Brânză vegană cremoasă și fină, din 2 ingrediente – rețetă revoluționară
De ce ar căuta cineva o rețetă de brânză vegană? Sunt cel puțin două motive.
Pentru mulți adepți ai regimului vegetarian sau vegan, tofu nu reprezintă un produs foarte atractiv. Nu aduce aproape deloc cu gustul și textura brânzeturilor autentice.
Un alt motiv ar putea fi că sortimentele disponibile în comerț, care sunt ceva mai reușite, au un preț destul de ridicat.
Și pe lângă faptul că sunt scumpe, conțin aditivi nedoriți.
Ideal ar fi să putem prepara propria brânza vegană în casă. Unii au încercat și să facă tofu din lapte de soia și un agent de coagulare.
Un sortiment ceva mai cremos și fin se poate obține tot din lapte de soia, la care se adaugă iaurt vegan.
Am găsit o rețetă foarte reușită pe canalul „Chef Jena”, o bucătăreasă din Brazilia.
Brânza obținută aduce cu sortimentul libanez numit „Labneh”.
Este o brânză foarte fină și delicată, pe care o putem unge pe pâine.
Autoarea a reușit să reproducă rețeta autentică în versiunea vegană sau de post.
Rețeta este foarte simplă. Nimic sofisticat, nimic complicat.
Ingredientele pot fi cumpărate din marile magazine – gen Lidl, Kaufland sau Selgros.
Fără aditivi, fără compuși special de închegare sau potențatori de gust.
BRÂNZĂ VEGANĂ – REȚETĂ
INGREDIENTE
• 2 litri de lapte de soia neîndulcit
• 400 g de iaurt vegan
INGREDIENTE OPȚIONALE
• sare
• oregano uscat
• boabe asortate de piper
• 1 crenguță de rozmarin proaspăt
• câțiva căței de usturoi
• ulei de măsline
Autoarea rețetei a încercat foarte multe tipuri de lapte și iaurt.
A descoperit că cel mai bun este laptele de soia, deoarece are mai multe proteine.
Este esențial ca sortimentul pe care îl cumpărați pentru prepararea brânzei să fie pur, fără zahăr sau alte ingrediente.
Citiți eticheta. Produsul trebuie să conțină doar soia și apă. Poate conține și sare, dar în niciun caz zahăr.
Iaurtul trebuie să fie de asemenea natural, fără zahăr.
Alegeți un iaurt vegan cu cel mai mare conținut de proteine. Comparați etichetele.
Cele mai bune sortimente sunt cele de soia, de caju sau de cocos.
MOD DE PREPARARE
Puneți laptele de soia într-o cratiță. Așezați-o pe foc și aduceți laptele la punctul de fierbere.
Când începe să clocotească, stingeți imediat focul.
Așteptați să se răcorească puțin. Laptele trebuie să fie călduț, nu fierbinte când adăugați iaurtul.
Verificați temperatura cu degetul. Introduceți degetul mic în lapte și țineți-l 10 secunde. Dacă nu arde pielea, temperatura este optimă.
Adăugați acum iaurtul vegan și amestecați ușor cu o lingură de lemn. Acoperiți cratița cu un capac.
Lăsați amestecul de lapte și iaurt să stea la fermentat 24 de ore.
Autoarea obișnuiește să pună cratița în cuptorul stins și îl lasă acolo până a doua zi.
După cele 24 de ore, amestecați ușor în cratiță. Veți vedea că laptele arată ca un iaurt, cu bucăți solide în el.
(Dacă nu s-a coagulat, metoda nu a funcționat și nu puteți merge mai departe).
Următorul pas este să strecurați laptele. Scopul este să separați zerul de bucățile de brânză.
Pe gura unui bol încăpător puneți o sită mare. Acoperiți-o cu un prosop. Turnați laptele în ea și strângeți prosopul.
Între sită și bol trebuie să fie loc suficient pentru scurgerea zerului.
Peste prosopul strâns, așezați o greutate. Acest lucru va ajuta la scurgerea lichidului.
Introduceți vasul în frigider. Lăsați-l să stea 2-3 zile la rece.
Deși este un timp mai lung, merită așteptarea.
Scopul este să obțineți o brânză fermă, care poate fi modelată sub formă de biluțe.
Cu cât mai bine se scurge, cu atât mai fermă va fi și își va păstra forma.
Verificați cantitatea de zer scursă în bol după 1-2 zile și aruncați-o dacă este nevoie.
După cele 2-3 zile veți descoperi o brânză fermă, care arată ca un unt.
Puneți-o într-un bol. Adăugați puțină sare și amestecați-o.
Acum, puteți transfera brânza într-o caserolă pentru a o folosi ca o cremă de brânză.
Sau o puteți modela sub formă de bile, precum Labneh.
Umeziți palmele cu puțin ulei. Luați câte o linguriță de brânză și modelați-o sub formă de biluță.
Așezați biluțele într-un borcan de sticlă. După ce l-ați umplut, turnați în el uleiul de măsline, până sus.
Adăugați condimentele și usturoiul. Puneți capacul și păstrați biluțele de brânză în frigider.
Rezistă foarte bine în aceste condiții.
REȚETE SIMILARE
Pe site-ul nostru puteți găsi mai multe rețete de lactate vegane inedite:
Cum să faci brânză din năut – mai sănătoasă decât tofu
Lapte bătut vegan – rețetă + beneficii
Cum să faci lapte condensat vegan – 3 rețete reușite
Cum să faci unt vegan din lapte de soia – margarină sănătoasă pentru rețetele de post
Se ia câte o bilă, se pune pe o felie de pâine și se întinde cu cuțitul.
Este foarte moale și tartinabilă.
Gustul ei este influențat de tipul de iaurt folosit.
Rețetă preluată din: Chef Jena, That 2 ingredients vegan cheese to live for! Labneh: https://www.youtube.com/watch?v=70dLL9XmaMQ&t=174s&ab_channel=ChefJana