Cum să faci lapte de mei – plin de nutrienți, pentru copii și adulți

Meiul este una din cele mai nutritive alimente. Face parte din generația culturilor antice. Nu este o cereală în adevăratul sens al cuvântului, ci o pseudo-cereală, sau mai bine-zis o sămânță.

În trecut, strămoșii noștri făceau mămăligă din boabe de mei, nu din porumb. Este regretabil că în zilele noastre, semințele de mei sunt atât de puțin consumate. Le găsim în magazinele naturiste, fiind comercializate ca super-aliment. 

Lapte din mei - reteta si beneficii

Imagine cu titlu sugestiv: Lapte din mei – reteta si beneficii

Meiul – un aliment ancestral

Meiul a fost cultivat pentru prima dată în urmă cu 10.000 de ani. Se presupune că a apărut mai întâi în regiunile din Asia și Africa.

Arheologii au descoperit în nord-estul Chinei un bol care datează de 4.000 de ani, care conținea tăiței făcuți din mei. 

Meiul este de altfel un aliment biblic, fiind menționat în Vechiul Testament. Odată cu trecerea timpului, cerealele antice și-au pierdut popularitatea, fiind înlocuite treptat cu cereale rafinate.

Potrivit unui studiu apărut în 2023 în jurnalul „Nutrition Reviews”, meiul este o componentă importantă a dietei tradiționale din multe țări.

În ultimii ani a reușit să câștige din nou în popularitate datorită valorii sale nutriționale remarcabile. Meiul conține proteine, carbohidrați, grăsimi, uleiuri, vitamine, minerale, peptide, polifenoli, polizaharide și izoflavone. 

Are proprietăți antioxidante, antihipertensive, imunomodulatoare, antiinflamatoare, antibacteriene, hipocolesterolemiante, hipoglicemiante, modulatoare intestinale și potențial anticancerigen. 

Meiul poate fi gătit și servit la fel ca orezul, în formă dulce sau sărată. Nu conține gluten și poate fi folosit inclusiv la prepararea de pâine.

Semințele fierte pot fi adăugate în salate de legume sau fructe. Din ele se poate obține de asemenea un lapte foarte hrănitor, pentru adulți și copii. 

Vă recomand aceste boabe de mei, ecologice.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu mei, pe care vă recomand să le încercați:

Pâine din mei cu maia fără gluten – rețetă sănătoasă, din mei integral
Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri
Budincă de mei fără zahăr (îndulcită cu banană)
Biscuiți de post, din mei și banane – naturali și sănătoși, pentru copii și adulți
Mămăligă din mei – o rețetă tradițională sănătoasă, de pe vremea protodacilor

Lapte din mei - rețetă

Categorie Drinks

Ingrediente
  

  • 2 linguri de mei decorticat
  • 500 ml de apă

Mod preparare rețetă
 

  • Puneți semințele de mei într-o sită și spălați-le bine sub jet de apă. Spălarea temeinică înlătură gustul amărui natural al meiului.
  • Scurgeți semințele de apă și puneți-le într-o cratiță. Adăugați apa și puneți pe aragaz, la foc mic. Fierbeți meiul în jur de 15-20 de minute.
  • După ce preparatul s-a răcorit, se toarnă în vasul blenderului și se mixează bine, până când semințele de macină complet și rezultă un lapte fin.
  • Laptele de mei este gata. Îl puteți strecura dacă doriți un lapte limpede.

Notă

Laptele de mei, la fel ca și alte tipuri de lapte vegetal făcut în casă, este bine să fie consumat în ziua preparării, pentru a beneficia de nutrienții săi.
Dar spre deosebire de laptele obținut din nuci crude, laptele de mei poate fi păstrat mai mult timp, la frigider, deoarece a fost fiert înainte.
Pentru a-i da un gust mai plăcut, îl puteți îndulci după gust cu miere, curmale, stevia sau orice alt îndulcitor doriți.
Se poate aromatiza de asemenea cu vanilie sau scorțișoară. Puteți adăuga și un pic de cacao pentru a face lapte cu cacao.
Dacă îl faceți pentru copii, este indicat să folosiți pudra de roșcove (carob) în locul pudrei de cacao.
Surse articole:
1. Miruna, Lapte de mei, Diversificare: https://diversificare.ro/reteta/lapte-de-mei/
2. Ancient Grains, Millet history and origin: https://www.ancientgrains.com/millet/millet-history-and-origin/
3. Yousaf L, Hou D, Liaqat H, Shen Q. Millet: A review of its nutritional and functional changes during processing. Food Res Int. 2021 Apr;142:110197. doi: 10.1016/j.foodres.2021.110197. Epub 2021 Feb 1. PMID: 33773674.
4. Samtiya M, Aluko RE, Dhaka N, Dhewa T, Puniya AK. Nutritional and health-promoting attributes of millet: current and future perspectives. Nutr Rev. 2023 May 10;81(6):684-704. doi: 10.1093/nutrit/nuac081. PMID: 36219789.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.