Mălaiul fiert cu miere vindecă rănile stomacului (ulcer și gastrită)

Mălaiul fiert este unul din cele mai emblematice preparate ale gastronomiei românești.

Mămăliga a fost folosită de-a lungul timpului nu doar ca aliment, ci și ca remediu.

Sunt binecunoscute cataplasmele cu fiertura de mălai sau mămăliga caldă aplicate pe piept pentru tratarea răcelilor.

Malaiul fiert cu miere vindeca ulcerul si gastrita

Malaiul fiert cu miere vindeca ulcerul si gastrita: cheeseslave

Ce proprietăți are mălaiul

Boabele uscate măcinate, transformate în făină au calități nutriționale și terapeutice.

Prof. dr. Constantin Pârvu atribuie mălaiului proprietăți reconstituente, energizante și vitaminizante. Conține vitaminele A, C, E și K.

Nu afectează colesterolul, deoarece conține acizi grași nesaturați.

Este o sursă bună de fibre și vitamine din grupul B.

Este un aliment coleretic, colagog, digestiv, tonic și sedativ.

În ce afecțiuni ajută

Autorul recomandă consumul de mămăligă persoanelor care au probleme cardiovasculare și bolnavilor de ficat și rinichi.

Mălaiul fiert are efecte salutare în:

  • afecțiunile respiratorii (tuse, bronșită, traheobronșită, gripă)
  • hepato-biliare (hepatite, colecistită, dischinezie biliară)
  • genito-reno-urinare (calculi renali, cistită, uricemie, uretrită, dismenoree, metrită)
  • articulare (artrită, gută, reumatism)
  • gastrointestinale (hemoragii gastrointestinale)

Citește șiMămăliga caldă – leac băbesc pentru tuse, bronșită, pneumonie, răceală la burtă sau infecții urinare

Rețetă pentru vindecarea ulcerului și gastritei

Mămăliga caldă ameliorează gastritele hiperacide și ulcerul gastric sau duodenal.

Reduce aciditatea stomacală și exercită un efect calmant și sedativ.

Ingrediente

  • 1 lingură de mălai fin
  • 1 lingură de miere naturală
  • 60 ml de apă

Mod de preparare

Puneți apa într-un ibric, pe foc. Adăugați mălaiul. De când începe să fiarbă, amestecați continuu timp de un minut.

Luați vasul de pe aragaz și după ce s-a răcorit, incorporați mierea. Amestecați până la omogenizare. Trebuie să obțineți o pastă fină.

Această mămăligă se mănâncă dimineața, pe stomacul gol, caldă.

Tratamentul se face zilnic, până când terminați un borcan de 400 de grame de miere, folosind câte 1 lingură pe zi la rețeta de mai sus.

Pe durata acestei cure este contraindicat consumul de băuturi alcoolice și alimente acide.

Consumul de mămăligă curăță intestinale, ajută detoxifierea și scade nivelul de zahăr din sânge.

Mai mult, mămăliga are efecte bune în disfuncțiile tiroidiene și tulburările mentale asociate.

Utilizări externe

Făina de porumb poate fi folosită și extern, în diverse afecțiuni.

Are efecte antiinflamatoare, calmante, hemostatice, regeneratoare și emoliente la nivelul tegumentelor.

Dr. Pârvu notează utilizările sale în răceli, amigdalită, junghiuri, dureri reumatice, crampe stomacale, dureri de ficat și impetigo.

În toate aceste cazuri se aplică pe zona afectată cataplasme cu mămăligă fierbinte.

Mălaiul crud, amestecat cu apă cât să rezulte o pastă se pune pe umflături, plăgi, dermatite și mușcături.

Citește șiCataplasma cu mămăligă – leac băbesc pentru multe boli

Surse articol:

1. Nicolae Filimon, Rețetă pentru vindecarea ulcerului gastric și duodenal, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2017/1255/medicina-populara-77/leacuri-de-la-cititori-21971
2. Ishiguro, Polenta – Amazing Benefits and Therapeutic Remedies, Healthy Day Today: https://healthydaytoday.com/polenta-health-benefits-remedies/
3. Constantin Pârvu, Porumb, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, p. 530
4. Enciclopedia Plantelor Medicinale, Porumb, p. 124

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.