LAPTELE PRINS și LAPTELE BĂTUT, o băutură-minune ușor de făcut acasă
Iaurtul este o băutură fermentată din lapte dulce, foarte gustoasă și valoroasă din punct de vedere nutritiv, deoarece conține nenumărate bacterii bune (probiotice), importante pentru sănătatea sistemului digestiv, colonului și sistemului imunitar.
În funcție de zonă sau de modul în care este preparat, iaurtul are mai multe denumiri: lapte prins sau chișleag, lapte bătut sau lapte acru.
Cuprins
Cum se face laptele prins sau „chișleag”
În Moldova, laptele prins se obține foarte ușor, deoarece nu necesită o preparare termică sau ingrediente speciale. După cum spune și numele, laptele dulce, crud, se lasă pur și simplu 1-2 zile la loc cald, până se prinde.
Iată metoda propriu-zisă:
– Folosiți lapte de vacă de la țărani, sau dintr-o sursă sigură; acesta este natural, mai gras și mai gustos decât cel din magazin
– Laptele trebuie să fie crud, nefiert
– Puneți-l în oale de lut, găletușe de smântână sau în borcane de sticlă
– Puneți capacul, și lăsați laptele să stea la loc potrivit de cald 1-2 zile
– Verificați dacă este prins mișcând ușor borcanul sau vasul
– Când se formează la suprafață un strat de smântână (depinde cât de gras e laptele) și laptele de dedesubt s-a închegat, este gata
– Dați imediat recipientele la frigider
După ce stă mai mult timp în repaos, laptele începe a fermenta și a se acri. Laptele prins se mai numește chișleag. Nu se strecoară, ci se consumă cu tot cu zerul lăsat. Laptele se separă în felii. Este foarte bun la gust, răcoritor și potrivit de acru.
Este probabil cea mai simplă, naturală și sănătoasă variantă de iaurt de casă, deoarece conține și zerul, care este foarte bogat în probiotice (bacterii bune). În plus, nu conține adaos de smântână.
Pentru prepararea laptelui prins se poate folosi și un lapte dulce care a stat câteva zile și deja s-a înăcrit. Îl puteți verifica punând o cantitate mică la fiert. Dacă se taie, înseamnă că laptele s-a învechit și poate fi pus la prins.
Cum se face laptele bătut sau lapte acru
O altă variantă de preparare, a laptelui bătut de această dată, este aceasta:
– Fierbeți laptele dulce, și după ce s-a răcorit, turnați-l în borcane de sticlă sau oale de pământ (trebuie să fie călduț, nu fierbinte sau rece)
– La fiecare borcan sau vas de 700 de grame de lapte, adăugați câte 1 lingură de smântână
– Amestecați cu o lingură sau cu un tel, până se combină bine laptele și smântâna
– Lăsați laptele 1-2 zile la temperatura camerei, până se prinde
– Când s-a închegat și a format un strat de smântână deasupra, este gata
– Îl puteți amesteca sau lăsa așa
– Păstrați-l imediat la frigider, pentru a nu se acri mai tare
Acest lapte este mai cremos, mai gros și mai fin decât laptele prins. Îl puteți servi cu lingurița sau bea.
În ambele cazuri, smântâna de deasupra se poate colecta și servi cu brânză, sau poate fi adăugată în ciorbe. Este foarte gustoasă, naturală.
Atenție, temperatura la care se lasă laptele la prins trebuie să fie potrivită, nici prea ridicată, nici foarte scăzută. Un loc în bucătărie este perfect. Dacă este vară, laptele se prinde în 1-2 zile. Dacă este iarnă, poate avea nevoie de mai mult.
Vasele în care puneți laptele la prins trebuie să fie foarte curate, să nu aibă nici un miros.
Laptele batut se fface in putinei.e produs secundar la obtinerea untului
Aaa ff interesant mabucur fff mult sa stiu asta.dar ma intreb cum se face untul si cu atat mai mult BRANZA buna de servit la masa nici sarata nici nesarata. Potrivita.
Ce bine ar fi daca am sti obiceiurile bunicilor si am gati mai romaneste si mai sanatos. Eu imi doresc ffff mult dar nu stiu.
Avem o rețetă pentru unt: O să publicăm și o rețetă de brânză: http://lataifas.ro/retete-naturiste/46584/reteta-unt-de-casa-natural-curat-sanatos/
Multumesc fffff mult astept cu nerabdare aceste minunate retete romanesti. Sa stie toata Romania si sa nu uite niciodata de bunatatile extraordinare ale bunicilor nostri mununati.
Pai nu ziceati tot voi sa nu mai mancam lactate? Consecventa…ioc!
niciodata, sa ne aratati acel articol scris de noi
Draga bunica ai inversat referente,din laptele dulce nefiert pus la cald pt.o zi,doua se cheama lapte batut,iar cel care se fierbe in care se pune smantana sau o lingurita de iaurt se chiama iaurt su asa stiu. Este adevarat??
Iar smantana se poate face di laptele batut sau prins,se baga sticlele de plastic in frigorifero pt.2zile apoi se apasa le sticla pana iasa toata grasimea ,in cazul asta laptele batut v a fi mai dietetic,asa faceam eu cand eram acasa!😛
Dar iaurtul cum se face…
Si care este diferența între lapte prins bătut și iaurt?