Pâine fără gluten, din năut crud – pufoasă, fragedă

Puțini știu că se poate obține o pâine reușită chiar și din leguminoase, precum linte sau năut. Secretul unei texturi pufoase, apropiate pâinii cu gluten sunt tărâțele de psyllium.

Cei care au intoleranță la gluten și nu pot consuma pâine din făină de grâu, secară sau orz, pot încerca rețeta de mai jos. Pâinea se face din boabe de năut crud, tărâțe de psyllium, bicarbonat, apă și ulei.

Paine fara gluten, din naut crud - pufoasa, frageda

Paine fara gluten, din naut crud – pufoasa, frageda: Wirestock

Recomandăm această pâine inclusiv care țin cură de slăbire sau suferă de o boală în care este contraindicat gluten.

De pildă, în această categorie pot intra persoanele cu boli autoimune, precum tiroidita Hashimoto. Glutenul este o proteină cu efect pro-inflamator și poate agrava inflamația și simptomele bolii.   

Pâine fără gluten, din năut crud – rețetă

Ingrediente

  • 100 g de năut crud
  • 2 linguri de tărâțe de psyllium măcinate
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu + puțin oțet
  • 100 ml de apă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de condimente
  • semințele preferate

Mod de preparare

La fel ca în alte rețete cu năut, acesta trebuie hidratat înainte. Boabele de năut se spală și se pun la înmuiat într-un bol cu apă. Se lasă peste noapte.

A doua zi se scurge apa și se clătește năutul. Se pune în vasul unui blender împreună cu mirodeniile și uleiul. Mixați puțin, apoi adăugați apa, tărâțele de psyllium (măcinate în prealabil prin râșniță), bicarbonatul stins înainte cu oțet.

Porniți din nou blenderul și mixați până când năutul se macină complet. Trebuie să rezulte o pastă fină și omogenă.

Transferați aluatul pe masa de lucru. Umeziți mâinile cu puțin ulei și modelați aluatul într-o bilă. Tăiați-o în 6 bucăți egale.

Modelați-le pe fiecare între palme, dându-le o formă rotundă, ca de chiflă. Așezați-le în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt. Crestați fiecare chiflă cu cuțitul, în două dungi. Presărați peste ele dacă vreți semințe câteva semințe.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute. Pâinea din năut este gata când s-a rumenit la suprafață și a prins o coajă. Se lasă să se răcească, apoi se poate felia.

Chiflele sunt neașteptat de pufoase și moi. Acest lucru se datorează tărâțelor de psyllium. Fără acest ingredient nu veți obține rezultate bune.

Pâinea fără gluten iese de regulă umedă în interior și nu crește dacă nu adăugați tărâțe de psyllium.

Acestea se pot procura de la magazinele naturiste. Sunt destul de costisitoare, însă pentru cei care nu pot consuma deloc gluten reprezintă o necesitate.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten:

Pâine crocantă din ovăz și semințe – fără făină, fără gluten
Pâine fără gluten, din hrișcă și nuci – recomandată în diabet și hipertensiune
Pâine fără gluten din linte roșie uscată – rețetă fabuloasă!
Înlocuitor de pâine, din semințe de in și ceapă – doar 2 ingrediente

Sursă rețetă: Healthy & Quick Recipes, Chickpea bread, no yeast, gluten free: https://www.youtube.com/watch?v=8pdDsdj0J7Q&ab_channel=%F0%9F%A7%81HEALTHY%26QUICKRECIPES%F0%9F%A7%81

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.