Nu mai cumpărați iaurt sau probiotice! Faceți lapte prins dintr-un singur ingredient, ieftin și sănătos
Dacă lumea ar ști cât de simplu se fac produsele lactate fermentate, cu siguranță nu ar mai alerga la magazin după iaurt sau brânză.
Iaurtul se prepară foarte ușor acasă. Aveți nevoie doar de un singur ingredient pentru a-l obține. Iar acest ingredient nu este nimeni altul decât laptele dulce.
Cuprins
Lapte prins dintr-un singur ingredient! 100% natural
Pentru a obține un iaurt 100% natural, vă sfătuim să folosiți lapte de țară, integral. Ideal ar fi să cumpărați lapte din piață, de la țărani, de la o fermă sau de la o persoană de încredere.
Dacă sănătatea nu vă permite să consumați lactate cu un procent mare de grăsime, puteți opta pentru un lapte degresat. Acesta se găsesc dozatoare de lapte în orașe, de unde se poate cumpăra lapte proaspăt muls, de la diverși producători locali.
Laptele de la dozator are un preț foarte bun, în jur de 5 lei litrul. Are o durată de valabilitate de 2-3 zile de la data mulgerii. Este păstrat la o temperatură scăzută. Laptele poate fi pus în sticle aduse de acasă sau cumpărate de lângă dozator.
Cum se face laptele prins în casă
Mergeți la piață sau la un dozator și cumpărați 2 litri de lapte crud. Când ajungeți acasă, tot ce trebuie să faceți este să îl puneți în borcane de sticlă și să le acoperiți cu capace.
Citește și – De ce este laptele un aliment miraculos – dr. Mihaela Bilic
Așezați borcanele pe masa de bucătărie sau în alt loc călduros din casă. Vara poate fi lăsat și pe balcon sau pe pervazul unei ferestre. Nu trebuie lăsat chiar în bătaia soarelui. Este important să fie cald în încăperea în care puneți laptele pentru a fermenta cât mai repede.
Acesta este întreg procedeul de obținere a laptelui prins. Nu trebuie să adăugați nimic în lapte. Este important ca acesta să fie crud. Vara durează în jur de 2-3 zile să se prindă.
În scurt timp veți avea un lapte prins delicios și 100% natural. Fără aditivi, fără conservanți, fără zahăr sau alte ingrediente nedorite.
După ce laptele s-a prins, borcanele se mută în frigider și se păstrează la rece. Rezistă cel puțin o săptămână.
În funcție de cât de gras este laptele pe care l-ați folosit, acesta va prinde un strat de smântână deasupra.
Acest lapte se desprinde bucăți sau fâșii cu lingura. Dacă doriți să fie lichid, ca un lapte bătut, puteți amesteca în el înainte de servire.
Este delicios simplu, dar se poate consuma cu diferite mâncăruri. De asemenea, este ideal pentru frământat, mai ales pentru aluaturi de cozonac, plăcinte și alte bunătăți pufoase.
Pe lângă faptul că este natural și sănătos, acest lapte bătut, făcut în casă, este și foarte rentabil. Din 2 litri de lapte dulce (10 lei) se obțin puțin peste 2 litri de lapte bătut. În magazine, o găletușă (900 g) de iaurt cu 3,5% grăsime costă în jur de 10 lei.
Dacă laptele este fiert, trebuie să adăugați puțin ferment, precum câteva linguri de iaurt sau smântână.
Citește și – Cum se face laptele bătut, o băutură-minune, ușor de făcut acasă