„Telemea” din năut –  rețetă de post

Dacă obișnuiți să țineți posturile rânduite de Biserică sau urmați un regim vegetarian, această „telemea” vegană din năut poate fi pe placul vostru.

Se prepară foarte simplu. Toate ingredientele se mixează în blender, se fierb puțin, apoi se pun la rece pentru închegare.

Telemea de naut

Imagine sugestivă: Telemea de naut: Freepik.com

Ingredientul secret care leagă totul este agar-agar. Această gelatină vegetală se poate procura de la magazinele cu profil naturist.

Încheagă mai repede și mai ușor decât gelatina animală. În plus, este foarte sănătoasă (se obține din alge marine).

„Telemea” din năut –  rețetă

Ingrediente

• 300 g de năut fiert
• 300 ml de lapte vegetal
• 50 g de semințe de cânepă decorticate
• 20 g de fulgi de drojdie nutrițională
• 2 linguri de suc de lămâie
• 3 linguri de agar-agar
• sare, piper, alte mirodenii, după gust

Mod de preparare

Năutul fiert și scurs de apă se pune în vasul blenderului cu lama S. Puneți tot acum semințele de cânepă și pulsați la maxim timp de 2-3 minute.

Turnați 150 ml de lapte și sucul de lămâie și mixați din nou circa 1-2 minute. La final puneți fulgii de drojdie, sarea și alte condimente dorite.

Mixați din nou, până rezultă o compoziție cât mai fină. Turnați-o într-o crăticioară. Restul de lapte (150 ml) se amestecă bine într-un bol cu pulberea de agar. Compoziția se toarnă peste năut și se omogenizează.

Se pune vasul pe aragaz la foc mic. Trebuie să amestecați continuu, până se desprinde de pereți.

Se transferă imediat într-un vas dreptunghiular. Se nivelează deasupra și se introduce în frigider. Se lasă să stea la rece câteva ore sau peste noapte.

Compozițiile făcute cu agar-agar se încheagă foarte repede, chiar și la temperatura camerei.

Telemeaua se poate răsturna pe un platou dacă aveți musafiri. Dacă nu, se păstrează într-o caserolă cu capac. Rezistă 5 zile în frigider.

Se taie felii și se sevește cu puțin ulei de măsline pe deasupra.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de lactate vegetale:

Brânză vegană cremoasă și fină, din 2 ingrediente – rețetă revoluționară 
Cum să faci brânză din năut – mai sănătoasă decât tofu
Cum să faci unt vegan din lapte de soia – margarină sănătoasă pentru rețetele de post 
Cum să faci iaurt din năut – o rețetă demnă de Premiul Nobel 

Sursă articol: Planteea, Telemea de cânepă: https://www.planteea.ro/reteta/56/telemea-de-canepa/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.