Românii fac mămăligă din porumb modificat genetic?

Puțini români se documentează cu privire la produsele pe care le cumpără. Puțini vor să știe din ce sunt făcute alimente, ce conțin, cât de calitative sunt.

Puțini știu, de pildă, că mălaiul din comerț provine de la un porumb modificat genetic.

Românii fac mămăligă din porumb modificat genetic

Românii fac mămăligă din porumb modificat genetic?

Nu doar pâinea cea de toate zilele a devenit astăzi un produs nesănătos, ci și făina de porumb din care se face mămăliga.

Mălaiul de pe piață provine din porumb modificat genetic

Hibridizarea este una din problemele majore ale culturilor de porumb din țara noastră.

Porumbul face parte din plantele care au fost masiv supuse testelor de modificare genetică”.

În ultimii zeci de ani s-au făcut diverse experimente în acest domeniu. Guvernele noastre au acceptat ca pe teritoriul țării să se cultive suprafețe mari cu cereale modificate genetic.

În ceea ce privește porumbul, s-a dorit dezvoltarea unor soiuri care să reziste mai bine la insecte, microorganisme și erbicide.

Experimentele din 1999

Ingineria genetică a început să funcționeze la noi încă din anul 1997. Doi ani mai târziu, Ministerul Agriculturii din România a aprobat cultivarea pe scară largă a porumbului modificat genetic.

Stimularea producției pentru obținerea de soiuri cât mai rezistente, au adus un deserviciu consumatorului, cu consecințe evidente în detrimentul sănătății populației, prin schimbarea valorii nutritive sau chiar modificarea concentrației unor substanțe toxice sau antinutritive, apariția unor compuși nocivi și dispariția unor compuși esențiali”.

Mălaiul nu mai este așadar un aliment natural, banal, așa a fost dintru începuturi sau pe vremea străbunicilor noștri. El poate fi chiar un aliment dăunător sănătății dacă îl consumăm în cantități mari sau în mod frecvent.

Nu putem să nu luăm în considerare faptul că mălaiul este un aliment modificat genetic, provenit din porumbul modificat genetic”.

Unii mănâncă mămăligă în fiecare zi. Alții consumă deseori pufuleți, fulgi de porumb sau chipsuri din mălai.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în România nu mai sunt avizate culturile de porumb modificate genetic.

Citiți eticheta! 

Pentru a înlătura neîncrederea cumpărătorilor cu privire la această temere, producătorii pot menționa pe etichetă că produsul lor nu este modificat genetic.

Este bine, așadar, să citim eticheta și să căutăm un produs pe care chiar să scrie că nu a fost supus unor modificări genetice. Și totuși, există cu adevărat mălai nemodificat genetic în marile magazine?

Dacă veți citi eticheta produselor pe care le cumpărați veți vedea că unele au amidon din porumb modificat genetic. Am văzut această mențiune inclusiv pe ketchup.

De unde vine acest porumb modificat? Iată ce spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori România spune:

Din păcate, mălaiul tradițional obținut prin măcinarea integrală a grăunțelor provenite de la porumb nemodificat genetic a dispărut din oferta națională”.

Ce tip de mălai ar trebui să consumăm? La modul ideal, un mălai care provine dintr-o cultură proprie. Porumbul pe care îl pui tu în grădină.

În comerț, singurul mălai care mai are calitatea mălaiului de altădată este mălaiul ecologic obținut din porumbul integral. Acesta este de obicei importat din Italia sau Austria.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Mâncați pâine de secară! Secara nu a fost și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor
Alimentele modificate genetic – cum să le recunoști citind eticheta
Cum să faci praf de copt în casă, fără E-uri, aluminiu sau gluten – rețetă simplă, din 2 ingrediente

Sursă articol: APC România, Românii consumă mălai obținut din porumb modificat genetic? https://www.apc-romania.ro/ro/i-romanii-consuma-malai-obtinut-din-porumb-modificat-genetic/NzkwLTA.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.