Cum să faci praf de copt în casă, fără E-uri, aluminiu sau gluten – rețetă simplă, din 2 ingrediente

Puțini sunt cei care citesc eticheta produselor pe care le cumpără. Chiar și cele mai banale produse alimentare conțin aditivi pe care nu am vrea să-i introducem în corpul nostru. 

Un exemplu elocvent în acest sens este praful de copt. 

Cum sa faci praf de copt in casa fara E-uri, aluminiu sau gluten

Cum sa faci praf de copt in casa fara E-uri, aluminiu sau gluten: Bianca Moraes

Ce conține praful de copt din comerț 

Știați că praful de copt din comerț conține ingrediente nesănătoase? Câțiva din aditivii nocivi regăsiți în acest produs sunt fosfații:

  • difosfat disodic (E540i)
  • carbonat acid de sodiu (E500ii)
  • aluminiu
  • amidon de porumb (modificat genetic)

Unele persoane au intoleranță la gluten sau la fosfați și nu pot folosi praful de copt comercial în rețete. Există câteva mărci bio pe piață care nu au E-uri, amidon de proumb sau gluten, precum Biovegan.

Vestea bună este că nu trebuie să dați bani pe praf de copt, deoarece acesta poate fi făcut în casă, după o rețetă simplă. Fără aditivi, fără substanțe chimice sau dăunătoare.

Praful de copt poate fi preparat în casă, din ingrediente naturale

Praful de copt este format dintr-un element alcalin (bicarbonat) și un element acid (acidul citric). Prin combinarea acestor două substanțe putem obține reacția necesară creșterii aluaturilor.

Un alt element care se mai adaugă de obicei în praful de copt este amidonul. Acesta împiedică reacționarea bicarbonatului cu acidul citric atunci când sunt amestecate și păstrate.

Se poate renunța la amidon dacă adăugați bicarbonatul și acidul citric separat, în momentul în care preparați aluatul.

Cum să faci praf de copt în casă – pentru utilizare imediată

Ingrediente

  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriță de sare de lămâie

Metodă

Adăugați aceste două ingrediente direct în aluat pentru a crea reacția specifică prafului de copt. Această cantitate echivalează cu 1 linguriță de praf de copt.

Praf de copt pentru păstrare

Dacă vreți să faceți o cantitate mai mare de praf de copt și să o păstrați într-un borcănel, va trebui să adăugați în formula de mai sus și puțin amidon:

  • 1 parte de bicarbonat
  • 1 parte de amidon
  • 2 părți de sare de lămâie

Pentru ca praful de copt pe care îl faceți să fie cât mai natural și sănătos, cumpărați ingrediente bio. Pe pachetul de bicarbonat de sodiu trebuie să scrie că nu conține aluminiu (acesta se găsește la magazinele naturiste).

Pe pachetul de amidon de porumb trebuie să scrie că porumbul nu a fost modificat genetic, ci că provine din agricultura bio. Dacă aveți intoleranță la gluten, înlocuiți amidonul de porumb cu amidon de tapioc sau amidon de arorut (maranta).

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte sfaturi utile în gospodărie:

Cum să faci pastă de dinți din coji de ouă
Medic paradontist: Spălați-vă cu pasta de dinți „a bunicii”!
Nu mai cumpărați iaurt sau probiotice! Faceți lapte prins dintr-un singur ingredient, ieftin și sănătos
Rețetă simplă de deodorant pudră – natural, eficace împotriva transpirației și mirosului
S-a tăiat frișca? Fă unt din ea – rețetă ingenioasă!
Aluatul magic pentru sărbători din 2 ingrediente pentru zeci de rețete

Surse articol:

1. Nicoleta Lupu, 100 de Ani, Praf de copt de casă: https://www.youtube.com/watch?v=7Llaa6SpZpk&ab_channel=100deAni%F0%9F%A4%8DPet%C4%83r%C3%A2mulluiF%C4%83r%C4%83
2. Dr. Oetker, Make your own baking powder: https://www.oetker.co.uk/inspiration/tips-and-tricks/t/make-your-own-baking-powder

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.