Cataplasma cu mămăligă – leac băbesc pentru multe boli
Mămăliga este un înlocuitor foarte sănătos pentru pâinea din comerț de astăzi. Cercetătorii spun că datorită conținutului nutritiv al porumbului, mămăliga poate fi considerată un adevărat medicament pentru longevitate, pentru boli interne și externe: răceală și gripă, bronșită, afecțiuni ale glandei tiroide, afecțiuni ale ficatului și intestinelor, ulcer, gastrită hiperacidă, pietre la fiere, diabet, obezitate sau reumatism.
Cuprins
Cataplasme cu mămăligă – tratamente
Aplicat extern, mămăliga caldă este un remediu incredibil pentru diferite afecțiuni și dureri. Aceste rețete sunt foarte vechi, dar la fel de eficiente și astăzi precum erau pe vremea bunicii.
Răceală, dureri în gât, tuse, bronșită, pneumonie
Se pune mămăligă fierbinte pe o bucată de pânză sau tifon, și se aplică pe piept. Procedeul se face seara, înainte de culcare. Mămăliga preparată subțire, sau terciul cu puțin unt și băută caldă este de asemenea benefică pentru răceală.
Pentru penumonie, se aplică mămăligă fierbinte pe piept, în strat de două degete, și se lasă să acționeze un sfert de oră. La final, se șterge pielea toracelui cu o bucată de vată cu spirt.
Urcior, lipom
Se aplică mămăligă caldă pe ochi, folosind o bucată de tifon. Se ține cât mai cald, și se schimbă de câteva ori pe zi. În caz de lipom, se aplică mămăligă tare, în strat de 3-4 cm, pe locul afectat, și se acoperă cu un material gros (lână) pentru menținerea căldurii. Se lasă să acționeze până se răcește. Procedeul se repetă seară de seară.
Colici renale, nefrită, cistită, anexită
Se aplică cataplasme cu mămăligă caldă pe zona rinichilor sau pe zona abdomenului inferior, în funcție de afecțiune.
Cum se face mămăliga
Pentru cei care nu știu să facă mămăligă, rețeta este foarte simplă. Se pune un ceaun pe foc, pe jumătate cu apă (și o linguriță de sare dacă este pentru consum).
Când apa clocotește, se adaugă mălaiul cernut, amestecând cu făcălețul, pentru a evita formarea de cocoloașe.
Se lasă să fiarbă la foc mediu, amestecând din când în când. Mămăliga este fiartă când începe să se desprindă de făcăleț sau ceaun. Se răstoarnă pe o farfurie întinsă sau pe un fund de lemn.
Se taie cu ața
Mai bine o mancam cu branza,unt cu cas in tigaie si lapte fiert….
R buna la toate!!!
Da,mama Nuta Dumnezeu sa o ierte,in copilarie asa proceda…
multumim
Aceste leacuri le stiu de mic copil.
BUN si Natural!!!Am folosit!!!
MULTUMIM FOARTE MULT !
Se foloseste mamaliga normala sau cea din tarate de grau? Eu stiam ca cea din tarate de grau e cea mai buna! Multa sanatate!
Multumim foarte mult pentr-u acest remediu util!!Multa sanatate va doresc si dumneavoastra!
FOARTE BUN REMEDIU ……MULTUMESC !