Cozonac de post cu ciocolată, fără zahăr – super-aromat!
Am încercat să fac cozonac fără zahăr. Nu a fost o provocare prea mare, întrucât am puțină experiență în acest domeniu.
Mă joc de ceva timp cu diverși îndulcitori și fac rețete de dulciuri fără zahăr în casă. Ies foarte bune la gust, poate că textura nu este întotdeauna la fel de pufoasă ca în cazul preparatelor tradiționale cu zahăr, dar toate au un preț. Sănătatea este mai scumpă decât toate!
Acest cozonac l-am îndulcit cu eritritol, xilitol și stevia. Am combinat acești îndulcitori și a ieșit foarte bun.
Am mai mizat și pe câteva arome dulci, precum anason și vanilie. A rezultat un cozonac super-aromat. Cu greu și-ar da cineva seama că nu conține zahăr rafinat!
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de cozonac fără zahăr pe care le puteți încerca:
Cozonac fără zahăr și fără coacere în cuptor
Cozonac fără zahăr
Cozonac panettone de post cu ovăz, fără zahăr
Cozonacul care nu îngrașă – fără zahăr, lapte sau ouă și fără foc
Cozonac de post cu ciocolată, fără zahăr
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
- 1 kg de făină albă
- 1/4 linguriță de turmeric
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de pudră de anason stelat
- 80 g de xylitol
- 70 g de eritritol
- 50 g de drojdie proaspătă
- 100 ml de lapte de cocos cald
- 350-450 ml de apă minerală
- 50-60 ml de ulei
- 1 linguriță de esență gel de cozonac (Coseli)
Ingrediente pentru umplutură
- 300 g de nucă măcinată
- 90 g de ciocolată cu stevia
- 230 g de lapte de cocos
- 1-2 linguri de xylitol
- 20 de picături de stevia lichidă (sau după gust)
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1/4 linguriță de pudră de anason
- mac și fulgi de migdale pentru decor
Mod preparare rețetă
- Cerneți făina într-un bol încăpător. Adăugați îndulcitorii, sarea, turmericul și pudra de anason. Amestecați bine cu un tel.
- Puneți laptele la încălzit și turnați-l într-un bol separat. Adăugați drojdia fărâmițată și câteva linguri de făină. Amestecați și lăsați la dospit circa 10 minute.
- Puneți maiaua de drojdie în bolul cu făină. Adăugați apa minerală (nu toată odată) și începeți să amestecați cu lingură de lemn. Frământați apoi aluatul cu mâinile. Adăugați apă cât cere făina. Trebuie să obțineți un aluat omogen, nelipicios.
- La final se ia câte puțin ulei pe palme și se frământă aluatul, până incorporați tot circa jumătate din ulei. Coca trebuie frământată minim 10 minute.
- Acoperiți bolul cu folie de plastic și cu un prosop și lăsați aluatul la dospit jumătate de oră. Frământați-l din nou cu restul de ulei încă 10 minute, apoi lăsați-l să crească până își dublează volumul.
- Cât timp aluatul crește, pregătiți umplutura. Dați miezul de nucă prin robot pentru a le măcina grosier.
- Rupeți ciocolata bucăți și turnați laptele peste ea. Dați bolul la microunde 30 de secunde. Scoateți bolul și amestecați. Dați-l încă 30 de secunde la microunde și amestecați din nou, pentru a topi complet ciocolata. Puteți face acest lucru și la bain-marie dacă vreți.
- Peste ciocolata topită se adaugă nuca măcinată, îndulcitorii, anasonul și esența de vanilie. Amestecați totul foarte bine și gustați de dulce. Dacă crema este prea groasă, se mai adaugă puțin lapte.
- Pregătiți și tăvile pentru cozonac. Tapetați-le cu hârtie de copt și ungeți-le cu puțin ulei.
- Când aluatul a crescut, se pune pe masă și se împarte în două bucăți egale.
- Fiecare bucată se taie iarăți în două bucăți egale. Luați câte o bucată și întindeți-o într-o foaie nu foarte lată (puțin mai lungă ca tava).
- Puneți un sfert din umplutura de nucă pe foaie și întindeți-o uniform cu dosul lingurii. Eu am presărat și câteva stafide peste umplutură. Rulați foaia strâns și lăsați ruloul deoparte.
- Întindeți și cealaltă bucată, umpleți-o cu cremă, rulați-o și împletiți acest rulou cu cel pregătit anterior. Cozonacul astfel format se pune în tavă.
- Procedați la fel și cu al doilea cozonac.
- Ungeți cozonacii pe deasupra cu puțin lapte și îndulcitor. Presărați deasupra mac și/sau fulgi de migdale.
- Acoperiți tăvile și lăsați cozonacii la crescut circa 30-60 de minute, până ajunge la nivelul tăvii sau puțin mai mult.
- Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit la temperatura la care coaceți de obicei cozonacii. Eu i-am dat în cuptor la 200 de grade Celsius pentru10 minute, apoi am redus la 180 de grade și i-am lăsat circa o oră.
- Cozonacii se scot din tavă după circa 5 minute și se lasă la răcit. Se taie după ce s-au răcit. Se înfășoară în folie de plastic pentru a se menține moi.