Intoleranță la lactoză? Fă lapte din semințe și nuci

Intoleranța la gluten și intoleranța la lactoză sunt alergii tot mai des întâlnite, mai ales la generația tânără de azi.

Este foarte greu să îți construiești o dietă fără aceste proteine. Opțiunile sunt puține, dar din fericire există variante vegane ușor de făcut acasă.

Intoleranta la lactoza - fa lapte din seminte șsi nuci

Intoleranta la lactoza – fa lapte din seminte șsi nuci: Freepik.com

Intoleranță la lactoză? Fă lapte din semințe și nuci

Dacă aveți alergie sau intoleranță la lactoză, puteți face produse „lactate” din diverse tipuri de semințe, nuci și cereale.

Acestea imită laptele în ceea ce privește aspectul. Și chiar dacă sunt doar substituente, sunt extrem de hrănitoare și aduc un plus binevenit de nutrienți în orice dietă.

Din semințe și oleaginoase se poate face nu doar lapte „dulce”, ci și produse fermentate, precum brânză, cașcaval sau iaurt. Acestea pot fi consumate ca atare, sau pot fi incluse în diferite rețete.

Rețete de lactate vegane fermentate

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete de iaurt și brânză vegane:

Cum să faci iaurt din năut – o rețetă demnă de Premiul Nobel
Brânză vegană cremoasă și fină, din 2 ingrediente – rețetă revoluționară
„Telemea” din năut –  rețetă de post
Frișcă vegetală bogată în minerale, cu zero colesterol
Smântână de orez – vegetală, dietetică, fără lactoză
Cum să faci lapte condensat vegan – 3 rețete reușite

Produsele făcute în casă sunt integrale și fără aditivi

Chiar dacă există astfel de produse în comerț, calitatea lor lasă de dorit. De pildă, dacă citiți eticheta unui lapte din soia, veți vedea că acel produs are doar urme de soia (sub 10%).

Procentul boabelor de soia este minuscul. Același lucru este valabil și în cazul altor tipuri de lapte vegetal. În plus, aceste produse conțin aditivi și E-uri de care chiar nu avem nevoie.

Când vă preparați propriul lapte fără lactoză în casă, aveți control deplin asupra ingredientelor pe care le folosiți, iar produsul final este integral și lipsit de riscuri pentru sănătate.

Laptele din nuci sau semințe se digeră mai ușor și nu provoacă efecte secundare.

Din ce tipuri de nuci și semințe putem face lactate vegane

Procesul de preparare a lactatelor vegane în casă este foarte simplu. Dacă vă interesează această propunere, aveți nevoie doar de semințe sau nuci, apă și un blender de viteză mare. Puteți utiliza:

  • nuci românești
  • migdale
  • caju
  • nuci braziliene
  • arahide
  • alune de pădure
  • semințe de floarea-soarelui
  • semințe de cânepă
  • semințe de dovleac
  • semințe de susan

Se poate obține de asemenea un lapte cremos și delicios din nucă de cocos, din fulgi de ovăz sau orez.

Citește și – 6 alternative vegetale la laptele de vacă (+ moduri de preparare)

Puteți adăuga diverse mirodenii sau condimente care să schimbe gustul și să dea o aromă diferită, precum miere, scorțișoară, curmale, cacao sau pudră de roșcove, vanilie, turmeric, sare etc.

Lapte din nuci sau semințe – rețetă

Raportul de nuci și apă este de 1:4. Pentru a obține un lapte mai gros sau mai cremos, puteți opta pentru raportul de 1:3 sau 1:2.

Ingrediente

  • 1 cană de nuci și/sau semințe
  • 4 căni de apă

Mod de preparare

Prima dată trebuie să înmuiați nucile sau semințele în apă. Hidratarea este importantă deoarece elimină acidul fitic și inhibitorii enzimatici care afectează absorbția nutrienților și digestia.

Lăsați nucile/semințele la înmuiat peste noapte. Dacă le țineți mai multe zile în apă, semințele vor încolți.

Scurgeți apa și clătiți-le bine cu apă curată. Puneți nucile/semințele în blender. Turnați peste ele apă și mixați până se macină complet. Trebuie să obțineți un lichid fin, fără bucăți de nuci sau semințe.

Următorul pas este să strecurați laptele obținut. Puteți face asta printr-o sită fină sau printr-un tifon așezat deasupra unui bol.

Pasați/stoarceți bine pulpa, pentru a extrage tot laptele. În comerț există pungi speciale pentru strecurarea laptelui vegetal. Acestea pot fi croite în casă din pânză de tifon.

Transferați laptele obținut într-o sticlă din sticlă sau într-un borcan. Se păstrează în frigider. Rezistă la rece circa 3 zile, sau la congelator mai mult timp.

Trebuie să agitați recipientul înainte de fiecare utilizare, deoarece există sedimente care se depun pe fund.

Sursă articol: Academy of Culinary Nutrition, How to make nut and seed milk: https://www.culinarynutrition.com/how-to-make-nut-and-seed-milk/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.