Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri

Această pâine din mei este absolut minunată! Am încercat-o și este un real succes.

Rețeta aparține Nicoletei Lupu și puteți vedea modul de preparare video pe canalul său de Youtube unde postează rețete fără gluten.

Paine din mei, fara gluten - 100% naturala, fara amidonuri

Paine din mei, fara gluten – 100% naturala, fara amidonuri

Cum să faci pâine fără gluten în casă

Este un lucru îmbucurător că persoanele cu intoleranță sau contraindicații la gluten pot prepara în casă o pâine sănătoasă, integrală, fără amidon sau alte surse de carbohidrați rafinați.

Făina fără gluten sau pâinea fără gluten din comerț au tot felul de amidonuri care nu sunt neapărat de dorit într-o rețetă de pâine.

Semințele constituie o alegere mai bună, deoarece acestea nu au deloc gluten și vin la pachet cu numeroase substanțe nutritive și beneficii.

Meiul are efect alcalinizant

Meiul este bogat în minerale care ajută la alcalinizarea corpului. Conține proteine, fibre, vitamine din grupul B. Este o sursă foarte bună de fier, fiind indicat în alimentația persoanelor anemice.

Meiul conține siliciu – un mineral care susține integritatea și sănătatea părului, pielii, unghiilor, dinților și oaselor.

Pâine din mei, fără gluten – rețetă

Ingrediente

  • 300 g de mei decorticat
  • 22 g de tărâțe de psyllium
  • 20 g de ulei
  • 1 pliculeț de praf de copt sau 10 g de drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr sau miere
  • 1 lingură de oțet
  • 1 linguriță de sare
  • curry sau turmeric (pentru culoare)
  • apă

Mod de preparare

Turnați boabele de mei într-o sită. Spălați-le bine sub jet de apă. Transferați-le apoi într-un bol și turnați apă peste ele, în care ați adăugat și 1 lingură de oțet sau zeamă de lămâie.

Lăsați meiul la hidratat peste noapte (minim 8 ore). Turnați-l apoi în sită și clătiți-le sub jet de apă de mai multe ori. Este important să îl clătiți bine pentru a îndepărta gustul amar care ar putea fi prezent în pâine la final.

Scurgeți meiul de apă. Puneți vasul blenderului pe cântar și adăugați meiul. Cântăriți-l și completați cu apă până la 660 g de grame. De pildă, dacă meiul dvs. cântărește 400 de grame, mai adăugați 260 de grame de apă. Cantitatea finală de mei + apă trebuie să fie 660 de grame.

Adăugați în blender uleiul, sarea și turmericul sau curry. Mixați câteva minute, până când meiul se pulverizează complet și rezultă o compoziție fină. Dacă nu măcinați bine meiul, pâinea va avea o textură mai granulată.

Turnați compoziția într-un bol. Adăugați tărâțele de psyllium amestecate în prealabil cu praful de copt (sau drojdia uscată + îndulcitorul, pentru a activa drojdia).

Amestecați repede cu telul până se îngroașă. Trebuie să obțineți un aluat moale, care se întinde.

Dacă ați folosit praf de copt, lăsați compoziția 5 minute la odihnit, apoi îl puteți pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt pe fund. Dați tava în cuptor la 200 de grade Celsius pentru 50-60 de minute.

Dacă ați folosit drojdie uscată, trebuie să lăsați compoziția la dospit 10-15 minute. Amestecați din nou aluatul și puneți-l în tavă. Nivelați la suprafață. Puneți pune și câteva semințe pe deasupra (mac, susan alb sau negru).

Acoperiți cu un prosop și lăsați pâinea la dospit maxim 30 de minute, apoi dați-o în cuptor.

Paine din mei fara gluten

Paine din mei fara gluten

Dacă pâinea sună a gol când bateți în ea (pe față și pe spate), este gata. După ce o scoateți din cuptor va trebui să o scoateți și din tavă. Este obligatoriu să o lăsați la răcit minim 8 ore (cel mai bine peste noapte).

Dacă o tăiați caldă sau înainte să se fi răcit complet, se va încruzi în mijloc.

Respectați așadar timpul de așteptare și veți avea o pâine pufoasă. Preparați această pâine cu o seară înainte.

Se învelește într-o folie de plastic sau se pune într-o pungă pentru a o păstra moale.

Paine din mei fara gluten reteta

Paine din mei fara gluten reteta

Spre surprinderea mea, am descoperit că această pâine din mei devine mai gustoasă cu cât stă mai mult. După o săptămână avea un gust de nuci sau de chec. A mea a rezistat 2 săptămâni în frigider, fără să se umezească sau să prindă mucegai.

Este fenomenală! La început este posibil să nu vă placă gustul de mei, dar vă veți obișnui.

Recomandăm această pâine din mei inclusiv celor care vor să mănânce mai sănătos, fără cereale procesate.

Este benefică și pentru diabetici sau persoanele cu boli autoimune sau inflamatorii în care glutenul și cerealele rafinate agravează simptomele. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine de casă fără gluten:

Pâine plată din quinoa – fără gluten, drojdie sau ulei
Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Pâinici pufoase fără făină de cereale și ulei, slabe în carbohidrați
Pâine fără gluten, din năut crud – pufoasă, fragedă
Pâine din linte verde, fără gluten – surprinzător de pufoasă!

Sursă rețetă: Nicoleta Lupu, Pâine pufoasă din 100% mei, fără gluten, 100 de ani pe tărâmul lui fără: https://www.youtube.com/watch?v=HmZmeZgolx4&ab_channel=100deAni%F0%9F%A4%8DPet%C4%83r%C3%A2mulluiF%C4%83r%C4%83

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.