Pâine fără gluten, din hrișcă și nuci – recomandată în diabet și hipertensiune

Dacă aveți intoleranță la gluten, trebuie să încercați acestă pâine din hrișcă și nuci. Pâinea fără gluten din comerț este scumpă și nu toți o tolerează.

Este mult mai facil și sănătos să faci pâine fără gluten în casă. Ce fel de făină poți folosi? În general, foarte bune sunt făinurile din semințe. Făina de hrișcă este un bun exemplu aici.

Paine fara gluten - din hrisca si nuci

Imagine cu titlu sugestiv: Paine fara gluten – din hrisca si nuci: Eric Fung

Secretul unei pâini fără gluten care crește bine

Această făină nu dă o pâine pufoasă, ci mai curând umedă la mijloc. Ca să vă iasă bine, va trebui să folosiți tărâțe de psyllium. Acestea sunt secretul reușitei.

Tărâțele de psyllium se găsesc de cumpărat la magazinele naturiste. Chiar dacă sunt scumpe, nu se folosesc în cantități mari la rețete.

Pâinea din hrișcă este foarte hrănitoare

Pâinea din hrișcă este nutritivă și sățioasă. O recomandăm nu doar celiacilor, ci și diabeticilor și celor care țin cură de slăbire sau suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Hrișca este bogată în lizină. Acest aminoacid ajută la scăderea tensiunii arteriale, încetinește creșterea zahărului din sânge după masă și ajută la absorbția calciului, fierului și zincului din dietă.

Totodată, susține sistemul imunitar prin creșterea producției de anticorpi.

Hrișca ajută la scăderea colesterolului. Atenuează simptomele de hipertensiune arterială și protejează neuronii. Are proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene.

Funcționează de asemenea ca un prebiotic și antioxidant.

Pâine din hrișcă și nuci – rețetă

Ingrediente

  • 400 g de făină de hrișcă
  • 20 g de tărâțe de psyllium
  • 100 g de nuci
  • 8 g de drojdie uscată
  • 7 g de sare
  • 500 ml de apă caldă
  • 40 ml de ulei

Mod de preparare

Puneți făina de hrișcă, tărâțele de psyllium și drojdia uscată într-un bol. Amestecați bine cu telul. Incorporați și nucile tocate mărunt.

Adăugați treptat apa caldă, amestecând continuu. La final se pune uleiul și sarea. Omogenizați cu o lingură de lemn. Alatul este lipicios, de aceea va trebui să presărați făină pe masa de lucru pentru a modela pâinea.

Puteți da aluatul o formă rotundă sau de franzelă. Se pune în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt. Se crestează deasupra cu un cuțit. Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă la crescut o oră.

Se unge cu ulei pe deasupra și se presară cu semințe sau nuci mărunțite. Sau se lasă simplă.

Dați tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius. Pâinea din hrișcă se coace în circa 45 de minute. Însă poate fi nevoie de mai mult, depinde de cuptorul fiecăruia. O puteți testa cu o scobitoare înainte de a o scoate.

Fiind o pâine fără gluten, trebuie să o lăsați să se răcească de tot înainte de a o tăia. Dacă o tăiați cât e caldă, se va înmuia în mijloc.

Această pâine din hrișcă trebuie țintă la frigider și mâncată cât mai repede. Dacă vreți să reziste mai multe zile, va trebuie să o congelați. Tăiați-o felii și puneți-o în pungi sau caserole, așezând hârtie de copt între felii pentru a nu se lipi una de alta.

Dacă vreți ca pâinea să aibă un gust mai bun și o textură mai crocantă, o puteți rumeni pe grill/grătar.

Este foarte bună pentru tartine, sandvișuri, dar merge și cu salate sau mâncăruri gătite. O puteți mânca chiar și goală!

Rețete similare

Vă recomand și alte rețetă de pâine fără gluten:

Cum să faci pâine din năut (pâine fără gluten)
Pâine din semințe de in, fără făină – rețetă din 3 ingrediente
Pâine fără gluten din linte roșie uscată – rețetă fabuloasă!

Surse articol:

1. Zara Risoldi Cocjrane, Danielle Dresden, What are the healtgh benefits of lysine? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324019
2. Noreen S, Rizwan B, Khan M, Farooq S. Health Benefits of Buckwheat (Fagopyrum Esculentum), Potential Remedy for Diseases, Rare to Cancer: A Mini Review. Infect Disord Drug Targets. 2021;21(6):e170721189478. doi: 10.2174/1871526520999201224122605. PMID: 33357186.
3. D&A – Videorecette per I gruppi sanguigni, Solo una citola (senza impasto), pane facile che lo farete tutto ogni settimana: https://www.youtube.com/watch?v=YDAFLz2RUuo&ab_channel=D%26A-Videoricetteperigruppisanguigni

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.