Pâinici pufoase fără făină de cereale și ulei, slabe în carbohidrați
Căutați o rețetă de pâine fără gluten sau o pâine potrivită pentru dieta keto? Încercați-o pe aceasta cu făină de cocos și psyllium, fără ulei.
Rețeta este foarte reușită. Aparține Nicoletei Lupu, care are un canal inedit pe Youtube cu rețete fără gluten testate. Foarte multe persoane au încercat rețetele și s-au arătat extrem de mulțumite de rezultat.
Pâinici pufoase fără făină și ulei – rețetă
Ingrediente
- 100 g de făină de cocos (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
- 20 g de semințe de chia (vi le recomand pe acestea)
- 20 g de tărâțe de psyllium (vi recomand pe acestea)
- 300 g de apă
- 25 g de suc de lămâie sau oțet de mere (vi-l recomand pe acesta nefiltrat)
- 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu)
- 1 linguriță de sare
Mod de preparare
Mai întâi va trebui să pregătiți gelul din tărâțele de psyllium. Acesta vor ajuta pâinea să iasă moale și pufoasă, chiar dacă nu conține gluten.
Turnați apa într-un bol încăpător. Adăugați sucul de lămâie și sarea. Amestecați bine.
Măcinați fin tărâțele de psyllium la râșnița electrică de cafea. Puneți pulberea obținută în bol și amestecați repede cu un tel, până se dizolvă complet.
Trebuie să lăsați amestecul de psyllium și apă să se închege. Durează 5-10 minute. Trebuie să arate ca gelatina.
Între timp, combinați într-un bol separat făina de cocos, semințele de chia și bicarbonatul de sodiu.
Cumpără bicarbonat de sodiu fără aluminiu
Când gelul s-a închegat, adăugați peste el amestecul de făină și amestecați repede și energic. Gelul de psyllium trebuie incorporat foarte bine. Amestecați compoziția cu mâna, pentru a obține o cocă omogenă.
Puneți o hârtie de copt în tava cuptorului. Împărțiți aluatul în patru bucăți egale. Umeziți palmele cu apă sau cu ulei și modelați fiecare bucată într-o formă rotundă, ca o chiflă.
Încercați să le faceți cât mai uniforme, fără fisuri sau crăpături. Acestea se netezesc ușor dacă puneți apă și întindeți cu degetele.
Așezați pâinicile pe tavă, păstrând o mică distanță între ele. Dați tava în cuptorul preîncălzit la 100 de grade Celsius pentru 50 de minute. Merge și la cuptorul electric și la cel pe gaz.
Pentru a verifica dacă pâinicile s-au copt bine în interior trebuie să bateți în coajă. Dacă sună a gol, înseamnă că sunt gata.
Se scot din tavă și se lasă la răcit, apoi se învelesc cu un prosop și se dau la frigider. Se taie după minim 8 ore. Cel mai bine este să așteptați până a doua zi. Dacă le tăiați cu cuțitul când sunt calde se vor încruzi din cauza metalului.
Aceste pâinici fără gluten sunt foarte gustoase. Au o aromă dulce datorită făinii de cocos. Sunt neașteptat de bune la gust și foarte reușite ca textură.
Având în vedere că nu conțin niciun fel de făină de cereale, sunt foarte bune legate și pufoase. Cu siguranță vor fi pe placul vostru.
O pâinică făcută după această rețetă are în jur de 3 g de carbohidrați neți și 120-130 de kilocalorii.
Beneficii
Acest tip de pâine este potrivit pentru dieta ketogenică (keto), pentru celiaci, pentru cei cu intoleranță la gluten, pentru diabetici și cei care vor să reducă aportul de carbohidrați. Pot fi incluse și în curele de slăbire.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten:
Pâine din linte verde, fără gluten – surprinzător de pufoasă!
Pâine fără gluten, din năut crud – pufoasă, fragedă
Pâine fără gluten, din hrișcă și nuci – recomandată în diabet și hipertensiune
Sursă rețetă: Nicoleta Lupu, Chifle din făină de cocos și chia, pâine keto fără gluten, 100 de Ani: https://www.youtube.com/watch?v=qhNjiyJLnxY&ab_channel=100deAni%F0%9F%A4%8DHr%C4%83nitorF%C4%83r%C4%83Alergeni