De ce este laptele un aliment miraculos – dr. Mihaela Bilic

Asupra laptelui planează de ceva timp o umbră de îndoială. Este bun sau nu pentru organism?

Oamenii sunt împărățiți în opinii. Unii susțin că este indicat doar copiilor, alții spun că produce mucus în corp.

Laptele - un aliment miraculos

Laptele – un aliment miraculos

În orice caz, este important să conștientizăm faptul că produsele lactate sunt alimente tradiționale la noi.

Au fost consumate de când lumea, mai ales în mediul rural.

Laptele este un aliment de bază al românilor

Bunicii și străbunicii noștri au consuma lapte toată viața și nu au pățit nimic. Dimpotrivă, le-a ținut de foame chiar și în vremuri de restriște.

Mihaela Bilic, medic primar în nutriție și boli metabolice susține consumul de produse lactate.

Consideră laptele un aliment de bază, foarte hrănitor.

„A crescut românul cu vaca în curte. Laptele de vacă se consuma ca aliment de bază. Laptele era prezent în meniu mai des decât carnea”.

Ei nu aveau nevoie de recomandări de la nutriționiști sau argumente științifice pentru a-l consuma.

Este păcat că unii au început să conteste alimente prezente în dieta noastră de atâta amar de vreme.

Nu există nici un motiv pentru care ar trebui să demonizăm consumul de lapte.

Are peste 2000 de compuși 

Dimpotrivă, dr. Bilic spune că acesta are toate calitățile pentru a-l include în categoria alimentelor funcționale.

Laptele este un aliment complet, foarte hrănitor. Îi lipsesc doar fibrele, la fel ca și în cazul ouălor.

Conține peste 2000 de compuși distincți.

Are substanțe care stimulează creșterea. Pe adolescenți îi ajută să crească mai înalți cu 2 cm.

Singura condiție este ca aceștia să consume doza zilnică recomandată, anume 3 porții pe zi.

„Slăbim mai repede și mai mult cu lapte”

Un alt aspect, deosebit de interesant, este acela că laptele ajută metabolismul să meargă mai bine.

Calciul pe care îl conține accelerează arderile.

Corpul are nevoie de un gram de calciu pe zi pentru a menține metabolismul în priză.

Dr. Bilic spune că laptele protejează împotriva obezității.

În plus, neutralizează aciditatea din corp.

Cercetătorii englezi au demonstrat că includerea lactatelor într-o dietă hipocalorică crește și mai mult pierderea în greutate.

„Simpla prezență a produselor lactate în dietă crește cu până la 30% viteza slăbitului”.

Citește șiCafeaua cu lapte taie pofta de mâncare! – dr. Mihaela Bilic

Iaurturile cu lactoferină protejează împotriva infecțiilor 

Dar nu trebuie să ne oprim doar la aportul său nutrițional.

Laptele poate fi considerat un remediu, cu beneficii care merg dincolo de rolul său de hrănire.

Din lapte se pot face super-produse, spune nutriționistul.

Face referire în mod special la iaurturile care conțin lactoferină, la a căror dezvoltare și apariție pe piață a contribuit ea însăși, alături de fermieri și farmaciști.

Existența lor în perioada de pandemie în care ne aflăm este „cireașa de pe tort”.

Lactoferina este o proteină regăsită în laptele de vacă, dar și în laptele matern (de 50 de ori mai mult).

Se găsește și în formulele de lapte praf pentru bebeluși, deoarece leagă fierul și combate anemia.

Studiile recente au descoperit că lactoferina este o substanță miraculoasă.

S-a dovedit utilitatea ei în bolile infecțioase.

Acest fier este vital pentru toate dezvoltarea tuturor microorganismelor patogene, fie ele bacterii, virusuri sau fungi.

Lactoferina taie provizionarea cu fier a tuturor acestor patogeni, împiedicând astfel infecțiile în corp.

Iată doar câteva motive să nu renunțăm sub nicio formă la lapte.

Ca români, ar fi de-a dreptul rușinos să avem nevoie de argumente pentru a consuma lapte, spune nutriționistul.

Citește șiLaptele prins și laptele bătut, o băutură-minune ușor de făcut acasă

Sursă articol: Dr. Mihaela Bilic, Superlapte – lactoferina: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/videos/1620531221489363

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.