Brioșe îndulcite natural 100% – fără zahăr, făină sau ulei!
Dacă vă plac brioșele și vreți să încercați o versiune inedită, mult mai simplă și sănătoasă, vă propun rețeta de mai jos.
Aceste brioșe nu conțin nici zahăr, nici făină. Sunt îndulcite cu fructe, de aceea pot fi considerate un desert natural și hrănitor.

Imagine cu titlu sugestiv: Brioșe îndulcite natural 100% – fără zahăr, făină sau ulei!
În ciuda faptului că nu au gluten, ulei sau zahăr în compoziție, textura lor este foarte reușită. Sunt pufoase și moi. Nimeni nu va ști că nu sunt făcute după rețeta clasică.
Au un gust intens de ciocolată, astfel încât vor fi și pe placul celor mici, care sunt mai pretențioși când vine vorba de dulciuri.
Fructele care dau dulceață acestor brioșe sunt curmalele. Acestea au un gust subtil de caramel. Ele conțin nu doar zaharuri naturale, ci și minerale importante, precum magneziu, fier și potasiu.
Brioșe fără zahăr și făină – rețetă
Ingrediente
• 130 g de unt de migdale (vi-l recomand pe acesta fără zahăr)
• 110 g de curmale (vi le recomand pe acestea ecologice fără sâmburi)
• 10 g de semințe de in măcinate (vi le recomand pe acestea aurii)
• 25 g de cacao
• 2 g de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu)
• 10 g de oțet de mere (vi-l recomand pe acesta crud, nefiltrat)
• 60 ml de apă
• 8 g de extract de vanilie
• 1 praf de sare
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Dacă folosiți forme de brioșe din silicon, nu le mai ungeți cu ulei.
Cumpără tavă cu forme de brioșe
Puneți curmalele și apa în vasul blenderului. Mixați până rezultă o pastă fină. Adăugați untul de migdale, semințele de in măcinate în prealabil, pudra de cacao, bicarbonatul, oțetul și vanilia.
Mixați din nou, până obțineți o compoziție groasă și lipicioasă. Dacă este prea gros, mai adăugați 1-2 linguri de apă în timpul mixării.
Gustați compoziția și dacă vreți să fie mai dulce, puteți adăuga puțin îndulcitor non-caloric, precum stevia, green sugar sau eritritol.
Transferați compoziția în formele de brioșe. Umeziți degetele și presați aluatul pentru a obține o suprafață netedă.
Dați tava în cuptor și coaceți brioșele timp de 12-15 minute, sau până când scobitoarea iese curată din mijloc.
Cumpărați de aici amestec de făină pentru brioșe fără zahăr și gluten
Brioșele se scot din forme doar după ce s-au răcit complet. Cât sunt calde, au o textură destul de fragilă și se pot rupe. După răcire, devin mai ferme și ușor de manevrat.
Le puteți servi imediat. Cele care rămân se păstrează într-o caserolă din sticlă, în frigider. Rezistă până la 2 săptămâni!
Note și sugestii
Untul de migdale poate fi înlocuit în această rețetă de brioșe cu orice tip de unt din nuci, precum unt de caju, unt de arahide, unt din semințe de dovleac sau tahini. Gustul va fi diferit în funcție de alegerea făcută.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de brioșe fără zahăr și făină, pe care vă recomand să le încercați:
Brioșe cu iaurt și cocos – fără zahăr, făină sau ulei! Aveți deja ingredientele să le faceți acum!
Brioșe fără zahăr și gluten – rețetă pentru diabet, dieta ketogenică și slăbit
Brioșe „magice” fără făină, zahăr și ulei – din iaurt, ou și cacao
Brioșe fără gluten și fără zahăr – 7 rețete simple, pe care să le notezi în caietul cu rețete
Sursă rețetă: Detoxinista, Date sweetened brownie recipe: https://detoxinista.com/date-sweetened-flourless-brownie-recipe/