Budincă de mei fără zahăr (îndulcită cu banană)
Dacă ați ajuns aici înseamnă că vreți să faceți budincă de mei dar nu știți exact gramajele și modul de preparare.
Există mai multe versiuni. Unii lasă meiul la înmuiat o noapte, alții doar câteva ore.
Varianta rapidă, pe care o veți găsi mai jos, este să fierbeți meiul în apă și apoi să îl amestecați cu lapte.
Meiul a fost cosiderat multă vreme hrană pentru păsări. Nu doar papagalii și porumbeii pot consuma aceste semințe, ci și oamenii.
Meiul este ideal pentru copii, dar și pentru adulți. Este deosebit de hrănitor și benefic sănătății.
Budincă de mei îndulcită cu banană – rețetă
Ingrediente
- 150 g de mei (vi-l recomand pe acesta, ecologic)
- 450 ml de apă
- 200 ml de lapte (de vacă sau vegetal)
- 1 banană
- 1 mână de stafide
- miere
Mod de preparare
Spălați semințele de mei de 3-4 ori, sau până când apa devine curată. Scurgeți-le bine. Puneți apa la fiert într-o crăticioară cu pereții groși.
Când începe să clocotească, adăugați semințele de mei și stafidele. Fierbeți meiul 10-15 minute, sau până când scade toată apa și semințele s-au înmuiat.
Amestecați ocazional. Nu lăsați meiul nesupravegheat. Când meiul a fiert, stingeți focul. Lăsați-l la răcorit 10-20 de minute. În acest timp se va umfla și mai mult.
Puneți banana peste mei și pasați totul cu blenderul manual, adăugând treptat lapte. Textura și consistența diferă în funcție de timpul de pasare și de cantitatea de lapte adăugat.
Cineva poate dorește o bundică mai fină și mai moale. Altul poate vrea mai multă textură. Opriți-vă când budinca a ajuns la forma dorită. Noi am pus și puțină esență de vanilie.
În momentul servirii, puneți budinca în boluri. Puteți adăuga 1 linguriță de miere lichidă deasupra.
Presărați pudră de scorțișoară sau nucă de cocos.
Adăugați și fructe: stafide, coacăze, merișoare, bucăți de banană, piersică, ananas, kiwi, fructe de pădure etc.
Citește și – Budincă de mei cu legume, la cuptor
Ce este meiul?
Meiul are o istorie incredibil de lungă. Datează de circa 10.000 de ani. Se presupune că ar fi apărut prima dată în Africa, după care s-a răspândit în Asia și Orientul Mijlociu.
India cultivă circa 8 tone de mei anual. Pe locurile următoare se află Africa și China.
Meiul este consumat ca o cereală, deși este în realitate o sămânță, sau o pseudo-cereală. Semințele de mei se fierb și se consumă în locul orezului, sub formă de budincă.
Se poate adăuga de asemenea în salate sau în ciorbe, în locul pastelor sau tăițelor. Din făina de mei se pot face clătite, pâine și alte bunătăți.
Citește și – Meiul crește fierul din sânge și hemoglobinei (studii)
Ce beneficii are meiul
Meiul are o densitate nutrițională ridicată.
Conține fibre, proteine, vitamine din complexul B, calciu, fier, potasiu, zinc, magneziu, seleniu și foarte puține grăsimi.
Consumul de mei a fost asociat cu prevenirea bolilor cardiovasculare.
Magneziul pe care îl conține reduce riscul de accidente vasculare cerebrale și atac de cord, mai ales la cei cu ateroscleroză.
Fibrele din mei contribuie la scăderea colesterolului LDL.
Meiul conține și antioxidanți, în special compuși fenolici.
Ajută de asemenea la controlul diabetului. Meiul are un indice glicemic scăzut.
Citește și – Beneficiile meiului în diabet
Este important pentru sistemul gastrointestinal. Reglează procesele digestive. Înlătura constipațiile, excesul de gaze, crampele și balonarea.
Datorită faptului că nu are gluten, este o alternativă bună pentru persoanele cu intoleranțe la grâu sau boala celiacă.
Îmbunătățește retenția nutrienților. Previne ulcerele gastrointestinale.
Optimizează funcția ficatului, rinichilor și sistemului imunitar.
Studiile au arătat meiul ameliorează simptomele de astm. Reduce migrenele.
Surse articol:
1. Nicoleta Catargiu, Budincă de mei, Foodieopedia: https://foodieopedia.ro/ro/budinca-de-mei/
2. John Staughton, 5 Amazing health benefits of millet, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/health-benefits-of-millet.html
3. Malia Frey, Barbie Cervoni, Millet nutrition facts and health benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/millet-nutrition-facts-and-health-benefits-5176213