TARTĂ de post cu DOVLEAC, fără coacere în cuptor
Dacă vă place plăcinta cu dovleac, cu siguranță veți fi instigați să încercați și această rețetă, mai puțin tradițională. Spre deosebire de plăcinta clasică, această tartă nu conține făină de grâu, nici ulei, nici măcar zahăr.
Este un desert raw-vegan, adică obținut din ingrediente vegetale, crude. Toate ingredientele se procesează în robotul de bucătărie, nimic nu este preparat termic.
Ingrediente blat:
• 300 g de fulgi de ovăz măcinați
• 200 g de nucă
• 50-100 ml de suc de morcov
• 100 g de curmale
• 150 g de smochine (sau tot curmale)
• 1 praf de cuțit de sare
Ingrediente cremă:
• 800 g de dovleac
• 200 g de miere
• 30 g de tărâțe de psyllium
• ½ linguriță de scorțișoară
Preparare
Blatul. Puneți nucile la înmuiat într-un bol cu apă (cât să le acopere) și lăsați-le de seara până dimineața. Măcinați fulgii de ovăz prin râșnița de cafea electrică, până se fac făină.
Pentru a prepara baza acestei tarte, mixați nucile în robotul cu lama S împreună cu ovăzul măcinat, curmalele, smochinele și sarea. În timp ce mixați, adăugați sucul de morcov treptat, până când compoziția atinge o consistență groasă, lipicioasă și modelabilă.
Transferați aluatul obținut într-o formă de tartă, apăsându-l bine și nivelându-l frumos la suprafață cu degetele sau cu dosul unei linguri.
Crema. Pentru a prepara umplutura acestei tarte, tăiați pulpa dovleacului în bucăți mici și puneți-le în robotul curățat. Adăugați mierea și scorțișoara și mixați până la omogenizare. adăugați la final tărâțele de psyllium. Acestea vor absorbi excesul de lichid și vor ajuta la îngroșarea cremei.
Turnați crema peste blat și nivelați. Tarta se poate decora în acest moment cu miez de nucă întreg de jur împrejur și cu nucă de cocos sau stafide în mijloc. Puteți rade ciocolată neagră pe deasupra sau folosi orice alt fel de ornament doriți.
Tarta se lasă să stea cel puțin un sfert de oră în frigider, apoi se poate tăia și servi.
___________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Poftă de Verde, Plăcintă cu dovleac raw: http://poftadeverde.ro/2017/02/21/placinta-cu-dovleac-raw/