Cum să faci brânză din năut – mai sănătoasă decât tofu

Pentru a face o brânză delicioasă din năut, aveți nevoie doar de 2 ingrediente.

Acestea sunt făină de năut și apă.

Branza din naut – mai sanatoasa decat tofu

Imagine cu titlu sugestiv: branza din naut 

Mai simplu de atât nici nu se poate. Nu aveți nevoie de nici un fel de agent de închegare, precum lecitină, agar, gelatină sau făină.

Beneficiile năutului

Năutul este o leguminoasă bogată în amidon și proteine.

Din el pot fi realizate numeroase rețete de post, precum maioneză, frișcă, omlete, sosuri.

Făina de năut se găsește la magazinele naturiste. Pentru un preț mai bun, accesați site-ul „Dried Fruits”. Aici veți găsi făină de năut bio la 4 lei 200 de grame.

Se poate folosi în diverse preparate, în locul făinii obișnuite. Are un gust concentrat de năut.

98 de grame de făină conțin:

  • 20 de grame de proteine
  • 10 g de fibre
  • 53 g de carbohidrați
  • 356 de calorii
  • 74% din doza zilnică recomandată de mangan
  • 42% din DZR de cupru
  • 38% din DZR de magneziu
  • 30% din DZR de B1
  • 29% din DZR de fosfor
  • 25% din DZR de fier

Chiar dacă pare o făină destul de calorică, are cu 25% mai puține calorii decât făina albă de grâu.

Un alt avantaj față de făina din cereale este că nu conține gluten.

Năutul furnizează antioxidanți care reduc radicalii liberi din alimente.

Polifenolii pe care îi conține scad nivelul de acrilamidă din alimentele procesate.

Un studiu a arătat că biscuiții făcuți din făină de grâu și năut aveau cu 86% mai puțină acrilamidă decât biscuiții făcuți doar din făină de grâu.

Citește și – Cremă de „brânză” din CAJU – pentru tartine și sandvișuri

Cum să faci brânză din năut – rețetă

Ingrediente

  • ½ cană de făină de năut
  • 1 cană de apă

Mod de preparare

Puneți o cratiță încăpătoare pe aragaz, la foc mediu.

Turnați apa. Deasupra cratiței puneți o sită și cerneți făina de năut. Amestecați în sită cu un tel mic sau cu o lingură, până trece toată în cratiță.

Amestecați făina cu apa folosind telul. Mixați bine, până dispar toate cocoloașele.

Așteptați până când apa începe să fiarbă. La primele clocote, dați focul la minim.

Amestecați continuu sau des, timp de 8 minute.

Compoziția trebuie să se închege și să arate ca o budincă groasă.

Turnați-o într-o caserolă îngustă și înaltă. Nivelați la suprafață folosindu-vă de o hârtie de copt, deoarece este lipicioasă.

Presați și uniformizați.

Dați caserola la frigider. Lăsați brânza să stea la rece minim 3 ore. În acest timp, compoziția se va închega.

Răsturnați-o din caserolă. Va arăta precum brânza tofu. Sau ca un unt.

Se taie felii, cubulețe sau fâșii.

Se poate servi cu legume sau cu salate.

Brânza de năut nu necesită pâine, deoarece este foarte sățioasă și hrănitoare.

Citește și – Cum să faci brânză de soia  (tofu) în 3 pași

Alte utilizări ale făinii de năut

Făina de năut are proprietatea de a lega compozițiile.

De aceea poate fi folosită la preparatele de post, precum chiftele, burgeri, sosuri, mâncăruri scăzute, tarte.

Se poate utiliza și la prepararea de clătite-aperitiv, brioșe cu legume sau turte, lipii, pâine.

Citește și – Pască vegană, cu tofu – la fel de reușită ca pasca din brânză

Surse articol:

1. SaVanna Shoemaker, 9 Benefits of chickpea flour, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/chickpea-flour-benefits
2. Danilo Alfaro, What is chickpea flour? The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/what-is-chickpea-flour-5089021
3. Rețetă preluată din: Eversotasty, Vegan – easy tofu from chickpea flour: https://www.youtube.com/watch?v=oNikGEMakk4&ab_channel=Eversotasty

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.