Turte din mălai (tortilla) fără ulei – rețetă mexicană

Dacă țineți post, regim de slăbit sau aveți o dietă fără gluten, încercați să faceți aceste turte din mălai.

Nu conțin făină obișnuită, nici ulei. Se fac doar din trei ingrediente.

Turte din malai - reteta mexicana

Turte din malai – reteta mexicana: Freepik.com

Turtele sau lipiile din mălai sunt un tip de pâine folosit în Mexic.

Ce sunt turtele de mălai sau tortilla

Tortilla este denumirea lipiilor din făină de porumb. Istoria lor este incredibilă. Au apărut în urmă cu 10.000 de ani î.Hr. în Mezoamerica.

Popoarele pre-hispanice le consumau în mod regulat. Popularitatea lor s-a păstrat până azi.

Rețeta tradițională folosită de azteci și mayași nu trebuie să fi fost foarte diferită de cea actuală.

Poate că textura mălaiului folosit de vechile civilizații era alta.

De asemenea, adaosul de sare ar putea fi o mică „inovație”.

Turtele de mălai se fac din „masa harina” și nu din mălaiul obișnuit.

Este vorba despre un tip de făină prefiartă din mălai alb.

Se găsește în unele magazine. De pildă aici sau aici.

Turte de mălai – rețetă mexicană

Nr. de porții: 11
Durată totală de preparare: 1 oră și 30 de minute

Ingrediente

  • 1 cană de făină de porumb măcinată fin
  • ¼ – ½ linguriță de sare
  • ¾ – 1 cană de apă caldă

Mod de preparare

Puneți mălaiul întrun bol. Adăugați sarea și amestecați.

Turnați gradual apa, amestecând cu o lingură de lemn.

Aluatul final trebuie să aibă o textură modelabilă. Trebuie să fie umedă dar nu udă. Dacă este prea uscată, mai adăugați puțină apă.

Dacă este prea moale, mai adăugați mălai. De regulă, proporția de făină și apă este de 1:1.

Acoperiți cu un prosop aluatul. Lăsați-l să se odihnească minim 30 de minute.

Luați o foaie de copt și împăturiți-o în două.

Scoateți o canitate mică de aluat și modelați-o sub forma unei bilei.

Aplatizați-o puțin între palme. Așezați-o apoi pe jumătate din foaia de copt. Acoperiți cu cealaltă jumătate și rulați bila de aluat cu sucitorul.

Hârtia de copt împiedică lipirea sucitorului de aluat.

Întindeți aluatul într-o foaie rotundă și potrivit de groasă, pornind din centru.

Dacă este prea subțire, va fi greu de manevrat.

Dacă este prea groasă, se va rupe când veți încerca să o împăturiți. După câteva turte veți găsi cu siguranță grosimea potrivită.

Încingeți o tigaie de fontă pe foc. Așezați turta de mălai și lăsați-o 40-45 de secunde. Întoarceți-o pe cealaltă parte când s-a uscat vizibil, folosindu-vă de o paletă.

Trebuie să stea iarăși 40-45 de secunde. Este gata când începe să se umfle puțin.

Dacă sunt supra-gătite, se vor întări. Le puteți păstra calde și moi așezându-le una peste alta și acoperindu-le cu un prosop până intenționați să le serviți.

Rețete similare

Pâinici din mălai – pâinea săracului în sec. XVIII

Clătite cu mălai – dietetice, hrănitoare, gustoase

Prăjitură fragedă din mălai fără ulei – rețetă de post

Turtele de mălai pot fi păstrate ulterior în frigider. Rezistă 2-3 zile. Sau 1 lună la congeator. Pot fi reîncălzite în tigaie.

Se pot consuma ca atare, alături de supe sau alte mâncăruri. Se pot umple cu diverse compoziții.

Sau se pot folosi sub formă de chipsuri.

Tortilla reteta

Tortilla reteta: Freepik.com

Sursă articol: Minimalist Baker, How to make tortillas (2 ingredients, oil-free): https://minimalistbaker.com/how-to-make-tortillas-2-ingredients-oil-free/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.