Cea mai mare minciună despre lapte și oase

Unul din cele mai controversate alimente la momentul actual este laptele. Cu toții am auzit acel slogan care ne îndeamnă să bem lapte deoarece este bun pentru oasele noastre.

Cât de adevărată este însă această reclamă? Este realmente laptele un produs benefic pentru adulți?

Cea mai mare minciuna despre lapte si oase

Cea mai mare minciuna despre lapte si oase: Azerbaijan-stockers / Macrovector

Majoritatea nutriționiștilor îl recomandă pentru conținutul de calciu, însă acesta nu este singurul mineral de care oasele au nevoie.

Campania de promovare a laptelui în anii ’50

Mike Murphy de la „College of Naturopathic Medicine” spune că guvernul american a început să promoveze laptele ca un produs valoros pentru oase prin anii 1950, pentru a crește vânzările la surplusul de produse lactate.

Această campanie a avut mare succes. Acel slogan, care pretindea că laptele întărește oasele, dinții și crește vitalitatea, a avut un impact atât de puternic, încât a rămas întipărit în subconștientul multora până azi.

Mulți încă cred că dacă nu beau lapte, oasele lor vor avea de suferit. Dacă ne uităm la predecesorii noștri vânători și culegători, vom vedea că aceștia nu consumau când erau adulți.

Laptele este necesar doar în primele luni de viață 

Laptele mamei este singurul lapte de care avem nevoie, însă doar atunci când suntem mici și în perioada de creștere.

Dumnezeu a înzestrat laptele matern cu nutrienții și factorii de creștere necesari dezvoltării bebelușului.

Alăptarea la sân trebuie să fie de scurtă durată, doar în primele luni de viață ale copilului. După ce copilului îi cresc dinți cu care să poată ronțăi legume și alimente solide, nu mai are nevoie de lapte. Laptele nu mai este principala și unica sa hrană.

Onco-nutriționistul Marius Văduva spune că lactatele de vacă sunt factor de creștere a cancerului și inflamației în corp, datorită estrogenilor.

Studiile pe populații asociază consumul crescut de lapte cu fracturi

Campania guvernului american menționată mai sus era fondată pe ideea că laptele are mult calciu.

Chiar dacă oasele sunt făcute din calciu, nu înseamnă că un aliment care conțin calciu va avea un efect tonic asupra acestora.

De fapt, studiile arată că popoarele care beau mult lapte au cele mai slabe oase și un risc crescut de fracturi.

Alți nutrienți importanți pentru oase

Rezistența și puterea oaselor nu vine doar din calciu. Acestea au nevoie de mulți alți nutrienți importanți, precum fosfor, magneziu, bor, vitamina C (colagen), vitamina D sau vitamina K.

Fără nutrienții adecvați apar probleme de asimilare. Acest lucru înseamnă că acel calciul pe care îl luăm din alimente se va depune nu în oase, ci în țesuturile moi ale corpului, precum arterele (calcifierea și întărirea arterelor).

Alergia și intoleranța la lapte

Laptele din comerț este pasteurizat. O mare parte a populației nu îl tolerează bine și chiar se simt mai bine fără lactate.

Unii au reacții adverse la consumul de lapte, precum tulburări digestive, dureri de stomac, diaree, acnee, eczeme, rinită alergică și altele.

Alimente care au mai mult calciu decât laptele

Nu trebuie să vă faceți grijă că dacă excludeți laptele nu veți avea suficient calciu în corp.

Acest mineral poate fi adus în dietă prin mult alte alimente, precum nuci și semințe, verdețurile de culoare închisă (broccoli, spanac, kale) și leguminoasele (fasolea, mazărea).

Semințele de susan (gram/gram) au de 8 ori mai mult calciu decât laptele, iar migdalele au de 2 ori mai mult.

Oamenii sunt singura specie care consumă lapte de la alte specii, adică de la animale. Cum se explică faptul că vacile au oase puternice? Vițeii nu sug lapte decât până se pun pe picioare. De unde iau calciul în următoarea etapă a vieții? Din iarbă, din verdețuri.

Legumele cu frunze verzi ne oferă nu doar calciu, ci și alți nutrienți esențiali pentru oase, precum magneziu, vitamina C, vitamina K și antioxidanți.

Lipsa de vitamina D – mai importantă decât calciul pentru oase

Una din cele mai mari cauze ale slăbirii oaselor este expunerea limitată la soare.

Deficitul de vitamina D a fost asociat cu un risc mai mare de osteoporoză. Acest hormon este esențial pentru absorbția calciului, mineralizarea și densitatea osoasă.

Persoanele care locuiesc în zone cu puțin soare au nevoie de suplimente cu vitamina D. Această recomandare este valabilă și pentru noi, în sezonul rece.

Oasele slăbesc dacă nu facem mișcarea fizică

La fel de important este sportul. Oasele nu pot fi rezistente dacă nu facem mișcare și exerciții fizice.

La fel ca mușchii, oasele sunt țesuturi vii, care au nevoie de stimulare și presiune pentru a crește și a se menține în formă.

Mersul pe jos, urcatul scărilor, alergările, săriturile, antrenamentele de rezistență sunt tot atâtea forme de exerciții care mențin oasele puternice până la o vârstă înaintată.

Concluzii

Potrivit studiilor, laptele dăunează când este consumat în cantități mari. Trebuie să ținem cont de faptul că laptele din magazin este pasteurizat și poate cauza alergii.

Dr. Pavel Chirilă spun că cei care nu beau lapte, nu greșesc. Nici cei care vor să bea nu greșesc, cu condiția să bea bea lapte curat, muls de la vaci crescute în regim natural.

Cel mai bun însă este laptele de capră și preparatele din acest tip de lapte. Capra este singurul animal care nu face cancer.

Articole similare

Vă recomand și alte articole pe acest subiect:

Laptele strică și mai mult oasele la bătrânețe – adevărul trist despre lactate și osteoporoză
Laptele de vacă crește riscul de cancer de sân, de ovare, col uterin, endometru, prostată, ficat
Intoleranță la lactoză? Fă lapte din semințe și nuci
Este bine ca adulții să consume lapte sau nu? Sfaturile doctorului Pavel Chirilă

Sursă articol: Mike Murphy, The biggest lie you’ve been told about milk, College of Naturopathic Medicine: https://www.youtube.com/watch?v=IznFcFxYKlo&ab_channel=CollegeofNaturopathicMedicine

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.