amestecați bine cu o spatulă sau cu o lingură. Incorporați la final miezul de nucă. În cazul în care compoziția este moale, adăugați câteva linguri de fulgi de ovăz măcinați.
Noi am fiert dovleacul în apă și a fost cam apos. De aceea am adăugat 8 linguri de făină de ovăz ca să se întărească compoziția.
Cumpără pudră de roșcove la ofertă
Acesta este însă opțional dacă ați copt dovleacul în cuptor și curmalele nu au multă apă în ele după hidratare.
Transferați jumătate din compoziție într-o tavă. Puteți utiliza un inel culinar cu diametrul de 18-20 cm. Depinde de cât de înaltă vreți să fie tarta la final. Având în vedere că nu conține făină nici praf de copt sau bicarbonat, eaa nu va crește.
În jumătatea de compoziție rămasă se adaugă pudra de roșcove și se amestecă bine. Întindeți acest strat peste prăjitură. Neteziți la suprafață și decorați cu miez de nucă dacă vreți.
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute. Tarta cu dovleac va prinde o crustă fermă deasupra, dar în interior va rămâne moale.
După ce se răcește, dați-o în frigider. Nu o tăiați caldă deoarece este moale. După ce stă o noapte la frigider devină fermă și o veți putea porționa și servi.
Tarta este hrănitoare și sățioasă, deoarece conține multe fibre și vitamine. O felie mică satisface nevoia de dulce.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovleac pe care să le încercați:
Gogoșele din dovleac și ovăz, fără făină sau zahăr – 2 ingrediente!
Tartă cu dovleac și ciocolată – doar 2 ingrediente
Clătite cu dovleac, fără zahăr și făină
Cheesecake cu dovleac fără zahăr – bun și pentru diabetici
Crackers din dovleac și semințe – de post, fără gluten
Sursă rețetă: Healthy Vegan Kitchen, The best vegan pumpkin cheesecake: https://www.youtube.com/watch?v=W9-50RimiUk&t=4s&ab_channel=HealthyVeganKitchen