Prăjitură fragedă din mălai fără ulei – rețetă de post

Această prăjitură fragedă din mălai nu conține ulei și nici gluten.

Există și posibilitatea să o faceți fără îndulcitor, în cazul în care vreți să o serviți cu mâncăruri sărate.

Tarta

Tarta de malai (imagine sugestiva)

Sau puteți renunța la zahărul din compoziție pentru a o servi cu miere sau sirop dulce pe deasupra la final.

Blatul iese fraged și moale datorită laptelui de cocos, care este suficient de gras încât să acopere lipsa uleiului.

Folosiți un sortiment light, care nu are gust intens de cocos.

Este de asemenea important să optați pentru un sortiment de mălai cu o textură grunjoasă medie, nu foarte fină.

Făina de porumb conține carbohidrați, fibre, vitamina B6, fosfor, fier, seleniu și polifenoli (antioxidanți care ne protejează de bolile cronice).

Consumul de mălai ajută digestia.

Prăjitură fragedă din mălai – rețetă

Durata totală de preparare: 35 minute
Număr de porții: 8-10 felii

Ingrediente

  • 300 g de lapte de cocos
  • 1 lingură + 1 linguriță de oțet de mere
  • 234 g de mălai
  • 84 g de nuci
  • 32 g de ovăz măcinat
  • 32 g de amidon (de tapioca, porumb sau cartofi)
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • ½ linguriță de sare
  • 3-5 linguri de zahăr
  • 1-2 linguri de miere

Mod de preparare

Agitați cutia cu lapte de cocos și răsturnați-o într-un ibric. Încălziți-l puțin la foc mic. Nu trebuie să îl fierbeți.

Turnați-l într-un bol și adăugați mălaiul și oțetul. Amestecați bine. Lăsați compoziția în repaos timp de 10 minute.

Nu săriți peste acest pas, deoarece el ajută la înmuierea mălaiului.

Cât se hidratează făina de porumb, măcinați miezul de nucă grosier și fulgii de ovăz fin. Puneți cele două ingrediente într-un bol.

Adăugați amidonul, praful de copt, zahărul și sarea. Puneți amestecul de ingrediente uscate în bolul cu lapte și mălai. Adăugați și mierea și omogenizați.

Aprindeți cuptorul la 200 de grade Celsius și lăsați-l la preîncălzit. Ungeți o tavă pătrată cu puțin ulei și turnați compoziția de tartă în ea.

Nivelați și dați-o în cuptor pentru 15-20 de minute. Este gata când a devenit aurie deasupra și scobitoarea iese uscată din centrul blatului.

Nu o coaceți prea mult, deoarece se va usca.

Autoarea a copt prăjitura într-o tigaie de fontă, pe care a preîncălzit-o în cuptor 12 minute, după care a turnat compoziția în ea.

Lăsați prăjitura cu mălai să se răcorească. Dacă o tăiați caldă, se va sfărâma. Pudrați cu zahăr pudră deasupra dacă doriți.

Idei de servire

Tarta cu mălai poate fi servită ca atare, în locul altui desert. O puteți stropi cu miere sau diverse siropuri dulci.

Dacă nu puneți zahăr în aluat o puteți consuma cu supe, tocănițe, sosuri sau în loc de pâine.

Pentru a o păstra fragedă și moale, țineți-o într-o pungă sigilată, la temperatura camerei.

Informații nutriționale

O felie de tartă cu mălai conține:

  • 188 de kilocalorii
  • 25,8 g de carbohidrați
  • 4,7 g de fibre
  • 2,9 g de proteine
  • 8,7 g de grăsimi
  • 105 mg de sodiu
  • 206 mg de potasiu
  • 82 mg de calciu

Articole pe aceeași temă:

Pâine arăbească, cu mălai
Pâinici din mălai – pâinea săracului în sec. XVIII
Clătire cu mălai – dietetice, hrănitoare, gustoase
Budincă de mălai cu stafide – rețetă de post
Mălai pentru creșterea părului – leacuri vechi

Surse articol:

1. Informații preluate din: Brandi, Best Vegan Gluten-Free Cornbread (Oil Free), The Vegan 8: https://thevegan8.com/vegan-gluten-free-magic-skillet-cornbread/
2. Health Benefits Times, Cornflour Uses and Benefits: https://www.healthbenefitstimes.com/cornflour/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.