Cel mai bun mălai din magazin – grișat, degerminat, superior, extra?
Asociația Pro Consumatori (APC) a evaluat, prin 2021, mălaiul din comerț. În analiza lor au fost incluse 21 de mărci de mălai comercializat în marile magazine.
Echipa de experți APC, condusă de dr. Costel Stanciu, a identificat atunci mai multe nereguli.
Cuprins
Mălaiul provine din porumb furajer
Trebuie să știm că există două tipuri de porumb. Unul este porumbul furajer – folosit ca hrană pentru animale, iar celălalt este porumbul de consum (soiul sticlos), pentru mămăligă.
Porumbul de consum este mai costisitor și de aceea puțini sunt producătorii care îl mai cultivă astăzi.
Cei din cadrul APC au descoperit că o mare parte din mălaiul comercializat la noi în țară este obținut din porumb furajer, care este mai sărac în substanțe nutritive.
Porumbul furajer are o valoare nutrițională inferioară porumbului de consum, fiind mult mai sărac în vitamine.
În trecut, mălaiul, sau făina de porumb era obținută prin măcinarea boabelor între pietre. Existau acele râșnițe manuale și acele mori cu pietre mari.
În zilele noastre, făinurile sunt obținute prin tehnici moderne. Acum avem mori metalice care sfărâmă boabele de cereale prin rotire la o viteză foarte mare.
Mălaiul degerminat
Mălaiul industrial este foarte diferit de mălaiul preparat și consumat de generațiile trecute.
Măcinarea la moara cu pietre dă o făină integrală, care conține toate componentele bobului și implicit toți nutrienții săi.
Cele mai multe firme producătoare comercializează acum un tip de mălai degerminat. Prin degerminare se îndepărtează enzimele și grăsimile vegetale din boabele de porumb, cu scopul prelungirii duratei de viață. Un mălai din porumb degerminat va rezista luni întregi la raft, fără să se altereze.
Degerminarea afectează valoarea nutrițională a mălaiului, transformându-l într-un „aliment nehrănitor”.
Analiza APC a arătat că una din trei mărci de mălai din comerț conține mălai degerminat.
Mălaiul de pe piață este un produs modificat genetic
Despre faptul că mălaiul vândut în România provine de la porumb modificat genetic am scris mai multe în acest articol.
Ce tip de mălai este mai bun
Experții spun că la raft se găsesc mai multe tipuri de mălai: mălai extra, mălai grișat, mălai superior și mălai instant.
Trebuie să știm că mălaiul grișat și mălaiul extra sunt făcute din mălai degerminat. De acestea ar trebui să ne ferim.
Dacă vrem un mălai de o calitate mai bună, este bine să optăm pentru mălaiul superior, care nu a fost realizat prin dergeminare. Acesta conține aceeași nutrienți precum mălaiul integral.
Stați departe de mălaiul instant care este un mălai prefiert.
Cel mai bun tip de mălai pe care ar trebui să îl cumpărăm este mălaiul din porumb sticlos. Acesta are o culoare galbenă spre portocaliu sau auriu.
Este cel mai bogat în nutrienți, fiind produs din mălaiul tradițional românesc. Conține multe proteine, fibre, lipide, glucide și vitamine (A și B-uri).
Problema este că acest tip de mălai se găsește greu. Nu prea este prezent pe raft. Ar trebui să căutăm pe la magazinele cu produse naturiste sau pe internet.
Iată ce spune prof. univ. dr. Ion Schileru, de la ASE București:
„Nu sunt, la nivelul actual al pieței mălaiului din România, formule certe de asigurare a unui consum de mălai curat, ca pe vremuri: porumb ameliorat în variate feluri, inclusiv genetic, a ajuns și pe loturile micilor gospodării țărănești”.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Mâncați pâine de secară! Secara nu a fost și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor
Alimentele modificate genetic – cum să le recunoști citind eticheta
Cum să faci praf de copt în casă, fără E-uri, aluminiu sau gluten – rețetă simplă, din 2 ingrediente
Surse articol:
1. Moara cu Pietre, Mălai din porumb bio: https://moaracupietre.ro/malai-din-porumb-bio/
2. APC România, Românii consumă mălai obținut din porumb modificat genetic? https://www.apc-romania.ro/ro/i-romanii-consuma-malai-obtinut-din-porumb-modificat-genetic/NzkwLTA.html